Antena Meniu Search
x

Germania anunţă "măsuri imediate" pentru încetarea focului în estul Ucrainei

Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina au convenit asupra unei serii de "măsuri imediate" destinate impulsionării procesului de soluţionare a conflictului din estul Ucrainei, a anunţat luni seara Berlinul după o convorbire telefonică între liderii celor patru state, relatează DPA.

Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina au convenit asupra unei serii de "măsuri imediate" destinate impulsionării procesului de soluţionare a conflictului din estul Ucrainei, a anunţat luni seara Berlinul după o convorbire telefonică între liderii celor patru state, relatează DPA.

Astfel, cele patru ţări - reunite în cadrul aşa-numitului format de negocieri 'Normandia' - au cerut ca încălcările armistiţiului din estul Ucrainei să înceteze imediat.

Îndepărtarea trupelor ucrainene şi a rebelilor proruşi de la linia frontului şi retragerea armelor grele au constituit de asemenea priorităţi ale discuţiilor, conform unei declaraţii comune.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut părţilor să reia schimbul de prizonieri până la sfârşitul anului în baza principiului 'toţi în schimbul a toţi'.

Pe acelaşi subiect

Emisari din cele patru state urmează să se întâlnească luna viitoare înaintea unei noi convorbiri telefonice programate între şefi de stat şi de guvern în cadrul formatului 'Normandia'.

Cu această ocazie, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a insistat asupra desfăşurării unei misiuni de menţinere a păcii a ONU în zona de conflict din apropierea frontierei cu Rusia, potrivit unei declaraţii postate pe site-ul său.

Referitor la situaţia din estul Ucrainei, Poroşenko a calificat luptele din ultimele zile între militarii ucraineni şi rebelii proruşi ca fiind unele dintre cele mai sângeroase din acest an. 

Potrivit acestuia, peste 20 de militari ucraineni au fost ucişi în estul ţării în ultimele patru săptămâni.

Franţa şi Germania încearcă să negocieze o soluţie la conflictul care a izbucnit acum trei ani după ce protestele în masă, reprimate în mod violent, au dus la înlăturarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici de la putere şi la fuga acestuia în Rusia, în timp ce la conducerea Ucrainei au venit forţe proeuropene care pledează pentru o strângere a relaţiilor cu Occidentul.

De asemenea, Poroşenko, Macron şi Merkel au denunţat anunţul făcut săptămâna trecută de către separatiştii din regiunea Doneţk privind crearea aşa-numitului stat 'Malorusia' ('Mica Rusie'), un termen care a desemnat în epoca ţaristă teritoriile ce corespund în mare parte Ucrainei moderne.

Macron, Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au discutat anterior despre conflictul din estul Ucrainei în marja summitului G20, care a avut loc la începutul lunii iulie la Hamburg.

Cancelarul german a constatat atunci progresul 'foarte, foarte lent' al eforturilor destinate să pună capăt violenţelor în estul Ucrainei.

Toate armistiţiile convenite în teatrul de război din estul Ucrainei au eşuat până acum. Potrivit ONU, aproximativ 10.000 de persoane au fost ucise în conflictul din Donbas începând cu anul 2014.

În acest context, DPA menţionează că pentru Emmanuel Macron, învestit în funcţia de preşedinte în luna mai, aceasta a fost prima discuţie telefonică în format 'Normandia'. Mass-media ruse au indicat că discuţiile au durat circa două ore. 

La discuţii au participat şi reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează independent situaţia din estul Ucrainei.

Sursă: Agerpres.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Germania anunţă "măsuri imediate" pentru încetarea focului în estul Ucrainei