Antena Meniu Search
x

Gafa canadienilor din timpul vizitei lui Zelenki devine un scandal internaţional. Polonia cere extrădare nazistului de 98 de ani, ovaţionat în parlament

Ministrul polonez al Educaţiei Przemysław Czarnek anunţă că a "luat măsuri în vederea unei eventuale extrădări" către Polonia, cerând o anchetă care să stabilească dacă Iaroslav Hunka, un fost membru al unei unităţi SS, a comis crime în Polonia, după ce a fost ovaţionat la Ottawa în timpul unei vizite a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, transmite News.ro.

de Adrian Popovici

la 27.09.2023, 15:26

Gafa canadienilor din timpul vizitei lui Zelenki devine un scandal internaţional. Polonia cere extrădare nazistului de 95 de ani, ovaţionat în parlament - Profimedia

Ministrul polonez al Educaţiei Przemysław Czarnek anunţă că a "luat măsuri în vederea unei eventuale extrădări" către Polonia, cerând o anchetă care să stabilească dacă Iaroslav Hunka, un fost membru al unei unităţi SS, a comis crime în Polonia, după ce a fost ovaţionat la Ottawa în timpul unei vizite a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Canada este agitată de duminică de un scandal, după ce veteranul ucrainean din Divizia din Galiţia a SS a fost ovaţionat în Camera Comunelor. Autorităţile canadiene afirmă că nu ştiau că este vorba despre un nazist, iar preşedintele Camerei, Anthony Rota, care l-a invitat, a demisionat. Însă scandalul nu a încetat, ci a ajuns în Polonia, care analizează o cerere de extrădare.

Polonia a deschis o anchetă în urma scandalului

O anchetă a fost deschisă, la cererea ministrului polonez al Educaţiei Przemysław Czarnek, în vederea verificării unor eventuale crime de război comise în Polonia de către Iaroslav Hunka în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru moment, ministrul canadian al Justiţiei Arif Virani nu a primit nicio cerere de extrădare, potrivit publicaţiei din Québec La Presse.

Pe acelaşi subiect

În realitate, un astfel de demers are puţine şanse de succes şi pare mai degrabă o lovitură de imagine în contextul alegerilor prevăzute în Polonia la 15 octombrie. Guvernul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservator) încearcă de mai multe săptămâni să-şi favorizeze realegerea, campând pe poziţii naţionaliste. O decizie de a opri livrări de armament Ucrainei face parte din această strategie. Puterea populistă speră astfel să oprească o ascensiune fulgerătoare a extremei drepte şi să-şi păstreze majoritatea.

"Procesul de extrădare este o miză sensibilă care, în fond, ajunge pe biroul meu în vederea unei decizii finale", declară ministrul canadian al Justiţiei, care refuză să facă alte comentarii, pentru a "nu compromite ancheta".

Însă o astfel de măsură pare dificil de aplicat, având în vederea vârsta înaintată a veteranului nazist Iaroslav Hunka (98  de ani). Polonezii trebuie să demonstreze că fostul membru SS din Galiţia a comis crime de război la peste 75 de ani de la fapte.

Scandalul continuă în Canda

Deputaţii din cadrul Adunării Naţionale din Québec, un corp legislativ local,  au adoptat marţi în unanimitate o moţiune a Partidului Québécois în vederea unei disocieri oficiale de evenimentele care au avut loc în Camera Comunelor de la Ottawa.

"Suntem asociaţi cu asta în pofida voinţei noastre", şi-a exprimat regretul într-o conferinţă de presă liderul partidului, Paul St-Pierre Plamondon"Avem o moştenire în diplomaţia Québecului, doctrina Gérin-Lajoie, care constă în a asigura că Québecul străluceşte şi se distinge de Canada", a justificat el. "Noi nu avem nimic de face cu această gafă istorică, monumetală şi ruşinoasă", a conchis el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Gafa canadienilor din timpul vizitei lui Zelenki devine un scandal internaţional. Polonia cere extrădare nazistului de 98 de ani, ovaţionat în parlament