Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Donald Trump a fost pus sub acuzare în dosarul documentelor clasificate. "Sunt un om nevinovat"

Fostul preşedinte american Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru şapte fapte în ancheta vizând documentele clasificate. Trump este acuzat de obstrucţionarea justiţiei, distrugerea sau falsificarea de înscrisuri, conspiraţie şi declaraţii false, totul după ce mai multe documente clasificate au fost găsite la vila sa din Mar-a-lago, Florida. Donald Trump a fost somat să se prezinte marţi în faţa instanţei federale din Miami marţi, la ora 15. Este prima dată când un fost preşedinte se confuntă cu acuzaţii federale. Donald Trump îşi susţine însă nevinovăţia şi spune că întreaga anchetă este o farsă pusă la cale de administraţia Biden.

de Redactia Observator

la 09.06.2023 , 21:40

Trump este pus sub acuzare potrivit Legii spionajului, a declarat, joi, la CNN, avocatul său Jim Trusty, precum şi acuzaţii legate de obstrucţionarea justiţiei, distrugerea sau falsificarea de înscrisuri, conspiraţie şi declaraţii false.

Procurorul special a anchetat gestionarea de către Trunp a documentelor clasificate care au fost aduse la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, Florida, după ce el a părăsit Casa Albă, în 2021, precum şi posibila obstrucţionare a investigaţiei şi a încercărilor guvernului de a recupera materialele.

Fostul preşedinte a scris pe platforma Truth Social că a fost informat de către Departamentul de Justiţie că a fost pus sub acuzare şi că a fost "somat să apară în faţa instanţei federale din Miami marţi, la ora 3 p.m.". "Administraţia coruptă Biden i-a informat pe avocaţii mei că am fost pus sub acuzare, se pare că pentru Farsa cutiilor", a scris Trump, potrivit news.ro.

Vezi și

Trusty a declarat pentru CNN că avocaţii lui Trump au primit, joi, o somaţie pe email de la Departamentul de Justiţie în care erau trecute acuzaţiile, dar nu au văzut documentul de acuzare încă.

Pe acelaşi subiect

Donald tTrump a numit acuzaţia pe Legea spionajului "ridicolă"

Ca semn al discreţiei păstrate de procurorul special în ceea ce priveşte acuzaţiile, Serviciul Secret al SUA şi Poliţia Judiciară nu au fost informate din timp şi au fost surprinse de anunţul lui Trump pe reţelele sociale, au declarat, joi, oficiali din domeniu.

Acum, instituţiile de aplicare a legii se grăbesc să se pregătească pentru apariţia în faţa instanţei de săptămâna viitoare de la Miami, iar Departamentul de Justiţie mută resurse suplimentare acolo, au spus oficialii. Procurorul special şi Departamentul de Justiţie nu au făcut declaraţii joi, iar un purtător de cuvânt a refuzat să comenteze.

Punerea sub acuzaţii federale reprezintă a doua oară când Trump se confruntă cu acuzaţii penale în acest an. În aprilie, procurorul districtual din Manhattan l-a acuzat de Trump de 34 de fapte de falsificare a unor documente contabile.

Însă punerea sub acuzare de către procurorul special marchează o nouă şi mai periculoasă fază pentru un fost preşedinte, care candidează din nou în 2024, în timp ce se confruntă cu acuzaţii penale în două jurisdicţii şi cu alte două anchete care îl vizează în desfăşurare.

Acuzaţiile împotriva lui Trump vin la doar şapte luni după ce procurorul general Merrick Garland l-a numit pe Jack Smith procuror special, după ce Trump a anunţat că va candida la preşedinţie, pentru a păstra ancheta independentă de Departamentul de Justiţie al Administraţiei Biden.

Acum, Trump se confruntă cu acuzaţii federale din partea procurorului special chiar în timp ce încearcă să îi ia locul lui Biden în alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Donald Trump: "Sunt un om nevinovat". Casa Albă a refuzat să comenteze

Trump a criticat aspru ancheta procurorului special şi celelalte dosare legate de comportamentul său, susţinând că toate sunt încercări de a-l opri politic. Fostul preşedinte a insistat că orice acuzaţii penale nu îi vor opri campania din 2024.

Joi seară, Trump a publicat o înregistrare video de patru minute în care repetă multe din afirmaţiile sale anterioare, inclusiv că Departamentul de Justiţie este folosit pe post de armă şi că anchetele împotriva sa sunt "interferenţe electorale". "Sunt un om nevinovat. Nu am făcut nimic greşit", a spus Trump în video.

Trump a evitat mult timp culpabilizarea din punct de vedere legal în ceea ce priveşte viaţa sa personală, profesională şi politică. El a ajuns la înţelegeri în mai multe procese civile de-a lungul anilor şi şi-a cumpărat ieşirea din dispute legate de Trump Organization. Ca preşedinte, el a fost acuzat de două ori de Camera Reprezentanţilor condusă de democraţi, dar a evitat să fie condamnat de Senat.

Însă, după ce a terminat mandatul, ancheta penală a Departamentului de Justiţie privind reţinerea de informaţii clasificate la reşedinţa lui Trump de la Mar-a-Lago şi încercările sale de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020 au adus nori negri asupra lui Trump. Ancheta lui Smith legată de incidentele din 6 ianuarie şi încercările de a răsturna rezultatul alegerilor este încă în desfăşurare.

Şi, în plus faţă de punerea sub acuzare de către procurorul districtual din Manhattan, procurorul districtual din Fulton Fani Willis este aşteptat să anunţe, în august, dacă există acuzaţii în ancheta sa prividn încercările de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020 în Georgia.

Aliaţii lui Trump sar în apărarea sa

Aliaţii lui Trump din Congres au sărit rapid în apărarea sa pe reţelele sociale, aşa cum au făcut şi când Trump a fost pus sub acuzare în New York, în aprilie.

Liderul Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a scris pe Twitter că este ”o zi întunecată pentru Statele Unite ale Americii”.

"Este de neconceput ca un preşedinte să îl pună sub acuzare pe principalul candidat care i se opune. Joe Biden a păstrat documente clasificate timp de zeci de ani", a spus republicanul din California.

"Extrema stângă radicală nu se dă în lături de la nimic pentru a se amesteca în alegerile din 2024 pentru a susţine preşedinţia catastrofală şi campania disperată a lui Joe Biden", a afirmat Elise Stefanik, republicană din New York.

"O zi tristă pentru America. Dumnezeu să îl binecuvânteze pe preşedintele Trump", a scris pe Twitter Jim Jordan, un republican din Ohio.

Consilierii lui Trump se simt încurajaţi de punerea sub acuzare şi sunt "gata să riposteze", a declarat pentru CNN o persoană care a vorbit joi cu Trump. Alţi apropiaţi ai fostului preşedinte şi-au exprimat îngrijorarea şi rezervele faţă de punerea sub acuzare.

Pentru cel puţin unul dintre republicanii anti-Trump, punerea sub acuzare reprezintă un motiv pentru care Trump ar trebui să iasă din cursă.

"Deşi Donald Trump are dreptul la prezumţia de nevinovăţie, procedurile penale în desfăşurare vor reprezenta o distragere majoră a atenţiei. Asta reafirmă nevoia ca Donald Trump să respecte funcţia şi să îşi încheie campania", a declarat candidatul Asa Hutchinson.

Mai mulţi democraţi care l-au anchetat pe Trump în timpul mandatului său afirmă că punerea sub acuzare de joi arată că nimeni nu este mai presus de lege.

"Aparenta punere sub acuzare a lui Trump pentru mai multe fapte care derivă din reţinerea de materiale clasificate este o altă afirmare a statului de drept. Timp de patru ani, el s-a comportat ca şi cum ar fi fost mai presus de lege. Dar ar trebui tratat ca orice alt om care încalcă legea. Şi astăzi, a fost", a scris Adam Schiff, democratul din California care a condus prima acuzare a lui Trump de către Camera Reprezentanţilor, în 2019.

Documente clasificate găsite la Mar-a-Lago

Ancheta Departamentului de Justiţie privind acţiunile lui Trump referitoare la documente din timpul mandatului său a devenit publică în august, când agenţi FBI au pus în executare un mandat de percheziţie la Mar-a-Lago şi au ridicat mii de documnete, inclusiv circa 100 marcate drept clasificate. FBI a citat Trump Organization pentru imagini ale camerelor de supraveghere din reşedinţă.

Procurorii au afirmat, în documentele de la dosar, că vizează o gestionare posibil ilegală a informaţiilor de siguranţă naţională şi obstrucţionarea justiţiei. Anterior, Departamentul de Justiţie a susţinut că documentele clasificate au fost "cel mai probabil ascunse şi îndepărtate" dintr-o cameră de depozitare de la Mar-a-Lago, într-o încercare de a "obstrucţiona" ancheta FBI privind o posibilă gestionare defectuoasă a materialelor clasificate.

După ce Trump a predat 15 cutii de materiale Arhivelor Naţionale, în ianuarie, Departamentul de Justiţie l-a citat pe Trump, în mai, căutând documente cu marcajul de clasificare care erau încă la Mar-a-Lago.

Conform unui proces pe care l-a deschis ulterior, Trump şi-a instruit angajaţii să caute orice alte materiale clasificate rămase pentru a răspunde citaţiei. După ce anchetatorii federali au recuperat documentele de la reşedinţă, în iunie, avocaţii săi au declarat că au căutat în spaţiile de depozitare şi că toate documentele clasificate erau găsite.

În august, procurorii au afirmat că unele documente au fost, cel mai probabil, îndepărtate dintr-un depozit înainte ca avocaţii lui Trump să caute, în timp ce încercau să se conformeze citaţiei.

În ultimele luni, procurorii au audiat zeci de martori, inclusiv consilieri ai lui Trump şi angajaţii de la Mar-a-Lago şi Trump Organization. Cei mai mulţi martori au apărut în faţa unui juriu din Washington, DC, dar în ultimele săptămâni mai mulţi martori au depus mărturie în faţa unui juriu din sudul Floridei.

Procurorii au obţinut o înregistrare audio cu Trump vorbind despre un document clasificat de la Pentagon, în timpul unei întâlniri din 2021, de la Bedminster, New Jersey. În înregistrare, Trump recunoaşte că documentul era încă clasificat, contrazicându-şi astfel afirmaţia că tot ce a dus cu el la Mar-a-Lago fusese declasificat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri externe » Donald Trump a fost pus sub acuzare în dosarul documentelor clasificate. "Sunt un om nevinovat"