Antena Meniu Search
x

Video Franța, paralizată de greva generală. Marțea neagră a scos pe străzi jumătate de milion de oameni nemulțumiți de reforma pensiilor

Franţa a fost paralizată astăzi de a doua grevă generală organizată în nici două săptămâni. Marţea neagră a scos sute de mii de oameni pe străzi în cel puţin 200 de oraşe. Furioşi că preşedintele Macron vrea să crească vârsta de pensionare, unii demonstranţi au devenit violenţi. Nici jandarmii nu au fost blânzi deloc. 

de Redactia Observator

la 31.01.2023, 20:42

Vezi și

Aşa arată furia francezilor. Peste jumătate de milion de muncitori şi elevi au ieşit în stradă, în marile oraşe, nemulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă ţara. La Lyon, greviştii au ars steagurile Franţei şi ale Uniunii Europene în timp ce scandau împotriva preşedintelui Macron.

Şi la Paris Greva a început cu violenţe. În semn de solidaritate cu profesorii lor, zeci de tineri au blocat intrarea într-un liceu. Trupele speciale au intervenit fără menajamente pentru a-i face să se retragă. În acest timp, mulţimi uriaşe mărşăluiau în sute de oraşe din Franţa.

Ce propune reforma pensiilor promisă de Macron

Reforma pensiilor promisă de Macron presupune creşterea vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani. Acum, limita de activitate este mai mică decât în majoritatea țărilor din Europa de Vest. Sute de mii de francezi sunt nemulţumiţi că vor trebui să lucreze mai mult. În plus, sunt supăraţi şi din cauza scumpirilor. Mulţi români care lucrează în Hexagon s-au alăturat şi ei protestatarilor. Sorin lucrează la o fabrică de instalaţii electrice din Avignon şi spune că se descurcă tot mai greu cu banii de la un salariu la altul.

Pe acelaşi subiect

Sorin , român în Franţa: Numai în Avignon cred că au fost cel puţin 20.000 de persoane.

Am ajuns în Franţa ca şi în România. Salariile au devenit foarte mici şi nu te mai descurci.

Jumătate dintre profesorii francezi au fost în grevă

Jumătate dintre profesorii francezi au fost în grevă, trei sferturi dintre angajaţii marilor rafinării au oprit lucrul, iar cei din transporturi i-au susţinut. Doar unu din trei trenuri de mare viteză şi două din 10 garnituri regionale au circulat.

Sorin, român în Franţa: A fost blocată toată circulaţia de la ora 9 dimineaţa până la 3 după-masa, a fost blocată toată circulaţia, nu circulă autobuze, nu circulă absolut nimic.

În Normandia, protestatarii au parodiat hitul „I will survive!“ şi l-au adaptat protestului anti-reformă şi anti-Macron. 10.000 de oameni au ieşit în stradă şi la Bruxelles, nemulţumiţi de viaţa tot mai grea. Mâine, în Marea Britanie este anunţată cea mai mare grevă din ultimii 10 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Franța, paralizată de greva generală. Marțea neagră a scos pe străzi jumătate de milion de oameni nemulțumiți de reforma pensiilor