Antena Meniu Search
x

Împreună în moarte şi dincolo de ea. Un fost premier olandez a murit mână în mână cu soţia, prin eutanasiere. Amândoi aveau 93 de ani

Un fost prim-ministru catolic olandez, Dries van Agt, a murit prin eutanasiere, de mână cu soţia sa, Eugenie. Amândoi aveau 93 de ani. Decesul lor este considerat ca ilustrând o tendinţă tot mai pregnantă în Olanda, unde creşte numărul cuplurilor care aleg să-şi pună capât vieţii în comun, scrie The Guardian.

de Redactia Observator

la 11.02.2024, 15:47

Împreună în moarte şi dincolo de ea. Un fost premier olandez a murit mână în mână cu soţia, prin eutanasiere. Amândoi aveau 93 de ani
Împreună în moarte şi dincolo de ea. Un fost premier olandez a murit mână în mână cu soţia, prin eutanasiere. Amândoi aveau 93 de ani - X (Twitter)

Deşi încă rară, eutanasierea cuplurilor a fost observată pentru prima dată într-o analiză a tuturor cazurilor în 2020, când 26 de persoane au primit eutanasia în acelaşi timp cu partenerii lor. Numărul acestora a crescut la 32 în anul următor şi la 58 în 2022.

Potrivit presei olandeze, Van Agt - prim-ministru între 1977 şi 1982 şi primul lider al partidului Apelul Creştin-Democrat - ar fi fost catolic, dar a ales întotdeauna propria cale, alături de soţia sa lângă care a petrecut 70 de ani şi pe care a numit-o întotdeauna "fata mea".

Amândoi erau foarte bolnavi, dar "nu puteau merge unul fără celălalt"

Forumul Drepturilor, un grup pro-palestinian pe care Van Agt l-a înfiinţat în ultimii săi ani, mai înclinat spre stânga, a anunţat săptămâna trecută vestea morţii lor "împreună, mână în mână". Directorul Gerard Jonkman a declarat pentru postul de televiziune NOS că amândoi erau foarte bolnavi, dar "nu puteau merge unul fără celălalt". Van Agt nu şi-a mai revenit niciodată complet după o hemoragie cerebrală suferită în 2019.

Pe acelaşi subiect

Elke Swart, purtător de cuvânt al Expertisecentrum Euthanasie, care îndeplineşte dorinţa de eutanasie a aproximativ 1.000 de persoane pe an în Ţările de Jos, a declarat că cererile de moarte asistată ale oricărui cuplu sunt examinate în funcţie de cerinţe stricte, mai degrabă individual decât împreună.

"Interesul pentru acest lucru este în creştere, dar este încă rar", a spus ea. "Este o pură întâmplare ca două persoane să sufere insuportabil fără nicio perspectivă de ameliorare în acelaşi timp şi ca ambele să dorească eutanasia", spune ea.

Eutanasia şi sinuciderea asistată sunt legale în Ţările de Jos din 2002

Eutanasia şi sinuciderea asistată sunt legale în Ţările de Jos din 2002 în cazul a şase condiţii, printre care se numără suferinţa insuportabilă, lipsa oricărei perspective de ameliorare şi o dorinţă independentă şi de lungă durată de a muri.

Un al doilea specialist trebuie să confirme dorinţa, iar cele mai multe cazuri sunt efectuate de către medicul de familie la domiciliu.

Deşi cuplurile reprezintă un procent infim din decesele prin eutanasie - 8.720 de cazuri, adică 5,1% din totalul deceselor olandeze din 2022 - Fransien van ter Beek, care prezidează fundaţia pro-eutanasie NVVE, a declarat că mulţi oameni îşi exprimă această dorinţă. Ea a adăugat: "Dar nu se întâmplă foarte des, deoarece nu este o cale uşoară".

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Împreună în moarte şi dincolo de ea. Un fost premier olandez a murit mână în mână cu soţia, prin eutanasiere. Amândoi aveau 93 de ani