Antena Meniu Search
x

Drumul lui Iohannis spre NATO, aproape de final. Ungaria nu se mai opune candidaturii lui Mark Rutte, susține presa olandeză

Ungaria nu se mai opune candidaturii lui Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO. Anunțul a fost făcut de presa olandeză care citează surse. Președintele României s-a arătat și el interesat de poziție, transmite Mediafax.

de Redactia Observator

la 18.06.2024 , 10:56

Klaus Iohannis Mark Rutte
Drumul lui Iohannis spre NATO, aproape de final. Ungaria nu se mai opune candidaturii lui Mark Rutte, susține presa olandeză - Profimedia Images

Ungaria a renunțat la opoziția față de candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru poziția de secretar general al NATO, a anunțat marți mass-media olandeză, citată de Reuters. Informația a apărut după ce premierul olandez în funcție și omologul său maghiar s-au întâlnit în cadrul reuniunii liderilor UE de la Bruxelles.

Publicațiile olandeze NOS și RTL au anunțat că premierul ungar Viktor Orban nu și-a reiterat cererea de scuze din partea lui Rutte pentru ceea ce Orban a descris luna trecută drept opinii "problematice" cu privire la Ungaria.

Viktor Orban a cerut scuze de la Mark Rutte

Articolul continuă după reclamă

Prezentarea de scuze a fost una dintre cele două condiții pe care Ungaria le-a propus pentru aprobarea lui Rutte ca succesor al lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO. Cea de a doua, privind garanția că Ungaria nu va trebui să ofere finanțare pentru Ucraina sau să trimită personal pe front, a fost îndeplinită săptămâna trecută de Stoltenberg.

Aproape toți liderii țărilor NATO și-au arătat sprijinul pentru Mark Rutte. Asta deși președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că vrea să candideze pentru funcția de șef al NATO, argumentând că statele est-europene au nevoie de o mai bună reprezentare în rolurile de conducere euro-atlantice. Probabil candidatura va fi retrasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri externe » Drumul lui Iohannis spre NATO, aproape de final. Ungaria nu se mai opune candidaturii lui Mark Rutte, susține presa olandeză