Antena Meniu Search
x

Iranul anunță că are o rachetă balistică hipersonică în ciuda sancțiunilor care i-au împiedicat accesul la tehnologia de ultimă oră

Iranul a produs o rachetă balistică hipersonică, transmite agenţia de presă Tasnim, preluată de Reuters joi. Potrivit sursei respective, comandantul forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei (unităţile de elită ale armatei iraniene), Amir Ali Hajizadeh a declarat că "această rachetă are o viteză ridicată şi poate manevra în atmosferă şi în afara ei. Ea va ţinti sistemele antirachetă avansate ale inamicului şi reprezintă un mare salt de generaţie în domeniul rachetelor", notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 10.11.2022, 12:32

Iranul anunță că are o rachetă balistică hipersonică în ciuda sancțiunilor care i-au împiedicat accesul la tehnologia de ultimă oră - Profimedia

Rachetele hipersonice pot atinge viteze de cel puţin cinci ori mai mare decât a sunetului, pe o traiectorie complexă, ceea ce îngreunează interceptarea.

Reuters menţionează însă că nu au existat informaţii despre testarea unei astfel de arme în Iran, deşi republica islamică şi-a dezvoltat industria de apărare chiar şi după sancţiunile şi embargourile internaţionale. Unii analişti militari occidentali consideră că regimul de la Teheran îşi exagerează uneori capacităţile în materie de armament, adaugă agenţia.

Rachetele balistice, un motiv de tensiuni în relația dintre SUA și Iran

Îngrijorarea provocată de rachetele balistice iraniene a contribuit la decizia din 2018 a Statelor Unite, conduse atunci de preşedintele Donald Trump, de a se retrage din pactul nuclear încheiat de puterile internaţionale cu Iranul în 2015.

Săptămâna trecută, iranienii au anunţat că au testat primul lor vehicul în trei trepte pentru lansări spaţiale, Ghaem 100, care ar putea amplasa sateliţi de până la 80 de kg pe o orbită cu altitudinea de 500 de km.

SUA au apreciat că astfel de acţiuni sunt "destabilizatoare", deoarece vehiculele pentru lansări spaţiale pot fi utilizate şi la transportul de ogive nucleare. Iranul dezminte că ar avea intenţia de a dezvolta arme atomice, însă şi evoluţiile în domeniul rachetelor provoacă îngrijorare, observă Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Iranul anunță că are o rachetă balistică hipersonică în ciuda sancțiunilor care i-au împiedicat accesul la tehnologia de ultimă oră