Exerciţiile militare de avengură ale Rusiei, o campanie de imagine fabricată de Kremlin
Manevrele militare desfăşurate luna trecută de Rusia, alături de China, sunt doar o campanie de imagine fără baze reale, spun analiştii. Şi, drept urmare, nu trebuie să provoace îngrijorare. În câteva zile, NATO pregăteşte un răspuns: un exerciţiu militar de anvergură în Norvegia.
Manevrele militare desfăşurate luna trecută de Rusia, alături de China, sunt doar o campanie de imagine fără baze reale, spun analiştii. Şi, drept urmare, nu trebuie să provoace îngrijorare. În câteva zile, NATO pregăteşte un răspuns: un exerciţiu militar de anvergură în Norvegia, cu zeci de mii de soldaţi.
300 de mii de soldați, 36.000 de tancuri şi alte vehicule blindate, peste 1.000 de aeronave de luptă şi 80 de ambarcaţiuni. Între 11 şi 17 Septembrie, în Orientul Îndepărtat rus, puterea de la Moscova și-a mobilizat trupele la cea mai mare aplicație militară din 1981, Vostok 2018. China și Mongolia i s-au alăturat.
Mesajul Rusiei
Vostok 2018 a fost o desfășurare amplă de forțe, interpretată ca un mesaj al Kremlinului pentru NATO.
Prin participarea Chinei, Rusia a vrut să arate că se consolidează o alianță între două mari puteri militare. Însă analiștii spun că este vorba mai mult despre o campanie de imagine a Moscovei.
Iluzia Kremlinului despre o alianță militară ruso-chineză
De altfel, China a evitat să-și promoveze participarea Vostok 2018, spun analiștii. Potrivit lor, chiar în acea perioadă, jurnalele televiziunii naționale chineze erau dominate de știri despre Forumul Economic Mondial de la Tianjin, în timp ce exercițiul militar a fost tratat discret.
Adevăratul scop al Chinei la Vostok 2018
Departe de a promova o alianță cu Rusia, China și-a trimis cei 3200 de soldați să participe la exercițiul militar mai degrabă în scopul de a acumula experiență de luptă de la armata rusă, implicată recent în conflictele din Ucraina și Siria, așa cum chiar presa chineză a dezvăluit.
Cifre puse la îndoială
În plus, chiar și cifrele oficiale ale exercițiului militar Vostok 2018 ridică semne de întrebare. Analiștii pun la îndoială numărul de 300 de mii de soldați strânși de Rusia.
Replica NATO
Pe 25 octombrie, încep în Norvegia exerciţiile militare organizate de Alianţa Nord-Atlantică. Trident Juncture va simula un răspuns al NATO la o eventuală invazie a Europei. La aplicație participă 30 de țări, inclusiv România.
La Trident Juncture 2018 vor lua parte aproximativ 50 de mii de soldați din țările membre NATO și statele partenere. Vor fi peste 20 de mii de trupe terestre, peste 24 de mii de membri ai forțelor navale, 3500 de membri ai forțelor aeriene, circa o mie de specialiști în logistică și 1300 de membri ai structurilor din comandamentele NATO.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰