Antena Meniu Search
x

Donald Trump s-a înfuriat pe Procurorul General. Preşedintele american a discutat despre posibila demitera a lui Jeff Sessions

Preşedintele american Donald Trump a discutat cu apropiaţii şi consilierii săi despre posibila demitere a Procurorului General Jeff Sessions, fiind furios de decizia acestuia de a se recuza de la tot ce ţine de ancheta privind Rusia, relatează Associated Press.

Preşedintele american Donald Trump a discutat cu apropiaţii şi consilierii săi despre posibila demitere a Procurorului General Jeff Sessions, fiind furios de decizia acestuia de a se recuza de la tot ce ţine de ancheta privind Rusia, relatează Associated Press.

Furia preşedintelui a devenit din nou evidentă luni, când l-a numit pe Sessions, într-un mesaj publicat pe Twitter, “asediat”.

În privat, Trump a discutat în ultimele zile cu aliaţii săi despre posibilele consecinţe ale demiterii lui Sessions, au declarat trei persoane care au discutat recent cu liderul de la Casa Albă, citaţi sub acoperirea anonimatului.

Trump vorbeşte adesea despre schimbări în echipă, fără a le pune în practică, deci cei care au discutat cu preşedintele au avertizat că este posibil ca demiterea să nu aibă loc prea curând sau chiar deloc.

Pe acelaşi subiect

„De ce Comisiile, anchetatori şi, bineînţeles, Procurorul nostru General, sub asediu, nu verifică infracţiunile &relaţiile cu Rusia ale coruptei Hillary?”, a scris Trump luni pe Twitter. Mesajul său a venit cu numai câteva ore înainte ca ginerele său, consilierul la casa Albă Jared Kushner, să fie audiat în Congres pentru întâlnirile sale cu ruşi.

Criticile tot mai intense ale lui Trump la adresa lui Sessions au alimentat speculaţiile că acesta ar putea demisionat, chiar dacă preşedintele nu îl demite. În cursul unui eveniment la Casa Albă, Trump a ignorat o întrebare despre o eventuală demisie ale lui Sessions. Procurorul General a declarat săptămâna trecută că intenţionează să rămână în funcţie.

Dacă Trump l-ar demite pe Sessions, adjunctul acestuia, Rod Rosenstein, ar deveni Procuror General interimar. Însă liderul de la Casa Albă l-a criticat dur şi pe Rosenstein, atât în public, cât şi în privat, pentru modul în care administrează investigaţia privind Rusia, au declarat patru oficiali de la Casa Albă citaţi sub acoperirea anonimatului.

De asemenea, dacă Sessions se retrage, Trump i-ar putea cere lui Rosenstein să îl demită pe Robet Mueller, consilierul special care conduce ancheta privind interferenţa rusă în alegerile din 2016 şi posibil colaborare dintre Moscova şi echipa de campanie a lui Trump.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru New York Times, Donald Trump l-a criticat dur pe secretarul său al Justiţiei, Jeff Sessions, din cauza modului în care a gestionat amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane.

El a mărturisit că nu l-ar fi numit vreodată pe Sessions în postul de Procuror General, dacă ar fi ştiut că acesta se va recuza în ancheta FBI cu privire la afacerea rusă.

”Cum poţi accepta un post şi apoi să te recuzi? Dacă s-ar fi recuzat el însuşi înainte să preia postul, aş fi spus «mulţumesc Jeff, dar nu te voi lua»”, a declarat Donald Trump pentru NYT.

”Este extrem de nedrept şi îmi cântăresc cuvintele ca preşedinte”, a adăugat el, fragilizându-şi astfel unul dintre personajele cele mai importante din Guvern.

Jeff Sessions s-a recuzat în ancheta FBI - în contextul în care Biroul Federal de Investigaţii se află sub tutela Departamentului Justiţiei - după dezvăluirea unei întâlniri cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak în timpul campaniei.

Sessions, foarte mult timp un senator influent, a fost însă unul dintre cei mai loiali susţinători ai miliardarului în campania prezidenţială. Însă performanţa sa în faţa Comisiei pentru Informaţii din Senat, în iunie, nu l-a convins pe preşedintele american.

Jeff Sessions a dat ”răspunsuri proaste”, a declarat Donald Trump pentru New York Times. ”El răspundea la întrebări simple, iar răspunsurile sale ar fi trebuit să fie simple, însă nu au fost aşa”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Sessions a refuzat să răspundă unor întrebări insistente ale senatorilor despre conversaţii cu Donald Trump, invocând confidenţialitatea acestor discuţii.

Sursă: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Donald Trump s-a înfuriat pe Procurorul General. Preşedintele american a discutat despre posibila demitera a lui Jeff Sessions