Antena Meniu Search
x

Statul Islamic revendică atentatul din Berlin. Teroristul e, în continuare, LIBER

Capitala germană e în alertă. Sunt 12 morți și 48 de răniți în atentatul comis aseară, la Târgul de Crăciun. Un refugiat a furat un TIR și a intrat în mulțime.

ISIS a revendicat atacul terorist din Berlin! Într-o postare pe Internet, teroristul care a intrat cu TIR-ul în mulţime e numit de către ISIS drept "soldat al Statului Islamic". Ministrul german de Interne spunea că nu este ştiut motivul pentru care teroristul a comis atentatul din Berlin.

De asemenea, anchetatorii germani NU au dovezi că teroristul se afla în TIR în momentul în care maşina a lovit mulţimea. Ei iau în calcul şi varianta că individul a sărit din TIR înainte de a spulbera oamenii. Procurorii nu au reuşit să afle de la martori niciun detalii despre terorist.

Pentru că procurorii germani nu au găsit dovezi care să arate că el ar fi autorul atacului terorist, suspectul din atentatul de la Berlin a fost eliberat, spune Reuters. Anchetatorii spun că refugiatul pakistanez a făcut declaraţii detaliate în orele în care a fost interogat, dar a negat cu vehemenţă că el ar fi comis masacrul. Potrivit anchetatorilor, autorul atacului e, în continuare, liber. Şi este înarmat. Ar avea asupra lui arma cu care l-a ucis pe şoferul polonez al TIR-ului pe care l-a folosit apoi pentru a spulbera mulţimea.

Fosta vedetă tv Oana Mareş spune că a fost în Târgul de Crăciun din Berlin cu două ore înaintea atentatului. Ea susţine că acolo sunt foarte mulţi români.

Pe acelaşi subiect

Poarta Brandenburg a fost luminată în culorile steagului Germaniei, în memoria victimelor atentatului din Târgul de Crăciun.

Ministerul român de externe vine cu noi precizări în cazul atentatului din Berlin. Deocamdată, nu există informaţii că printre victime s-ar afla şi cetăţeni români. Redăm integral comunicatul Ministerului de Externe:

Informaţii suplimentare privind atacul asupra unui Târg de Crăciun din Berlin

În completarea informaţiilor referitoare la atacul care a avut loc la un Târg de Crăciun din Berlin, în seara zilei de 19 decembrie 2016, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Conform datelor preliminare transmise până în prezent de către autorităţile germane Ambasadei României la Berlin, printre persoanele afectate în urma atacului nu se regăsesc cetăţeni români.

Până în prezent, ambasada și Call-Center-ul MAE au primit trei solicitări de sprijin pentru localizarea unor membri de familie sau persoane apropiate care s-ar fi aflat în Berlin în timpul producerii atacului. Verificările efectuate de către reprezentanţii misiunii diplomatice au confirmat faptul că toate cele trei persoane se află în afara oricărui pericol.

Misiunea diplomatică rămâne în contact permanent cu autorităţile competente, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară. 

Reamintim faptul că la dispoziția cetățenilor români se află numerele de telefon ale Ambasadei României la Berlin: +49 30 21239555, +49 30 21239514 și +49 30 21239516, apelurile fiind redirecționate automat către Call Center-ul Centrului de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii telefonici în regim de permanență sau numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +49 16 090884680.

Presa internaţională a publicat o primă imagine cu şoferul polonez al cărui camion a fost folosit în atacul de aseară de la Berlin, în urma căruia 12 oameni au fost ucişi şi 48 răniţi. Şoferul se numeşte Lukasz Urban, avea 37 de ani, un copil, şi era vărul proprietarului companiei pe numele căreia era înregistrat camionul morţii. El a fost ucis de cel ce avea să intre în mulţimea adunată la Târgul de Crăciun din capitala germană. MAI MULTE DETALII AICI

Şeful poliţiei din Berlin CONFIRMĂ că anchetatorii nu sunt siguri că suspectul arestat este autorul atentatului din Târgul de Crăciun. Autorităţile iau astfel în calcul că varianta ca teroristul este liber. Poliţia berlineză lansează noi avertismente populaţiei, să fie vigilentă, pentru că individul ar putea fi înarmat şi ar fi liber.

Suspectul arestat NU ar fi autorul atacului de la Berlin! Teroristul ar fi liber, spune Die Welt, care citeaza surse din anchetă. "Avem omul greşit!" titrează Die Welt, citând declaraţiile procurorilor germani. Teroristul ar fi în libertate şi ar fi înarmat. Individul ar avea asupra lui arma cu care l-a împuşcat pe şoferul polonez al TIR-ului.

Capitala germană e în alertă. Sunt 12 morți și 48 de răniți în atentatul comis aseară, la Târgul de Crăciun. Un refugiat a furat un TIR și a intrat în mulțime.

Avertisment: imagini șocante!

Era ora locală 19.00 (20.00 – ora României), când TIR-ul a intrat în mulțimea de la Târgul de Crăciun din Berlin. Nimeni nu se aștepta la apariția uriașei mașini de 25 de tone, într-o zonă pietonală. TIR-ul, înmatriculat în Polonia, a spulberat chioșcurile, brazii de Crăciun, instalațiile de iarnă.

Mulți dintre trecători nu au reușit să se ferească și au căzut victime. Inițial, oamenii au crezut că e un accident și că șoferul a ajuns acolo pentru că mașina i-a scăpat de sub control. Cel aflat la volan însă voia să comită un masacru și și-a dus planul la îndeplinire.

După atac, individul a sărit din TIR și a fugit, în timp ce poliția germană abia intervenea în zonă. Zeci de minute mai târziu el a fost arestat în zona Grădinii Zoologice din Berlin, unde a încercat să se ascundă.

În cabina TIR-ului, poliția a găsit un cadavru. Inițial, polițiștii au crezut că e un complice, însă, ulterior au descoperit că e șoferul mașinii, care a fost prima victimă a acestui atentat.

Potrivit unor surse din poliție, atacatorul e un refugiat originar din Pakistan, care a venit în Germania în decembrie anul trecut. Înaintea atacului, individul l-a atacat pe șoferul TIR-ului, un polonez care transporta grinzi de oțel din țara natală în Germania. Teroristul l-a ucis pe șofer apoi a condus mașina către Târgul de Crăciun din centrul Berlinului.

Potrivit martorilor individul a virat brusc și s-a îndreptat în mare viteză către barierele de la intrarea în Târgul de Crăciun, pe care le-a spulberat.

Apoi a urmat masacrul. Au fost zeci de oameni loviți de TIR-ul condus de individ, iar unii au sfârșit striviți sub roți.

Un rol important în anchetă l-au jucat și polonezii. Patronul companiei proprietare a TIR-ului a reușit să facă lumină în reconstituirea filmului evenimentelor. El a explicat că TIR-ul a fost furat de către autorul dezastrului.

Ulterior, poliția germană a confirmat că mașina de 25 de tone, încărcată cu grinzi de oțel, a fost furată de pe un șantier.

Patronul a spus și că șoferul, cetățean polonez, nu a mai răspuns soției la telefon de la ora 16.00, cu trei ore înaintea atentatului. Foarte posibil, TIR-ul era deja în mâinile teroristului.

Masacrul din capitala germană seamănă izbitor cu atentatul de la Nisa, comis pe 14 iulie, de un individ care a intrat cu un camion de 25 de tone în mulțimea care celebra Ziua Națională a Franței. Printre victime – 86 de morți și peste 400 de răniți – s-au aflat și români.

Atacul din Berlin a avut loc la doar o oră după asasinatul din Turcia, soldat cu moartea Ambasadorul Rusiei la Ankara. Cu câteva zeci de minute înainte, și în Elveția se produsese un incident armat.

Însă responsabilii pentru securitate din Germania avertizaseră asupra iminenței unui atac terorist. De o săptămână erau semnale că Berlinul ar putea fi ținta unui atentat. Însă pericolul unor atentate a crescut de mai mulți ani în Germania, în special de anul trecut, când țara a primit aproape un milion de refugiați.

Incidentele provocate de imigranți au crescut dramatic și s-au produs inclusiv atacuri teroriste. Totuși, Germania nu a fost ținta unor atacur de amploare, așa cum au fost cele din Franța și Belgia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Statul Islamic revendică atentatul din Berlin. Teroristul e, în continuare, LIBER