Antena Meniu Search
x

Europa acuză SUA că profită de pe urma războiului din Ucraina - Politico

La nouă luni după invadarea Ucrainei, planurile lui Vladimir Putin par a da rezultate,  tensiunile încep să apară între liderii occidentali. Înalți oficiali europeni sunt furioși pe administrația lui Joe Biden și acum îi acuză pe americani că fac o avere din război, în timp ce țările UE suferă. "Adevărul este că, dacă te uiți serios, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este SUA pentru că vând mai mult gaz și la prețuri mai mari și pentru că vând mai multe arme", a declarat un oficial de rang înalt pentru Politico.

de Adrian Popovici

la 25.11.2022, 10:46

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii
Măsurile adoptate de Joe Biden pun în pericol industriile din Europa. - Profimedia

"Suntem într-adevăr într-un moment istoric", a declarat un oficial UE, argumentând că dubla lovitură a întreruperii comerțului din cauza subvențiilor americane și a prețurilor ridicate la energie riscă să întoarcă opinia publică atât împotriva efortului de război, cât și împotriva alianței transatlantice.

"America trebuie să realizeze că opinia publică se schimbă în multe țări din UE", subliniază oficialii de la Bruxelles. Diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a cerut Washingtonului să răspundă preocupărilor europene. "Americanii - prietenii noștri - iau decizii care au un impact economic asupra noastră", a declarat el într-un interviu. Tensiunile între cele două părți ale Atlanticului au crescut în ultima perioadă, fiind accentuate de tarifele oferite de Joe Biden industriilor verzi care amenință producția europeană.

Energia, motiv de controverse între UE și SUA

Pe lângă problemele cauzate de protecționismul american, perturbarea cauzată de invazia lui Putin în Ucraina duce economiile europene în recesiune, inflația urcând vertiginos și pune presiune devastatoare asupra aprovizionării cu energie amenințând cu întreruperi și raționalizări în această iarnă.

Pe acelaşi subiect

În timp ce încearcă să-și reducă dependența de energia rusească, țările UE se îndreaptă spre gazele din SUA, dar prețul pe care europenii îl plătesc este de aproape patru ori mai mare decât cel din America. Apoi, există o creștere probabilă a comenzilor pentru echipamentul militar american, deoarece armatele europene au rămas cu stocuri minime după ce au trimis arme în Ucraina.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că prețurile ridicate ale gazelor din SUA nu sunt "prietenoase", iar ministrul german al economiei a cerut Washingtonului să dea dovadă de mai multă "solidaritate" și să contribuie la reducerea costurilor cu energia. Miniștrii și diplomații din alte părți ale blocului și-au exprimat frustrarea față de modul în care administrația Biden ignoră impactul politicilor sale economice interne asupra aliaților europeni.

Oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului recunosc riscurile pe care le va avea atmosfera din ce în ce mai toxică pentru alianța occidentală. Această ceartă este exact ceea ce și-ar dori Putin, au fost de acord diplomații UE și SUA.

Disputa tot mai mare asupra Legii de reducere a inflației (IRA) a lui Biden a pus temerile privind un război comercial transatlantic pe agenda politică din nou. Miniștrii din UE urmează să discute răspunsul lor vineri, în timp ce oficialii de la Bruxelles elaborează planuri pentru un război de urgență cu subvenții pentru a salva industriile comunitare de la colaps.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Europa acuză SUA că profită de pe urma războiului din Ucraina - Politico