Antena Meniu Search
x

Grevă generală în Franța. Muncitorii și profesorii au ieșit în stradă, transportul în comun a fost perturbat. Polițiști, filmați în timp ce îmbrânceau elevi

Peste un milion de oameni sunt aşteptaţi să protesteze astăzi în Franţa, faţă de reforma vârstei de pensionare. 

de Redactia Observator

la 31.01.2023, 13:29

Grevă generală în Franța. Muncitorii și profesorii au ieșit în stradă, transportul în comun a fost perturbat. Polițiști, filmați în timp ce îmbrânceau elevi
Grevă generală în Franța. Muncitorii și profesorii au ieșit în stradă, transportul în comun a fost perturbat. Polițiști, filmați în timp ce îmbrânceau elevi - Profimedia Images

Deşi în urmă cu nici 2 săptămâni 1,12 milioane de francezi au ieşit în stradă ca să oprească iniţiativa lui Emanuel Macron de a creşte vârsta de pensionare de la 62 de ani la 64, preşedintele francez tot a implementat-o. În mai mult oraşe din Franţa, oamenii au început, deja, să iasă la proteste de la ora locală 11:00. 

Transporturile, școlile și sectorul energetic sunt deja afectate de manifestaţii. Din cauza numărului mare de protestatari, forţele de ordine au fost mobilizate. Nu au lipsit nici incidentele. Pe Internet au apărut deja imagini cu poliţişti care îmbrâncesc mai mulţi de elevi. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Jumătate dintre profesorii din şcolile primare au renunţat să mai meargă la muncă, la fel şi personalul din rafinăriile de petrol şi de posturile publice de radio şi televiziune, care au difuzat muzică în locul programelor de ştiri.

Pe acelaşi subiect

Sindicatele, care au organizat mitinguri în toată Franţa pe parcursul zilei, vor să menţină presiunea asupra guvernului şi este posibil să anunţe şi mai multe acţiuni sindicale pentru următoarele săptămâni. "Când există o opoziţie atât de masivă, ar fi periculos pentru guvern să nu asculte", a declarat pentru Reuters Mylene Jacquot, secretarul general al filialei funcţionarilor publici a sindicatului CFDT. Autorităţile au desfăşurat peste 11.000 de poliţişti şi jandarmi pentru a preveni eventuale incidente.

Nu toţi francezii au fost însă de acord cu mişcarea grevistă. "Nu are rost să facem grevă. Acest proiect de lege va fi adoptat în orice circumstanţe", spune Matthieu Jacquot, în vârstă de 34 de ani, care lucrează în sectorul de lux.

Macron vrea creșterea vârstei de pensionare

Planurile guvernului prevăd creşterea vârstei de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani şi, de asemenea, amânarea vârstei de eligibilitate pentru o pensie completă. Aceste măsuri ar aduce un plus de 17,7 miliarde de euro la contribuţiile anuale la pensii, potrivit estimărilor Ministerului Muncii.

Guvernul a făcut unele concesii în proiectul de lege, cum ar fi stabilirea noii vârste de pensionare la 64 de ani, în loc de 65 de ani, promisiunea din campanie a lui Macron, şi acceptarea unei pensii minime de 1.200 de euro pe lună pentru toţi.

Prim-ministrul Elisabeth Borne a declarat că pragul de 64 de ani este "nenegociabil", dar guvernul explorează modalităţi de a compensa o parte din impact, în special asupra femeilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Grevă generală în Franța. Muncitorii și profesorii au ieșit în stradă, transportul în comun a fost perturbat. Polițiști, filmați în timp ce îmbrânceau elevi