Antena Meniu Search
x

Gigantul francez acuzat că alimentează avioanele de luptă rusești din Ucraina

Compania petrolieră franceză TotalEnergies continuă să opereze în Rusia, vânzând condensat de gaz care, ulterior transforma în kerosen, este folosit pentru alimentarea avioanelor de luptă rusești, scrie publicația Le Monde, citată de Reuters.

de Redactia Observator

la 25.08.2022, 15:12

Gigantul francez acuzat că alimentează avioanele de luptă rusești din Ucraina
Gigantul francez acuzat că alimentează avioanele de luptă rusești din Ucraina - Shutterstock

Le Monde scrie că combustibilul folosit de avioanele rusești a fost produs din condensat de gaz furnizat de Terneftegaz, companie în care Totalenergies deține 49% din acțiune.

Totalenergies respinge acuzațiile, comunicând că tot condensatul de gaz produs de Terneftegaz a fost furnizat către Novatek, în care TotalEnergies deține 19,4% din acțiuni. „TotalEnergies nu are nicio informație sau control asupra vânzărilor independente ale Novatek pe piața rusă”, au afirmat reprezentanții companiei. 

„Le Monde a reușit să urmărească lanțul de aprovizionare de la zăcământul de gaze Termokarstovoye din Siberia până la două baze aeriene militare (Morozovskaya și Malchevo), fiecare dintre acestea găzduind o escadrilă de avioane de luptă multirol”, relatează publicația franceză.

Amnesty International informează că atacurile aeriene asupra civililor, inclusiv asupra orașului ucrainean Mariupol, au fost probabil efectuate cu avioane de război de la bazele din regiune. 

Pe acelaşi subiect

Reacția companiei

„Totalenergies nu a negat că condensul de gaz  provenit din societatea sa mixtă a fost rafinat în cele din urmă în combustibil pentru avioane pentru forțele aeriene ruse”, a declarat pentru Reuters Louis Wilson, consultant al Global Witness. „Ignoranța nu este o scuză”.

TotalEnergies s-a confruntat cu critici din Occident pentru că nu s-a retras de pe piața din Rusia, urmând exemplul companiilor precum Shell și BP. Președinția franceză a refuzat să comenteze investigația Le Monde.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Gigantul francez acuzat că alimentează avioanele de luptă rusești din Ucraina