Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Descinderi la sediul unui colos de pe piaţa construcţiillor. Compania ar fi dat bani unor grupări jihadiste

O percheziţie era în curs marţi, la Paris, la sediul grupului Lafarge, suspectat că a finanţat în mod indirect grupări jihadiste în Siria.

de Redactia Observator

la 14.11.2017 , 14:32

O percheziţie era în curs marţi, la Paris, la sediul grupului Lafarge, suspectat că a finanţat în mod indirect grupări jihadiste în Siria, inclusiv organizaţia Statul Islamic (SI), au declarat surse apropiate anchetei şi producătorului de ciment pentru AFP.

”Anchetatorii francezi sunt pe cale să ne percheziţioneze sediul”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Lafarge pentru AFP, confirmând astfel o informaţie dezvăluită de postul France Inter.

”Cooperăm deplin cu anchetatorii, dar nu putem face alte comentarii cu privire la această anchetă în curs”, a adăugat ea.

Articolul continuă după reclamă

Investigaţiile, coodonate din iunie de trei judecători de instrucţie, vizează să stabilească dacă gigantul în domeniul producţiei de ciment a transmis bani anumitor grupări, inclusiv SI, pentru a putea să menţină în funcţiune, în 2013 şi 2014, în pofida războiului din Siria, fabrica de ciment de la Jalabiya, în nordul ţării.

Anchetatorii caută de asemenea să afle dacă reprezentanţi ai grupului din Franţa au ştiut despre asemenea acoduri şi pericolul la care i-ar fi putut expune pe angajaţii sirieni de la faţa locului.

Scandalul a fost dezvăluit în iunie 2016 de o anchetă a ziarului Le Monde care a scos la lumină ”aranjamente tulburătoare” între Lafarge Cement Syrie (LCS), filiala siriană a grupului, şi organizaţia Statul Islamic, în timp ce gruparea jihadistă câştiga teren şi se impunea în regiune.

Două luni mai târziu, Ministerul Economiei a depus plângere, declanşând deschiderea unei anchete preliminare de către Parchetul Parisului, încredinţată Serviciului Naţional de Vamă Judiciară (SNDJ).

În raportul său, de care AFP are cunoştinţă, SNDJ conchide că LCS a ”efectuat plăţi unor grupări jihadiste” pentru ca fabrica de ciment să continue să funcţioneze.

Conducerea franceză a grupului Lafarge, care a fuzionat în 2015 cu elveţianul Holcim, ”a validat aceste alocări de fonduri producând false piese contabile”, adaugă SNDJ în acest document.

Foşti conducători au producătorului de ciment au declarat că această voinţă de a rămâne cu orice preţ în ţara aflată în război a fost autorizată de către autorităţile franceze.

Asociaţia anticorupţie Sherpa - care a depus de asemenea plângere în numele a 11 foşti salariaţi sirieni ai fabricii de ciment - a cerut ca fostul ministru de Externe Laurent Fabius să fie audiat.

Până în prezent, magistraţii de instrucţie au audiat mai mulţi fişti angajaţi sirieni ai fabricii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Pentru alegerile parlamentare, vă organizați programul astfel încât să vă asigurați că mergeți la vot?
Observator » Ştiri externe » Descinderi la sediul unui colos de pe piaţa construcţiillor. Compania ar fi dat bani unor grupări jihadiste