Antena Meniu Search
x
LIVE

Evoluţia pandemiei de COVID-19 în 2022. OMS: ”Avem şansa să punem capăt urgenţei de sănătate publică”

COVID-19 nu va fi niciodată eradicată, dar societatea are şansa să pună capăt urgenţei de sănătate publică în 2022, a declarat Michael Ryan, directorul general al Programului OMS pentru Situaţii de Urgenţă în Sănătate, la evenimentul virtual de la Davos Agenda Forumului Economic Mondial.

De Redactia Observator la 19.01.2022, 08:33
- Profimedia

”Nu vom pune capăt virusului anul acesta, nu vom pune capăt virusului vreodată, la ceea ce putem pune capăt este urgenţa de sănătate publică. Sunt moartea, spitalizările, perturbările care provoacă tragedia, nu virusul. Virusul este un vehicul”, a declarat Michael Ryan, directorul general al Programului OMS pentru Situaţii de Urgenţă în Sănătate.

Anul 2022, un punct de cotitură în pandemie

Cu toate acestea, şi-a exprimat un oarecare optimism că este posibil ca anul acesta să marcheze un punct de cotitură în pandemie. ”Da, avem şansa să punem capăt urgenţei de sănătate publică în acest an”, a spus el, remarcând că acest lucru ar putea fi realizat doar prin abordarea inechităţilor de lungă durată din diferite domenii ale societăţii, cum ar fi accesul echitabil la vaccinuri şi asistenţă medicală, relatează news.ro. ”Nu se va termina dacă nu abordăm aceste probleme, această tragedie va continua”, a adăugat el.

Ryan a avertizat că noul coronavirus va reprezenta în continuare o ameninţare pentru societate, chiar şi odată ce va trece de la a fi un virus pandemic la unul endemic. ”Malaria endemică, HIV-ul endemic ucid sute de mii de oameni în fiecare an, endemismul nu înseamnă bun, ci doar aici pentru totdeauna. Ceea ce trebuie să facem este să ajungem la niveluri scăzute de incidenţă a bolii cu vaccinarea maximă a populaţiilor noastre, unde nimeni nu trebuie să moară. În opinia mea, acesta este sfârşitul urgenţei, acesta este sfârşitul pandemiei”, a precizat el.

Inechitatea vaccinurilor, o barieră pentru eradicarea COVID

Pe parcursul discuţiei, inechitatea vaccinurilor a fost descrisă ca o barieră în calea progresului împotriva COVID. Anul trecut, guvernele naţiunilor bogate s-au confruntat cu critici din partea OMS pentru deciziile lor de a distribui a treia doză de vaccinuri împotriva COVID-19 în întreaga lor populaţie adultă, în timp ce persoanele vulnerabile din ţările sărace încă aşteptau prima vaccinare. În decembrie, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că programele generale de administrare a rapelurilor riscă să prelungească pandemia şi să crească inegalitatea, spunând într-o conferinţă de presă că ”nicio ţară nu îşi poate accelera ieşirea din pandemie”.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Evoluţia pandemiei de COVID-19 în 2022. OMS: ”Avem şansa să punem capăt urgenţei de sănătate publică”