Antena Meniu Search
x

Video Imaginile dezastrului provocat de secetă. Canicula "fierbe" Europa în continuare şi face pagube de miliarde de euro

Canicula şi seceta au afectat mai bine de jumătate din teritoriul Uniunii Europene. Franţa este în stare de urgenţă, Italia înregistrează pagube de miliarde de euro în agricultură şi alte state se confruntă cu o criză a furajelor. Iar cea mai fierbinte vară este departe de a se încheia - un nou val de caniculă va lovi aproape întreg continentul în perioada următoare.  

de Redactia Observator

la 08.08.2022, 21:15

Vezi și

Din Peninsula Iberică şi până în România, lipsa precipitaţiilor combinată cu temperaturile caniculare au făcut prăpăd. 45% din continent este afectat de secetă, iar în 15% din teritoriu alerta este la cel mai ridicat nivel. Asta înseamnă în primul rând culturi compromise. "Într-un an normal, plantele ar fi crescut deja până la această înălţime. Acum, dacă vă uitaţi, sunt mult mai joase", arată Hugues Ribiollet, producător de brânză şi cereale.

Canicula şi seceta au făcut prăpăd în Europa

Franţa se află deja în cel de-al patrulea val de caniculă al verii, iar fermierii sunt disperaţi. În sute de localităţi, autorităţile fac faţă cu greu transportului apei necesare pentru gospodării, iar pentru irigaţii nu mai rămâne aproape nimic. 

Nordul şi centrul Italiei sunt şi ele afectate grav de secetă. Nivelul apei din cel mai lung râu din ţară, Po, a ajuns la un prag critic. Cinci regiuni sunt în stare de urgenţă, iar pagubele de până acum sunt cifrate la peste 6 miliarde de euro. Recolta de porumb şi furaje s-a înjumătăţit. Sicilia, în schimb, a fost lovită de ploi torenţiale. În mai multe localităţi au fost inundaţii, iar zeci de maşini au fost luate de ape, în timp ce mai multe case au fost avariate.

În Grecia, cu noul val de căldură vin şi incendiile de vegetaţie: 41 de focare au apărut doar în ultimele 24 de ore. Autorităţile elene au avertizat că în prefectura Kavala, unde se află şi populara staţiune Thassos, există un risc ridicat de producere de incendii. Până mâine, inclusiv, accesul este interzis în zonele forestiere, dar şi pe mai multe plaje: Marble, Porto Vathy, Paradise.

Un incendiu de vegetaţie masiv s-a produs şi în Portugalia, într-o regiune muntoasă din centrul ţării. Sute de pompieri cu autospeciale au fost mobilizaţi, iar în sprijinul lor au fost ridicate şi mai multe elicoptere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Imaginile dezastrului provocat de secetă. Canicula "fierbe" Europa în continuare şi face pagube de miliarde de euro