Meniu LIVE
Search
x

Donald Trump l-a atacat dur pe liderul republican din Senatul SUA, Mitch McConnell: "Un pirat politic mohorât"

Donald Trump, fostului președinte al SUA, a lansat un atac dur asupra liderului senatorilor republicani, Mitch McConnell, pe care l-a numit "un pirat politic mohorât". În comunicatul emis marți seara, Trump a spus că senatorii republicani care rămân de partea acestia nu vor mai câştiga noi mandate.

De Daniel Murărescu la 17.02.2021, 09:57
  • Ruptură între Donald Trump și liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell
  • Nu este încă clar ce intenții are fostul președinte sau dacă va mai candida în 2024

Mitch McConnell, un proemintent republican, care a condus mulţi ani Senatul, a votat pentru achitarea lui Donald Trump în procesul de impeachment care a avut loc săptămâna trecută. Ulterior, acesta a declarat că fostul preşedinte este totuși "responsabilul moral" pentru revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie din cauza "minciunilor" sale privind fraudarea alegerilor.

Mai mult, McConnell a sugerat că Trump ar trebui să fie judecat penal şi civil, pentru că este "încă responsabil pentru tot ce a făcut în timpul mandatului".

Acuzat de minciună, Donald Trump a atacat dur

Marţi, Donald Trump i-a răspuns lui Mitch McConnell prin cea mai amplă declaraţie lansată de când a plecat, luna trecută, de la Casa Albă.

"Partidul Republican nu va mai putea să fie respectat sau puternic cu «lideri» politici precum senatorul Mitch McConnell la conducerea sa”, se arată în comunicat, citează BBC. „Lipsa de înţelegere politică, de înţelepciune, pricepere şi personalitate" a lui McConnell i-a costat pe republicani controlul Senatului după alegerile din noiembrie, a continuat el.

În urma alegerilor, cele 100 de fotolii din Senat sunt împărţite acum egal între democraţi şi republicani. Republicanii au pierdut în noiembrie două locuri în favoarea democraţilor. În prezent, democraţii controlează Senatul SUA, pentru că vicepreşedintele Kamala Harris are drept de vot în caz de egalitate.

Fostul preşedinte a spus că liderul republicanilor l-a "implorat" să îi acorde sprijinul în propria cursă pentru Senat, fără de care Donald Trump susţine că acesta ar fi pierdut.

Trump a vizat intenţiile declarate ale lui McConnell de a se opune viitorilor candidaţi pe care el îi va susţine.

Trump și McConnell, de la aliați la inamici

Mitch McConnell "nu va face vreodată ce trebuie făcut sau ce este corect pentru ţara noastră", a mai spus Trump, citat de news.ro. "Ştim că agenda noastră «America First» este câştigătoare, nu agenda «Beltway First» a lui McConnell sau «America Last» a lui Biden", a punctat fostul președinte al Statelor Unite.

Cei doi republicani au avut o relaţie cordială în timpul mandatului lui Donald Trump. Acest lucru s-a schimbat după ce Trump a pierdut alegerile prezidenţiale.

McConnell a spus că nu a mai vorbit cu Trump de la jumătatea lunii decembrie. Ruptura dintre ei s-a accentuat după asaltul de la Capitoliu, în care au murit cinci oameni, inclusiv un ofiţer de poliţie. La jumătatea lunii ianuarie, McConnell a declarat în faţa Senatului că protestatarii care au pătruns ilegal pe 6 ianuarie în Capitoliul american au fost provocaţi de Trump şi de alţii şi că mulţimea a fost "hrănită cu minciuni".

Donald Trump, care a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor pentru "instigare la insurecție", a fost achitat sâmbătă de Senat. Doar şapte republicani au votat pentru inculparea lui. McConnell şi alţi 42 au fost pentru achitare.

Două treimi dintre senatori ar fi trebuit să voteze pentru ca Trump să fie condamnat.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Donald Trump l-a atacat dur pe liderul republican din Senatul SUA, Mitch McConnell: "Un pirat politic mohorât"