Un tanar, vinovat pentru cea mai importanta scurgere de informatii din SUA
In varsta de 29 de ani, Edward Snowden este sursa care a dezvaluit cotidianului The Guardin informatii confidentiale privind programele SUA de supraveghere a comunicatiilor
Persoana responsabila pentru una dintre cele mai importante scurgeri de informatii in istoria politica a Statelor Unite este Edward Snowden, un fost asistent tehnic pentru CIA. Snowden a lucrat pentru Agentia Nationala de Securitate timp de patru ani, fiind angajat de diversi contractori externi, conform CNN.
Publicatia The Guardian, dupa mai multe serii de interviuri, a dezvaluit identitatea sa, la cererea acestuia. Edward a mai declarat ca nu a optat niciodata pentru protectia anonimatului : "Nu am nici o intentie de a ascunde cine sunt eu pentru ca stiu ca am facut nimic rau".
Directorul serviciilor americane de informatii a cerut deschiderea unei anchete asupra originii scurgerilor de informatii despre programele secrete de supraveghere a comunicatiilor desfasurate de administratia de la Washington, potrivit unor fragmente dintr-un interviu acordat BBC News.
Dezvaluirile aparute in The Washington Post si The Guardian au furnizat informatii in legatura cu doua programe secrete ale Agentiei Nationale pentru Securitate (NSA). Primul se refera la colectarea, cu incepere din 2006, de la operatorul Verizon si, foarte probabil, de la alti operatori, a tuturor datelor de localizare si apelare ale oricarui abonat, mai putin continutul convorbirilor telefonice in SUA. Cel de-al doilea, numit PRISM, urmareste supravegherea profunda si in timp real a comunicatiilor electronice si informatiilor stocate de cetateni straini din afara Statelor Unite pe noua mari retele sociale si servicii de email si date din lume: Microsoft (din 2007), Yahoo! (2008), Google (2009), Facebook (2009), Paltalk (2009), YouTube (2010), AOL (2011), Skype (2011) si Apple (2012), dar nu si Twitter.
In ciuda determinarii sale de a fi prezentat public, el a insistat in mod repetat ca vrea sa evite lumina reflectoarelor. "Nu vreau atentia publicului pentru ca nu vreau ca povestea sa fie despre mine. Vreau sa fie despre ceea ce guvernul Statelor Unite face." Acesta a mai adaugat: "Eu chiar vreau ca accentul sa fie pus pe aceste documente si pe dezbaterea lor. Motivul meu este de a informa publicul cu privire la ceea ce se face in numele lor si ceea ce se face impotriva lor."
Foto: hepta
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰