Antena Meniu Search
x

Departamentul de Stat al SUA acuză Rusia că tergiversează negocierile privind controlul armelor nucleare

Administraţia Biden acuză Rusia că a amânat „unilateral” întâlnirile pentru a discuta despre singurul acord referitor la armele nucleare care mai este în vigoare între cele două ţări, relatează CNN, citat de news.ro. Discuţiile erau programate să înceapă în Egipt, dar un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a afirmat că decizia de a le amâna a fost luată ”unilateral” de Moscova luni.

de Redactia Observator

la 28.11.2022, 18:37

Departamentul de Stat al SUA acuză Rusia că tergiversează negocierile privind controlul armelor nucleare
Departamentul de Stat al SUA acuză Rusia că tergiversează negocierile privind controlul armelor nucleare - Profimedia Images/Arhivă

”Statele Unite şi Federaţia Rusă urmau să convoace o reuniune a Comisiei Consultative Bilaterale a Tratatului New START la Cairo, Egipt, pentru a discuta despre implementarea tratatului New START, marţi, 29 noiembrie. Partea rusă a informat Statele Unite că Rusia a amânat unilateral întâlnirea şi a anunţat că va propune noi date”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

”(SUA) sunt gata să reprogrameze întâlnirea cât mai curând posibil, deoarece reluarea inspecţiilor este o prioritate pentru susţinerea tratatului ca instrument de stabilitate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ministerul rus de Externe nu a dat un motiv pentru întârziere

Ministerul rus de Externe a precizat pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti că discuţiile au fost amânate, dar nu a dat un motiv pentru întârziere.

Pe acelaşi subiect

”Sesiunea Comisiei Consultative Bilaterale asupra Tratatului START ruso-american, programată anterior la Cairo (29 noiembrie - 6 decembrie), nu va avea loc la datele indicate. Evenimentul a fost amânat pentru o dată ulterioară", a menţionat ministerul.

Data discuţiilor reprogramate rămâne neclară.

Tratatul New START stabileşte limite pentru numărul de arme nucleare cu rază intercontinentală pe care atât SUA, cât şi Rusia le pot desfăşura. Conform tratatului, Washingtonul şi Moscova efectuează inspecţii reciproce la silozuri, dar din cauza pandemiei de COVID-19, inspecţiile au fost oprite începând cu 2020, iar complicaţiile au apărut atunci când SUA au încercat să reia inspecţiile la începutul acestui an.

La începutul lunii noiembrie, oficialii administraţiei Biden au văzut o evoluţie pozitivă în faptul că discuţiile pentru tratul NEW START vor fi reluate, mai ales că acestea urmau să se desfăşoare în condiţiile suspiciunilor că Moscova s-ar pregăti să folosească arme nucleare în Ucraina.

Tratatul NEW START - singurul care a mai rămas în vigoare şi care reglementează cele mai mari două arsenale nucleare din lume - a fost prelungit cu cinci ani în februarie 2021, în primele săptămâni ale preşedinţiei lui Joe Biden. Acesta prevede ca ambele părţi să permită inspecţii reciproce la instalaţiile care au legătură cu armele nucleare. Aceste inspecţii fuseseră însă suspendate din martie 2020 din cauza pandemiei COVID-19 şi de aceea era de aşteptat ca reluarea inspecţiilor să fie subiectul de discuţie în cadrul viitoarelor reuniuni ruso-americane.

Tratatul limitează ambele naţiuni la desfăşurarea a 1.550 de focoase nucleare pe sisteme de lansare, inclusiv rachete balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de pe submarine şi bombardiere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Departamentul de Stat al SUA acuză Rusia că tergiversează negocierile privind controlul armelor nucleare