Antena Meniu Search
x

Fox News, cel mai urmărit canal de ştiri din SUA, va plăti 787 de milioane de dolari pentru că a răspândit minciuni legate de alegeri

Fox News a ajuns marți în ultima secundă la o înțelegere cu o companie de maşini de numărat voturi, Dominion Voting Systems. Va plăti peste 787 de milioane de dolari pentru că a răspândit minciuni legate de alegerile americane din 2020 şi pentru a pune capăt unei colosale bătălii juridice care a început în urmă cu doi ani. Fox News este cea mai urmărită rețea de știri prin cablu din SUA, este considerată a fi de dreapta, cu vederi conservatoare şi inclinaţii republicane şi o susţinătoare a lui Donald Trump. A recunoscut că a difuzat afirmații false despre alegerile din 2020.

de Redactia Observator

la 19.04.2023, 11:39

Fox News, cel mai urmărit canal de ştiri din SUA, va plăti 787 de milioane de dolari pentru că a răspândit minciuni legate de alegerile din 2020
Fox News - Shutterstock

Dominion Voting Systems a dat în judecată în 2021 canalul TV pentru 1,6 miliarde de dolari. A acuzat că reputația sa a fost afectată după ce Fox News a răspândit cu bună știință minciuni despre aparatele sale de numărare a voturilor după alegerile din SUA din 2020. Președintele de atunci, Donald Trump, a atacat după scrutin compania care produce aparatele de vot, susținând în mod fals că a trucat alegerile pentru a-l favoriza pe Joe Biden.

"Minciunile au consecințe", au transmis avocații companiei Dominion după anunţarea acordului. Fox News s-a arătat şi ea încântată să pună capăt disputei și a recunoscut că anumite afirmații au fost false. Dominion a spus că Fox News a amplificat "acuzațiile fără temei" în timp ce Fox News susţine că acuzaţiile la adresa aparatelor de numărat voturile reprezentau o ştire demnă de a fi relatată.

Experții juridici spun că acesta este cel mai mare acord încheiat de o companie media americană. A fost anunțat de cele două părți și de judecător cazului chiar în ultima clipă. Anterior în cursul zilei a fost ales un juriu, iar procesul era pregătit să înceapă în Delaware cu declarațiile de deschidere, relatează Reuters.

CEO-ul Dominion, John Poulos, a numi acordul unui "istoric". "Fox a recunoscut că a spus minciuni despre Dominion care au cauzat daune enorme companiei mele, angajaților și clienților noștri", a spus Poulos într-un comunicat. "Relatarea corectă de către mass-media este esențială pentru democrația noastră", a spus Poulos.

Pe acelaşi subiect

Marea problemă era dacă Fox News poate fi declarată responsabilă pentru difuzarea afirmațiilor false conform cărora aparatele de numărare a voturilor de la Dominion din Denver au fost folosite pentru a manipula alegerile prezidențiale în favoarea democratului Joe Biden şi în defavoarea președintelui de atunci Donald Trump, un republican.

Potrivit Reuters, acordul scuteşte Fox News de pericolul ca cele mai cunoscute personalităţi ale canalului precum prezentatorii Tucker Carlson, Sean Hannity și Jeanine Pirro să ajungă la tribunal şi să fie supuşi la interogații care le pot aduce prejudicii. Risca să fie chemat inclusiv președinte Fox Corp, Rupert Murdoch, în vârstă de 92 de ani.

"Suntem încântați că am ajuns la o soluționare a disputei noastre cu Dominion Voting Systems. Recunoaștem că hotărârile Curții care constată că anumite afirmații cu privire la Dominion sunt false. Această înțelegere reflectă angajamentul continuu al FOX față de cele mai înalte standarde jurnalistice. Sperăm că decizia noastră de a rezolva această dispută cu Dominion pe cale amiabilă, în loc de duşmănia unui proces dezbinător, permite țării să treacă mai departe de aceste probleme" se arată într-o declaraţie a Fox News citită ieri în direct de prezentatorul Neil Cavuto.

Fox are la dispoziţie miliarde în cash

Preţul acțiunilor Fox Corp au ajuns la finalul zilei de ieri la aproape 34 de dolari pe acțiune, dar au scăzut cu 1% imediat după vestea acordului. Fox are lichidităţi la îndemână pentru a plăti suma stabilită. În primul trimestru, a răscumpărat acțiuni de 3 miliarde de dolari după ce veniturile au depășit estimările. CEO-ul Fox Corp, Lachlan Murdoch, a declarat în februarie analiştilor de pe Wall Street că Fox Corp are la dispoziţie lichidităţi de aproximativ 4 miliarde de dolari. Avocații Dominion au refuzat să răspundă dacă Fox News își va cere scuze în mod public sau va face modificări. 

Fox News este cea mai urmărită rețea de știri prin cablu din SUA. Cele 787,5 milioane de dolari reprezintă cea mai mare sumă de bani plătită pentru a încheia un caz de calomnie în presă americană, a declarat Richard Tofel, directorul Gallatin Advisory. A bătut recordul din 2017, când Walt Disney Co a plătit 177 de milioane de dolari pentru a soluționa cazul de defăimare despre un aditiv alimentar (pink slime) deschis de către compania Beef Products împotriva rețelei sale știri prin cablu ABC.

Întrebarea principală pentru jurați era dacă Fox News a răspândit cu bună știință informații false sau în mod imprudent nu a luat în considerare adevărul. Pentru a câştiga procesul Dominion trebuia să dovedească un act intenţionat de maliţiozitate. În actele depuse la tribunal în februarie, Dominion a citat comunicări interne în care Murdoch și alte figuri ale canalului au recunoscut în mod privat că afirmațiile de fraudare a votului făcute în direct despre Dominion erau false. Dominion a acuzat că Fox a amplificat afirmațiile neadevărate pentru a crește audienţa și a împiedica telespectatorii săi să migreze la alți concurenți media din dreapta.

Dominion nu este un caz unic. O altă companie americană care oferă tehnologie pentru vot, Smartmatic, solicită despăgubiri de 2,7 miliarde de dolari într-un proces de defăimare, deschis în statul New York. "Pentru mulți reclamanți, o decizie judecătorească și admiterea de către pârât că a făcut afirmaţii false sunt chiar mai importante decât daunele bănești reale", a spus Mary-Rose Papandrea, profesor de drept constituțional la Universitatea din Carolina de Nord.

Fox a susținut că afirmațiile lansate de Trump și avocații săi cu privire la fraudarea alegerilor reprezentă o știre și că este protejată de Primul Amendament al Constituției SUA.  Judecătorul Curții Superioare din Delaware, Eric Davis, care a prezidat cazul, a stabilit în ​​martie că Fox News nu poate folosi aceste argumente ca mod de apărare, constatând că relatările canalului sunt false, defăimătoare și neprotejate de Primul Amendament. Se referă la cazurile în care aliații lui Trump, inclusiv foștii săi avocați Rudolph Giuliani și Sidney Powell, au apărut la Fox News pentru a promova acuzațiile false.

În comunicări interne, Murdoch a spus despre afirmațiile de fraudare a alegerilor ca fiind "cu adevărat nebunești" și "daunătoare", dar a refuzat să-și exercite puterea editorială pentru a le opri și a recunoscut sub jurământ că unii prezentatori ai Fox au "susținut" afirmațiile respective fără temei, a spus Dominion în instanță potrivit documentelor. 

Interogat de un avocat al companiei Dominion, Murdoch a mărturisit că s-a îndoit de afirmațiile de fraudare a alegerilor de la bun început. Întrebat dacă ar fi putut interveni pentru a-l împiedica pe Giuliani să continue să răspândească minciuni în direct la Fox News, Murdoch a răspuns: "Aș fi putut. Dar nu am făcut-o", se mai arată în dosar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Fox News, cel mai urmărit canal de ştiri din SUA, va plăti 787 de milioane de dolari pentru că a răspândit minciuni legate de alegeri