Antena Meniu Search
x

Scene crunte: În timp ce zeci de palestieni sunt puşi în gropi comune în Gaza, Hamas anunţă că încetarea focului va începe joi, la 10:00

Război Israel - Hamas. Printre deţinuţii palestinieni ce ar putea fi eliberaţi de Israel se numără femei şi băieţi condamnaţi pentru revoltă şi înjunghiere. Un lider Hamas a transmis că încetarea focului va începe joi, la ora 10.00. Între timp, apar imagini cumplite cu palestinienii care îngroapă cadavrele a 110 victime într-o groapă comună din cimitirul din oraşul Khan Yunis, din sudul Fâşiei Gaza. 

de Redactia Observator

la 22.11.2023, 18:38

Printre cei 300 de deţinuţi palestinieni ce ar putea fi eliberaţi în cadrul acordului privind un schimb de prizonieri între Hamas şi Israel se numără băieţi întemniţaţi pentru revoltă şi aruncare de pietre, precum şi femei condamnate pentru înjunghiere, potrivit dpa.

Acordul prevede ca 50 de ostatici israelieni să fie schimbaţi contra mai multor palestinieni care, potrivit Times of Israel şi altor media, includ 287 de băieţi sub 18 ani închişi pentru revoltă şi aruncare de pietre în Cisiordania şi Ierusalimul de Est. Ceilalţi 13 deţinuţi sunt femei adulte, majoritatea dintre care au fost condamnate pentru înjunghiere. Media israeliene au informat anterior că niciun deţinut condamnat pentru omor nu va fi eliberat.

Times of Israel subliniază că publicarea de detalii despre deţinuţii palestinieni este menită să ofere publicului oportunitatea de a înainta apel la Curtea Supremă împotriva eliberării unor indivizi. Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului israelian, un apel poate fi înaintat în termen de 24 de ore, însă nu este de aşteptat ca magistraţii Curţii Supreme să ia o decizie împotriva hotărârii guvernului israelian.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi guvernul israelian au convenit asupra unui armistiţiu de patru zile în Fâşia Gaza şi asupra unui schimb ce prevede ca 50 de ostatici israelieni să fie daţi în schimbul a 300 de deţinuţi palestinieni.  Până la 150 de prizonieri palestinieni urmează să fie eliberaţi în primele patru zile ca parte a acestui acord.

Pe acelaşi subiect

Eliberarea altor palestinieni în schimbul eliberării altor ostatici în perioada următoare este posibilă, informează Times of Israel. Potrivit guvernului israelian, Hamas va trebui să elibereze alţi 10 ostatici pentru fiecare zi în plus. Israelul estimează că în total 80 de ostatici ar putea fi eliberaţi astfel. 

Încetarea focului în Fâşia Gaza va începe joi la 10.00, anunţă Hamas. Cine sunt palestinienii care vor fi eliberaţi din închisori de Israel

Profimedia

Hamas: Încetarea focului în Fâşia Gaza va începe joi la 10.00

Încetarea focului în Fâşia Gaza va începe, se pare, joi, la ora locală 10:00 (08:00 GMT), după cum a anunţat un lider al grupării islamiste palestiniene Hamas, Mousa Abu Marzouk, într-un interviu acordat miercuri canalului qatarez Al-Jazeera, potrivit dpa. Postul de televiziune egiptean de stat al-Qahera News a informat de asemenea că pauza în lupte va începe în momentul respectiv, cu referire la informaţii care, la rândul lor, îl citează pe Abu Marzouk.

Deocamdată nu există nicio confirmare din partea Israelului. Nu este clar pe moment dacă pauza în lupte vizează şi confruntările cu Hezbollah şi combatanţii palestinieni din Liban. Gruparea islamistă palestiniană Hamas şi guvernul israelian au convenit, cu medierea Qatarului, Egiptului şi SUA, asupra unei încetări a focului în Fâşia Gaza de cel puţin patru zile şi un schimb de 50 de ostatici pentru 300 de prizonieri palestinieni.

Oprirea ostilităţilor ar putea dura "ceva timp" pentru a fi pusă în aplicare pe teren, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari, citat de AFP. Un înalt oficial Hamas a declarat pentru agenţia franceză de presă că se aşteaptă ca "un prim schimb de 10 ostatici pentru 30 de prizonieri să aibă loc încă joi".

Aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatice în timpul atacului sângeros şi fără precedent lansat în 7 octombrie de Hamas în comunităţile din sudul Israelului, atac care a dus la declanşarea actualului război. Ostaticii sunt deţinuţi în Fâşia Gaza, controlată de Hamas, unde armata israeliană desfăşoară în prezent o amplă ofensivă pentru "anihilarea" grupării islamiste. Potrivit Clubului prizonierilor palestinieni, aproximativ 7.000 de palestinieni sunt deţinuţi în Israel, conform AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Scene crunte: În timp ce zeci de palestieni sunt puşi în gropi comune în Gaza, Hamas anunţă că încetarea focului va începe joi, la 10:00