Antena Meniu Search
x

De ce pierde regina Elisabeta funcția de șef de stat în Barbados, insula unde englezii au făcut averi din zahăr și sclavie

Regina Elisabeta a II-a va fi înlăturată din poziția de șef de stat în Barbados pe 30 noiembrie 202. Țara devine o republică parlamentară. Schimbarea este unua mult așteptată de cetățenii insulei.

de Redactia Observator

la 29.11.2021, 15:09

De ce pierde regina Elisabeta funcția de șef de stat în Barbados, insula unde englezii au făcut averi din zahăr și sclavie
Regina Elisabeta în Barbados în 1980 - Profimedia

De marți, Barbados rupe ultimele legături imperiale cu Marea Britanie, o înlătură pe suverana de 95 de ani din funcția de șef al statului și se declară republică, relatează CNN.  Fostă colonie britanică, Barbados, o țară insulară situată între Marea Caraibelor și Oceanul Atlantic, și-a câștigat independența în 1966. A reînviat planul de a deveni republică în septembrie anul trecut când guvernatorul general al țării, Sandra Mason, a anunțat că „a sosit timpul să lăsăm pe deplin trecutul nostru colonial în urmă”.

Mason, o fostă juristă în vârstă de 73 de ani, va depune jurământul ca primul președinte al națiunii insulare cu puțin sub 300.000 de oameni, în cadrul unei ceremonii, luni seara. Parlamentul din Barbados a ales-o pe Sandra Mason ca șef al statului luna trecută.

Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic și viitor lider al Commonwealth-ului, o organizație formată din 54 de membri - foste teritorii britanice - va fi prezent la festivități. El a sosit în Barbados duminică seara pentru tranziția ceremonială, după o invitație din partea primului ministru Mia Amor Mottley. La sosirea în capitala Bridgetown a fost întâmpinat cu o gardă de onoare, urmată de onoruri militare. 

Decizia luată de Barbados marchează o premieră. Este pentru prima dată în aproape trei decenii când un teritoriu a ales înlăturarea monarhului britanic din funcția de șef al statului. Ultima națiune care a făcut acest lucru a fost insula Maurițius în 1992. La fel ca aceasta, și Barbados intenționează să rămână parte a Commonwealth-ului. Decizia aparține guvernului și poporului din Barbados, dar nu a fost luată „din senin” și a fost „anunțată și discutată public” de multe ori.

Pe acelaşi subiect

Legăturile istorice între Barbados și coroana britanică

Schimbarea are loc la aproape 400 de ani de când prima navă engleză a sosit pe cea mai estică dintre insulele Caraibelor. Barbados a fost cea mai veche colonie a Marii Britanii, stabilită în 1627 și „guvernată într-un mod neîntrerupt de Coroana Engleză până în 1966”, conform lui Richard Drayton, profesor de istorie la Universitatea King's College din Londra.

„În același timp, Barbados a reprezentat o sursă importantă de bogăție în Anglia secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea”, a spus profesorul, adăugând că mulți englezi au făcut averi substanțiale din zahăr și sclavie. "A fost primul laborator pentru colonialismul englez la tropice”, a adăugat Drayton, care a crescut în Barbados.

 „În Barbados, englezii au adoptat pentru prima dată legi, care făceau distincție între drepturile oamenilor pe care îi numesc „negri” de cei care nu sunt, apoi precedentul stabilit în Barbados în ceea ce privește economia și dreptul a ajuns să fie transferat în Jamaica, Carolina și restul Caraibelor, împreună cu instituțiile acelei colonii.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » De ce pierde regina Elisabeta funcția de șef de stat în Barbados, insula unde englezii au făcut averi din zahăr și sclavie