Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Încredere unanimă" pentru Karl Nehammer, în OVP, după înfrângerea în alegerile din Austria. Cum ar putea rămâne cancelar

Cancelarul austriac în exerciţiu Karl Nehammer a obţinut marţi încrederea partidului său după ce a fost înfrânt de către extrema dreaptă în alegerile legislative de duminică, pentru a negocia formarea unui Guvern cu alte forţe politice, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 01.10.2024 , 16:15

cancelarul austriac Karl Nehammer "Încredere unanimă" pentru Karl Nehammer, în OVP, după înfrângerea în alegerile din Austria. Cum ar putea rămâne cancelar - Profimedia Images

El a primit ”încrederea unanimă” a Partidului Popular din Austria (ÖVP, conservatori), anunţă într-un comunicat transmis AFP un purtător de cuvânt al formaţiunii care a obţinut 26,3% dintre voturile exprimate şi s-a clasat după extrema dreaptă.

”După acest rezultat este evident că trebuia să-şi întrebe propria tabără dacă se bucură în continuare de susţinerea ei pentru a intra întărit” în negocieri, precizează purtătorul de cuvânt.

Victoria extremei drepte naţionaliste - cu 28,8% dintre voturile exprimate duminică - este o premieră din 1945 încoace.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit uzanţelor, Partidul austriac al Libertăţii (FPÖ, extremă dreapta) urmează să fie desemnat de către preşedintele ecologist Alexander Van der Bellen să formeze Guvernul - o premieră a acestui partid înfiinţat de către foşti nazişti, transmite News.ro.

Pe acelaşi subiect

Însă liderul FPÖ Herbert Kickl, un adept al provocărilor verbale care cere, de exemplu, să fie numit ”Volkskanzler” - aşa cum a făcut Adolf Hitler - este respins de partide, iar şeful statului şi-a exprimat rezervele în privinţa sa.

Karl Nehammer ar putea rămâne la conducerea guvernului din Austria

Preşedintele austriac s-a angajat ca viitorul Guvern rezultat din negocieri să respecte ”democraţia liberală”. Personalitatea şi ideile lui Herbert Kickl sunt însă un obstacol în calea liderului extremei drepte austriece. În afară de poziţii conspiraţioniste cu privire la pandemia Covid-19, el străluceşte prin lipsa susţinerii sancţiunilor impuse Rusiei şi a consensului european.

Karl Nehammer ar putea, astfel, să fie desemnat de către şeful statului să formeze un Guvern.

Negocieri ar putea avea loc cu Partidul Social Democrat (SPÖ) care a obţinut un scor de 21,1% în alegerile de duminică şi cu Partidul NEOS (liberal), care a obţinut 9,1% dintre voturi.

SPÖ vrea o reducere a timpului de muncă şi impunerea unor impozite pe avere.

Nehammer s-ar putea orienta căre FPÖ, în cazul unui eşec al negocierilor, şi i-ar putea cere să renunţe la numirea lui Herbert Kickl, pentru a face posibilă o alianţă cu extrema dreaptă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să mergeţi în SUA după ridicarea vizelor?
Observator » Ştiri externe » "Încredere unanimă" pentru Karl Nehammer, în OVP, după înfrângerea în alegerile din Austria. Cum ar putea rămâne cancelar