Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Bucuria extremiştilor din Austria după alegerile parlamentare, de scurtă durată. Scorul de 30% nu le asigură o majoritate

Alegerile parlamentare din Austria ne pecetluiesc soarta. Scrutinul a fost câştigat de un partid de extremă dreapta, care se opune categoric aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Partidul Libertăţii a obţinut o treime din voturile austriecilor, cu 3 procente mai mult decât formaţiunea actualului premier, Karl Nehammer. 

de Redactia Observator

la 30.09.2024 , 21:52

"Am deschis porţiile unei noi ere. Vom scrie acest nou capitol din istoria Austriei împreună", a declarat Herbert Kickl, liderul Partidului Libertăţii. Este promisiunea lui Herbert Kickl, după ce a reuşit să facă din liderul Partidului Libertăţii, cea mai puternică forță politică din parlamentul de la Viena. 

"Cred că succesul Partidului Libertății vine cu un mesaj. Și cred că este o sarcină a partidelor de guvernare – cele care vor forma un nou guvern – să se gândească la ce au vrut să spună alegătorii și care ar trebui să fie misiunea lor", declară Christa Vogel, alegător.

Sute de oameni în stradă

Vezi și

Victoria extremiştilor a scos în stradă sute de oameni în stradă doar la Viena. Înfiinţat în 1956 de un fost membru al Patidului nazist, Partidul Libertăţii i-a cucerit pe alegători după ce a promis că va face din Austria o fortăreaţă anti-imigraţie, că nu va mai sprijini cu bani Ucraina şi că este împotriva sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Moscovei.

"Am un principiu foarte, foarte simplu în politică. Și acesta este Austria prima. Două cuvinte: Austria prima. Dragi prieteni, dacă doriți să realizați ceva măreţ, trebuie să vă controlaţi pe voi. Nu am scopul de a salva întreaga lume – nici măcar nu vreau asta", adaugă Herbert Kickl, liderul Partidului Libertăţii.

Bucuria extremei drepte ar putea fi de scurtă durată

Bucuria extremei drepte ar putea fi însă de scurtă durată. Scorul de 30% nu îi asigură o majoritate parlamentară necesară pentru a guverna ţara. Singurul partid cu care ar forma o alianţă stabilă ar fi cel al conservatorilor, care s-au clasat pe locul doi, cu peste 26% din preferinţele electoratului. Însă, Karl Nehammer a confirmat că nu se va alătura unei coaliții conduse de liderul de extremă dreapta. 

"Am spus-o întotdeauna, cu Herbert Kickl - care crede în teoriile conspirației, care acuză OMS că este următorul guvern mondial și summitul de la Davos că este o întâlnire în care se pregăteşte dominația mondială - nu poți conduce un stat în mod rațional și responsabil. Încă mai susţin asta", a declarat Karl Nehammer, cancelarul Austriei.

Un guvern controlat de Partidul Libertății ar fi o veste proastă şi pentru noi. Membrii săi se opun ferm ca România şi Bulgaria să intre în Schengen-ul terestru. Şansele noastre ar creşte în cazul unei coaliții între conservatorii actuali, social democraţi și Noua Austrie ori Partidul Verde, spun analiştii. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
IRCC creşte iar. Vă gândiţi să faceţi o refinanţare?
Observator » Ştiri externe » Bucuria extremiştilor din Austria după alegerile parlamentare, de scurtă durată. Scorul de 30% nu le asigură o majoritate