Antena Meniu Search
x

Video Donald Trump, primele declarații după inculpare: "Mă atacă pentru că suntem din nou, cu mult, înaintea lui Biden în sondaje"

Fostul preşedinte american Donald Trump a avut prima apariţie publică de când a fost pus sub acuzare. Aflat în faţa unui grup de susţinători din Georgia, republicanul a caracterizat întreaga situaţie ca fiind o încercare de a-l împiedica să se întoarcă la Casa Albă. Trump se confruntă cu 37 de capete de acuzare pentru că ar fi păstrat documente clasificate la reşedinţa sa din Mar-a-Lago. Însă, până la înfăţişarea sa în faţa unui juriu federal din Miami, fostul preşedinte continuă să critice cele întâmplate şi spune că tot ce se întâmplă este absolut ridicol. 

de Redactia Observator

la 11.06.2023, 08:18

Vezi și

Donald Trump, fostul președinte al SUA: "Această punere sub acuzare, ridicolă şi fără bază, făcută de către Departamentul de „Injustiţie“, manevrat de administraţia lui Biden, va rămâne printre cele mai oribile abuzuri de putere din istoria ţării noastre. Foarte multă lume a spus asta, până şi democraţii."

Fostul preşedintele Donald Trump s-a adresat susţinătorilor săi sâmbătă, în Georgia, în primul său discurs public după inculparea sa din ajun de către justiţia federală, fără precedent pentru un fost preşedinte american şi cu consecinţe incerte asupra primarelor republicane din 2024, transmite AFP. Acesta face obiectul a 37 de capete de acuzare pentru că, la plecarea de la Casa Albă, a luat cu sine mii de documente, dintre care unele confidenţiale, când ar fi trebuit să le încredinţeze Arhivelor Naţionale, iar apoi a refuzat să returneze cea mai mare parte a acestora, în pofida avertismentelor din partea FBI.

A doua inclupare în doar două luni

Această inculpare, a doua în două luni, după prima de către justiţia statului New York în aprilie, pentru fraudă contabilă, deschide calea pentru un scrutin prezidenţial inedit în 2024, în care Departamentul de Justiţie al executivului preşedintelui democrat Biden îl dă în judecată pe favoritul în alegerile primare ale Partidului Republican. Donald Trump, care continuă să se prezinte drept victimă a unui complot politic, avea programată pentru sâmbătă o intervenţie şi la convenţia republicană din Carolina de Nord.

Pe acelaşi subiect

La Columbus, în statul Georgia, Donald Trump i-a criticat pe Joe Biden şi Departamentul de Justiţie, afirmând că este vorba de o "falsă inculpare". El a comunicat mulţimii adunate să îl asculte că este urmărit penal ca urmare a candidaturii sale pentru un al doilea mandat la Casa Albă. "De aceea o fac, dacă nu aş fi (candidat pentru un nou mandat prezidenţial), nu ar exista vânătoarea de vrăjitoare, nu ar exista o inculpare", le-a spus susţinătorilor săi.

Ambele mitinguri au loc cu doar trei zile înaintea apariţiei lui Donald Trump în faţa instanţei federale din Miami. El este acuzat că a pus în pericol securitatea naţională a Statelor Unite prin păstrarea unor documente confidenţiale, inclusiv secrete militare şi nucleare, la plecarea sa de la Casa Albă. Actul de inculpare făcut public vineri numără 37 de capete de acuzare, printre care "reţinerea ilegală de informaţii privind securitatea naţională", "obstrucţionarea justiţiei" şi "mărturie falsă".

Donald Trump a reacţionat deja la anunţul inculpării sale printr-o serie de postări pe reţeaua sa Truth Social, precum şi într-o declaraţie video postată pe Twitter, în care l-a calificat drept "deranjat" pe procurorul special responsabil de anchetă, Jack Smith, şi a denunţat o presupusă ingerinţă electorală orchestrată de rivalul său Joe Biden.

Preşedintele Joe Biden a declarat că "nu a vorbit" cu ministrul său de Justiţie despre acest subiect.

"Mă atacă pentru că suntem din nou, cu mult, înaintea lui Biden în sondaje", a dat asigurări Donald Trump, în pofida faptului că sondajele de opinie nu indică un avantaj clar în această etapă.

 Până în prezent, tabăra republicană a strâns rândurile, în general, în jurul lui Trump. Liderul republican Kevin McCarthy, a cărui relaţie cu Trump nu a fost întotdeauna bună, a declarat că inculparea fostului preşedinte marchează o "zi întunecată" pentru Statele Unite. Şi guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, principalul său oponent pentru nominalizarea republicană, s-a alăturat denunţurilor privind o aşa-zisă "instrumentalizare" a Departamentului de Justiţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Donald Trump, primele declarații după inculpare: "Mă atacă pentru că suntem din nou, cu mult, înaintea lui Biden în sondaje"