Antena Meniu Search
x

Iranul a prezentat o nouă rachetă hipersonică, Fattah-2. Pretinde că atinge de 15 ori viteza sunetului și nu poate fi interceptată

Iranul a prezentat duminică cele mai noi rachete balistice care vor intra în dotarea armatei sale: Fattah-2, "Cuceritorul" în limba farsi. După cum transmite presa locală, Fattah-1, prima generație, sunt rachete hipersonice care zboară cu o viteză de cel puțin 15 ori mai mare decât cea a sunetului. Dacă specificațiile acestea sunt adevărate, atunci aceste noi rachete pot reprezenta un pericol pentru sistemele de apărare antirachetă, conform Euronews.

de Redactia Observator

la 20.11.2023, 16:26

Racheta hipersonică Fattah-2 prezentată duminică de Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului
Iranul susţine că are o nouă rachetă balistică care poate lovi cu viteze hipersonice - Twitter

Prezentarea rachetelor hipersonice Fattah-2 a fost făcută chiar de către liderul suprem al Iranului la un centru aerospațial al Gărzii Revoluționare.

Experții explică faptul că viteza și manevrabilitatea rachetelor hipersonice pot depăși capacitatea de reacție a sistemelor de apărare antirachetă. Rachetele balistice zboară pe o traiectorie pe care, în mod obișnuit, sisteme precum Patriot le pot anticipa pentru a le distruge. Cu toate acestea, viteza crescută limitează sever această abilitate.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Iranul continuă să se înarmeze

Pe acelaşi subiect

În iunie, Iranul a dezvăluit primul sistem de rachete Fattah. În acel moment, liderii acestei țări au susținut că poate ajunge viteze de peste Mach 15, fiind de cel puțin 15 ori mai rapidă decât viteza sunetului.

SUA și China au obținut sau sunt pe cale să obțină rachete balistice care să atingă astfel de viteze, susțin unii experți. Rusia susţine că le are deja în arsenalul său și că le-a folosit deja pe câmpul de luptă din Ucraina. Cu toate acestea, viteza și manevrabilitatea nu sunt o garanție absolută că racheta va lovi cu succes o țintă. Forțele aeriene ucrainene au anunțat în luna mai că au doborât o rachetă hipersonică Kinjal cu o baterie Patriot.

Țările din Golf, aliate cu SUA, utilizează pe scară largă sistemul de rachete Patriot în regiune. Israelul, principalul rival al Iranului în Orientul Mijlociu, are, de asemenea, propria sa apărare aeriană robustă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Observator » Stiri externe » Iranul a prezentat o nouă rachetă hipersonică, Fattah-2. Pretinde că atinge de 15 ori viteza sunetului și nu poate fi interceptată