Antena Meniu Search
x

Video Irak a emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump, la un an de la asasinarea generalului Qasem Soleimani

O curte din Irak a emis un mandat de arestare pe numele președintelui american Donald Trump, în cursul zilei de joi. Liderul de la Casa Albă este acuzat de uciderea generalilor iranieni Qasem Soleimani și Abu Mahdi Muhandis, după atacul cu dronă din data de 3 ianuarie 2020.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 07.01.2021, 17:58

  • Decizie simbolică a magistraților irakieni

Mandatul de arestare emis de o curte de justiție din Bagdad, capitala Irakului, vine în contextul în care magistrații investighează rolul jucat de Washington în asasinarea celor doi generali, notează Euronews. Donald Trump este acuzat de crimă cu premeditare, care aduce pedeapsa capitală în Irak.

Cu toate acestea, mandatul, care are șanse infime de a fi pus în aplicare, este unul mai degrabă simbolic, fiind emis în ultimele zile petrecute de Trump la Casa Albă.

Qasem Soleimani, liderul brigăzilor Al Quds, pulverizat de o dronă a Armatei SUA

Generalul iranian Qasem Soleimani a fost pur și simplu pulverizat în urma atacului american cu drone, de la începutul anului trecut. Soldații care îl însoțeau nu au mai găsit decât inelul pe care liderul iranian în purta adesea.

Donald Trump a fost cel care a ordonat bombardamentul tactic, după ce Ambasada Statelor Unite din Irak a fost atacată de manifestanți susținuți de regimul de la Teheran. Pentagonul a catalogat riposta drept "o măsură defensivă decisivă".

protest în New Delhi

Poster cu Donald Trump ars pe 7 ianuarie 2021, într-un protest organizat la ambasada Statelor Unite din New Delhi, capitala Indiei

Profimedia Images

Atacul Forțelor Aeriene ale SUA a fost de o precizie chirurgicală. La scurt timp după ce Qasem Soleimani a aterizat pe Aeroportului Internațional din Bagdad - în urma unei vizite efectuate în Siria - o dronă de tip MQ-9 Reaper a lansat nu mai puțin de patru rachete aer-sol.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Exploziile au fost devastatoare. Mașinile în care se aflau Soleimani și Abu Mahdi al-Muhandis, considerat omul Iranului la Bagdad, alături de alți oficiali de rang înalt, au fost nimicite într-o fracțiune de secundă de proiectilele ce au lăsat în urmă doar un morman de fiare în flăcări.

Ayatollahul Khamenei jurase răzbunare, după asasinarea lui Soleimani

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, jurase răzbunare imediat după uciderea generalului Qasem Soleimani, din Gărzile Revoluționare Patriotice.

"Cu el plecat, cu voia lui Dumnezeu, munca sa și calea sa nu vor fi oprite, ci răzbunare dură îi așteaptă pe criminalii care și-au umplut mâinile cu sângele martirilor", a transmis, la momentul respectiv, Ali Khamenei.

Qasem Soleimani

Qasem Soleimani, liderul brigăzilor Al Quds

Profimedia Images

"De ani întregi a fost dorința lui să fie un martir, iar în final Dumnezeu i-a dat cea mai importantă slujbă", aspunea Ayatollahul.

În vârstă de 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Irak a emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump, la un an de la asasinarea generalului Qasem Soleimani