Germania și Franța anunță vremuri grele. Nemții reduc iluminatul și încălzirea în clădirile publice, francezii nu pot menţine plafonarea preţului la gaze
Guvernul german a aprobat miercuri un set de măsuri de economisire a energiei la iarnă care prevede reducerea iluminatului și încălzirii în clădirile publice. Și guvernul francez a avertizat miercrui că nu va putea menţine plafonarea preţului la gaze. Asta în timp ce președintele Emmanuel Macron a transmis populației că vin vremuri grele care vor aduce "sfârşitul abundenţei”.
Guvernul Franţei a avertizat miercuri că nu va putea menţine pe termen nelimitat plafonarea preţului gazelor, transmite Reuters. Purtătorul de cuvânt al executivului, Olivier Veran, a declarat presei că "ar putea avea loc creşteri de preţuri" pentru consumatorii casnici. Preţul gazelor este în prezent îngheţat în Franţa, iar guvernul a impus o limită şi pentru scumpirea energiei electrice, însă ambele măsuri - care costă, potrivit Reuters, miliarde de euro - urmează să expire la iarnă.
Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a comunicat francezilor, miercuri, că urmează luni grele, deoarece ”libertatea are un cost” şi vor fi necesare sacrificii. Guvernul său a avertizat că ar putea exista creşteri ale preţurilor la energie pe măsură ce războiul din Ucraina continuă. Macron susține că lumea se confruntă cu sfârşitul unei abundenţe uşoare de bunuri şi resurse şi ”cu o anumită lipsă de griji”.
Germania anunță măsuri de economisire a energiei, inclusiv limitarea iluminatului public, pentru reducerea consumului de gaze
Guvern german a aprobat măsuri de economisire a energiei în această iarnă, inclusiv limitarea iluminatului public, în vederea reducerii consumului de gaze, a anunţat miercuri Ministrul Economiei, Robert Habeck, transmite Reuters. "Per total, măsurile vor duce la economisirea energiei. Totuşi, nu la nivelul la care am putea spune: Este suficient, deocamdată", le-a spus jurnaliştilor Habeck, după reuniunea Cabinetului.
- Raport Bundesbank: Germania, motorul economic al UE, e tot mai aproape de recesiune
- Canada şi Germania au format o alianţă pentru hidrogen care să pună capăt dependenţei de energie din Rusia
- Euro din nou la paritatea cu dolarul american. Prețurile galopante la energie alimentează temerile legate de...
"Vom reduce folosirea gazelor cu aproximativ 2%-2,5%", a adăugat oficialul. Tot miercuri a fost adoptată legislaţia care prioritizează transportul materialelor şi echipamentelor esenţiale pentru producţia de energie pe calea ferată, în cazul în care scade şi mai mult nivelul Rinului şi este afectat transportul fluvial. Obiectivul este asigurarea funcţionării centralelor electrice, rafinăriilor şi reţelelor de transport al energiei. Din cauza scăderii importurilor de gaze ruseşti, Germania foloseşte mai mult cărbune şi petrol.
Noua legislaţie se va aplica în următoarele şase luni pentru a se evita perturbările în economia germană în sezonul de iarnă, când gospodăriile au nevoie de o cantitate de gaze mai mare pentru încălzire, iar cererea pentru energie creşte. În urma ploilor recente, nivelul apelor Rinului a crescut, dar ar urma să scadă din nou, fiind prognozată secetă în următoarele zile.
Exportatorii germani se confruntă anul acesta cu costuri suplimentare de 70 de miliarde de euro
Exportatorii germani se confruntă cu o reducere a marjei de profit şi suportă anul acesta costuri suplimentare de 70 de miliarde de euro (69 miliarde de dolari), din cauza creşterii preţurilor de producţie şi de import, se arată într-un raport al Camerei de comerţ şi industrie din Germania (DIHK), transmite Reuters. Conform DIHK, companiile germane au majorat preţurile bunurilor lor exportate cu 14,7% în primul semestru din 2022, dar preţurile de producţie şi de import au crescut de două ori mai repede. "Povara rezultată asupra comerţului exterior al Germaniei se ridică la 70 de miliarde de euro doar în primele şase luni ale anului", a afirmat Volker Treier, director în cadrul DIHK, pentru Reuters.
"Comerţul exterior al Germaniei se confruntă cu o reducere semnificativă a marjei de profit, iar tendinţa va continua şi în următoarele luni", companiile transferând doar o parte din costurile mai ridicate asupra clienţilor externi, a explicat Treier. O problemă o reprezintă euro. Marţi, moneda euro a coborât din nou sub pragul simbolic de un dolar, atingând un minimum al ultimelor două decenii, din cauza temerilor că şocul energiei va menţine inflaţia ridicată şi va spori şansele unei recesiuni în Europa.
Deprecierea euro face ca bunurile importate să coste mai mult. În pofida războiului din Ucraina, a perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi a restricţiilor din China, exporturile Germaniei au urcat cu 13% în primul semestru din 2022. Dar, conform calculelor DIHK, ajustate în funcţie de inflaţie, valorile reale sunt negative: exporturile au scăzut cu 1,5%. "Aceasta înseamnă că este deja recesiune în comerţul exterior al Germaniei. În prezent nu sunt indicii că problemele se vor rezolva rapid, unele companii sunt îngrijorate că cererea ar putea scădea pe pieţele majore, cum ar fi China şi Statele Unite", a declarat Treier.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰