Antena Meniu Search
x

Israel: Ciocniri în timpul unei manifestații contra violenței poliției

Cel puțin 23 de polițiști și 7 manifestanți au fost răniți în ciocniri produse duminică seară la Tel Aviv după o manifestație contra violenței poliției și discriminării la care sunt supuși israelienii de origine etiopiană, potrivit serviciilor de urgență

Cel puțin 23 de polițiști și 7 manifestanți au fost răniți în ciocniri produse duminică seară la Tel Aviv după o manifestație contra violenței poliției și discriminării la care sunt supuși israelienii de origine etiopiană, potrivit serviciilor de urgență

Poliția a folosit grenade asurzitoare pentru a dispersa mulțimea și împiedica să ocupe primăria orașului Tel Aviv. Manifestanții au aruncat în poliție cu pietre, sticle și scaune.

Tunuri cu apă au fost de asemenea folosite pentru a dispersa manifestanții de pe străzile din jur, dar în zadar.

Mai mulți demonstranți au fost arestați, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției Luba Samri.

Circa 10.000 de persoane potrivit presei, 3.000 potrivit poliției au venit să manifesteze la Tel Aviv, la trei zile după un miting la Ierusalim, care de asemenea a degenerat în ciocniri. Trei polițiști și zece manifestanți au fost răniți.

Ministrul securității interne, Yitzhak Aharonovitch, a explicat că dispersarea "răsculaților" a fost complicată pentru că ei nu aveau niciun șef căruia să i se adreseze.

"Nu aveam cu cine discuta", a declarat el jurnaliștilor.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a promis că "toate plângerile (împotriva poliției) urmează a fi studiate". "Dar nu există loc pentru violență", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Difuzarea în presa israeliană a unei înregistrări video arătând doi polițiști care băteau un soldat de origine etiopiană în uniformă militară a atras mânia acestei comunități.

Printre miile de manifestanți, sute de israelieni au venit să-i sprijine pe compatrioții lor de origine etiopiană. Ei purtau pancarte pe care scria: "Un polițist violent ar trebui să fie în închisoare" sau "Cerem drepturi egale".

Poliția nu a reușit să-i oprească pe protestatari să blocheze o autostradă, provocând un mare blocaj de trafic.

Ei s-au îndreptat apoi spre primărie, unde s-au produs ciocniri.

La începutul manifestației, Netanyahu a publicat un comunicat afirmând că se va întâlni luni cu Damas Pakada, soldatul de origine etiopiană bătut în înregistrarea video, precum și cu alți reprezentanți ai comunității etiopiene.

Peste 135.000 de evrei de origine etiopiană trăiesc în Israel. Ei sunt descendenții unor comunități de evrei rămase izolate de ceilalți evrei timp de secole, pe care autoritățile religioase din Israel i-au recunoscut tardiv ca membri ai credinței evreilor.

Această decizie a condus la organizarea a două poduri aeriene, în 1984 și 1991, și emigrarea a 80.000 dintre ei în Israel, amintește France Presse.

Din cauza unui decalaj cultural imens, ei au cunoscut o integrare dificilă în societatea israeliană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Israel: Ciocniri în timpul unei manifestații contra violenței poliției