Antena Meniu Search
x

Italia, criză politică: Premierul a demisionat, după o înfrângere dezastruoasă, în referendumul constituțional

Premierul italian Matteo Renzi a demisionat în această noapte, după o înfrângere usturătoare în referendumul privind schimbarea Constituției, pe care el l-a inițiat. Renzi a pierdut în fața partidelor populiste.

Premierul italian Matteo Renzi a demisionat, după o înfrângere usturătoare în referendumul privind schimbarea Constituției, pe care el l-a inițiat. Renzi a pierdut în fața partidelor populiste.

Premierul Italiei s-a văzut nevoit să-și recunoască înfrângerea în referendumul constituțional. Matteo Renzi propusese, la acest referendum, reformarea Constituției italiene cu o serie de măsuri, inclusiv restrângerea puterilor Senatului. În urma rezultatului dezastruos, Renzi a anunțat că urmează să renunțe la funcție astăzi. De altfel, înaintea referendumului, el a spus că, în caz de eșec, va demisiona.

În campania pentru acest referendum, Premierul, a cărui popularitate era în scădere, s-a confruntat cu o opoziție înverșunată din partea partidelor populiste. Liga Nordului, formațiune de dreapta, a cerut simpatizanților să spună NU la referendum. La fel și formațiunea de stânga Mișcarea 5 Stele, a lui Beppe Grillo, declarată anti-sistem.

Pe acelaşi subiect

Cu o asemenea opoziție, rezultatele referendumului au fost dezastruoase. Primele sondaje arătau că au votat pentru schimbarea Consituției 42-46% dintre alegători. Iar împotrivă au votat 54-56%. La scurt timp după anunțarea exit-pollurilor, Premierul Renzi s-a ținut de cuvânt și, printr-un discurs, a anunțat că renunță la șefia guvernului.

Căderea lui Renzi e o lovitură nu doar pentru Italia, ci pentru întreaga Uniune Europeană. Premierul italian renunță la putere într-o perioadă în care partidele populiste, anti-europene sunt în creștere de popularitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Italia, criză politică: Premierul a demisionat, după o înfrângere dezastruoasă, în referendumul constituțional