Antena Meniu Search
x

Măsura luată de ANAF contra OMV Petrom: Au început verificări la toate companiile vizate de taxa de solidaritate

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a anunţat, luni, că au început verificările asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, nu numai a companiei OMV Petrom, ci a tuturor companiilor care pot intra sub incidenţa OUG 186 privind suprataxarea giganţilor de petrol şi gaze, precum şi a rafinăriile care produc carburanţi. El a mai explicat că activitatea desfăşurată de OMV Petrom din România nu are nicio legătură cu cea desfăşurată de OMV în Austria legat de contribuţia de solidaritate.

de Redactia Observator

la 16.01.2023, 13:06

ANAF a început verificarea cifrei de afaceri a tuturor giganţilor din energie
OMV Petrom - Shutterstock

După ce şeful ANAF a anunţat la finalul săptămânii trecute că profitul OMV va fi verificat la sânge și, dacă va refuza să achite taxa de solidaritate, Fiscul îi va impune să plătească, Lucian Heiuş a transmis luni că au început deja verificările asupra modului în care este calculată cifra de afaceri a companiei OMV Petrom şi a tuturor companiilor vizate de taxa de solidaritate. 

"Am început deja verificările amănunţite asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, nu numai a companiei OMV Petrom, ci a tuturor companiilor care pot să intre sub incidenţa Ordonanţei de Urgenţă 186. Când vom fi finaliza aceste verificări, vom şti cu exactitate care dintre companiile din România datorează această contribuţie de solidaritate. Trebuie să fim foarte atenţi pentru că termenul final de depunere a situaţiilor financiare pentru companiile din România este sfârşitul lunii mai. Dar cu probabilitate de 99,9% vom şti undeva am estimat eu în maxim două săptămâni ce companii se încadrează pe prevederile Ordonanţei 186", a afirmat şeful ANAF, la Prima News, potrivit news.ro.

El a precizat că în privinţa contribuţiei de solidaritate nu există nicio legătură între activitatea desfăşurată de OMV Petrom în România şi cea a OMV în Austria.  

"OMV Petrom este o companie româneasă, cu sediul în România, care îşi plăteşte toate impozitele şi taxele în România. OMV Austria primeşte doar de la compania din România dividendele aferente procentului de 51,15 % care este numărul de acţiuni pe care îl are. Restul de acţiuni sunt împărţite la statul român sau la societăţi juridice, fonduri de investiţie din România. Nu are nicio legătură activitatea desfăşurată OMV Petrom din România cu o activitate desfăşurată de OMV în Austria legat de această contribuţie de solidaritate. Singura întrebare este dacă acel prag de 75% este sau nu este atins pentru activitatea companiei OMV Petrom, nu discutăm de grupul OMV. Trebuie să fim atenţi să vedem dacă este calculat corect, dacă este interpretată legea fiscală corect şi dacă nu s-au încercat anumite inginerii financiare în stabilirea acestui prag", a mai transmis Lucian Heiuş.

Pe acelaşi subiect

OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din România, în urma anunţului companiei că nu va plăti contribuţia de solidaritate, motivând că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, condiţie prevăzută atât în regulamentul european, cât şi în Ordonanţa prin care acesta a fost implementat în legislaţia autohtonă. 

Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă, susţine că greşeala e de partea statului român. Guvernul a încercat să ia la ţintă profitul OMV Petrom, dar a scris ordonanţa prost şi fix compania vizată nu se încadrează în lege. Potrivit acestuia, acuzația că OMV Petrom nu vrea să plătească taxa de solidaritate este nefondată, compania respectă legea, statul fiind cel care a greşit. 

Şeful ANAF: În maximum două săptămâni o să pot să spun dacă OMV Petrom datorează sau nu această contribuţie de solidaritate

Într-o intervenţie duminică la Digi 24, Lucian Heiuş a anunţat că în maximum două săptămâni o să poate să spună dacă OMV Petrom datorează sau nu această contribuţie de solidaritate către statul român.

"Noi, ca ANAF, nu putem să facem decât un lucru, şi o să îl facem extrem de ferm, începând de mâine, vom verifica nu numai OMV-ul ci şi toate societăţile care se încadrează în prevederile acestei Ordonanţe şi din primele verificări o să vedem dacă cifra lor de afaceri, 75% reprezintă acele coduri CAEN prevăzute clar în Ordonanţă. Nişte controale finale nu pot fi făcute în următoarele zile pentru că situaţiile financiare, în România se finalizează şi se depun la 30 mai dar cu o probabilitate de 99,9%, în maximum două săptămâni o să pot să spun dacă în cazul OMV-ului datorează sau nu această contribuţie de solidaritate. În maximum două săptămâni", a spus Heiuş.

El a precizat că ceea ce va verifica ANAF va fi "modul în care şi-au calculat şi au considerat că cifra de afaceri din 2022 nu se încadrează în această Ordonanţă". "OMV Petrom este o companie românească, singura legătură cu OMV din Austria este că deţine 51,15% din OMV Oetrem, iar dividentele vor fi virate respectând acest procent, în rest, nu are nicio legătură activitatea pe care o are în România şi faptul că trebuie să plătească taxe aici, activitatea din Austria şi taxa să o plătească în Austria, pentru că acolo ar putea să fie alte condiţii", a mai explicat şeful ANAF.

În cazul în care OMV sau altă companie nu respectă această prevedere privind taxa de solidaritate, ANAF va face o declaraţie de impunere şi va porni executarea silită către acesa societate pentru a recupera banii pe care îi datorează la buget, a arătat el.  "Pentru noi toate companiile sunt egale şi vom face aceste verificări foarte stricte şi foarte amănunţite cu specialiştii pe care îi avem, la toate societăţile care ar trebui să se încadreze (în prevederile Ordonanţei) şi să nu scape niciuna fără să plătească această contribuţie. Şi dacă vor încerca să facă acele arhicunoscute inginerii financiare, vă garantez că nu vor putea scăpa de atenţia noastră şi vom face toate demersurile pentru a recupera aceşti bani", a afirmat Heiuş. 

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat pe 12 ianuarie că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022, motivând că are "sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Măsura luată de ANAF contra OMV Petrom: Au început verificări la toate companiile vizate de taxa de solidaritate