Antena Meniu Search
x

Italia impune ”super certificatul verde”. Ce prevede noua lege pentru cei nevaccinați

Guvernul italian dă undă verde unor măsuri mai dure pentru o nouă variantă de certificat verde, denumit în peninsulă: Super Green Pass. Decretul cu noile reguli vor intra în vigoare de săptămâna viitoare, scrie Corierre. Practic, ”super certificatul verde” se va acorda doar celor vaccinați și trecuți prin boală, nu și celor care prezintă un test COVID negativ.

de Redactia Observator

la 24.11.2021, 11:57

Italia impune ”super certificatul verde”. Ce prevede noua lege pentru cei nevaccinați
Italia impune ”super certificatul verde”. Ce prevede noua lege pentru cei nevaccinați - Profimedia

Decretul discutat de guvernanții italieni va permite doar celor vaccinați și trecuți prin boală să obțină „super certificatul verde” pentru a putea participa la activități sociale, recreative și culturale atunci când se aplică măsuri restrictive în funcție de scenarii.  Acesta ar putea intra în vigoare săptămâna viitoare, de luni, 29 noiembrie sau cel târziu pe 6 decembrie. Premierul Mario Draghi evaluează și planul de a impune vaccinarea obligatorie și angajaților din poliție, potrivit Corriere

O lege similară ar viza și personalul din Educație, dar premierul italian vrea un „studiu suplimentar” în acest sens.  Decizia în această privință ar putea fi amânată penttru o dată ulterioră și ar putea veni la pachet cu aprobarea vaccinului pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani, care va veni după ce Agenția Italiană a Medicamentului își va da acordul și va fi opțional.

Pentru a evita închiderea activităților economice (baruri, restaurante, cinematografe, teatre, săli de sport, stațiuni de schi, magazine) în următoarele săptămâni și în perioada sărbătorilor de Crăciun, Italia, precum și alte țări europene (Grecia, de exemplu), a decis să-i excludă pe cei care nu s-au vaccinat anti-Covid. Practic, aceștia nu vor avea acces în spațiile publice sus menționate. Fără aceste restricții pentru cei nevaccinați, Italia ar fi ajuns să impună carantină pentru toți cetățenii, inclusiv cei vaccinați, scrie sursa citată, din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri.

Decizia crucială, discută în prezent, este dacă aceste restricții se vor impune nevaccinaților din scenariul alb (echivalentul scenariului verde în România) sau din scenariul galben. Unii lideri regionali italieni cer ca nevaccinații să nu aibă acces la aceste activități comerciale fără super certificatul verde doar atunci când situația epidemiologică locală se schimbă, trece de la o culoare la alta. Alții, mai drastici, cred că nevaccinații ar trebui excluși chiar din zona albă. Factorul decisiv va fi poziția lui Draghi, care se pare ca ar prefera ca măsurile să fie aplicate din scenariul galben.

Pe acelaşi subiect

Accesul la locul de muncă

Pentru a putea merge la lucru, este suficient un test COVID negativ pentru italieni, cu excepția anumitor categorii.

Lista interdicțiilor

Persoanele nevaccinate nu vor avea acces în baruri, restaurante, cinematografe, teatre, stadioane și săli de sport, piscine, stațiuni de schi, discoteci și săli de jocuri.

Situația din hoteluri

În contextul sărbătorilor de Crăciun, guvernul este gata să impună super permisul verde celor care vor să se cazeze în hoteluri.

Discoteci

În scenariul galben, discotecile sunt închise. Pentru că managerii sunt pregătiți de noi proteste, guvernul ar putea schimba legea ca acestea să rămână deschise și în scenariul galben dar doar dacă clienții prezintă super certificatul verde, adică sunt trecuți prin boală sau vaccinați. 

Obligația de vaccinare

Problema foarte delicată a obligației generale de vaccinare este, de asemenea, evaluată azi în ședință de guvern. Draghi este precaut și inclină să fie împotriva impunerii, din motive legale, dar și politice. Premierul nu crede că situația sanitară italiană necesită o măsură atât de extremă, care ar avea un impact puternic asupra pieței muncii cu consecințe greu de gestionat.

Care este valabilitatea certificatului verde

Valabilitatea certificatului verde ar trebui să scadă la 9 luni, dar ultimul cuvânt va fi dat de comitetul din Ministerul Sănătății convocat astăzi la ora 13.00.

Când se face a treia doză

Ministrul Sănătății a scurtat timpul la care se face a treia doză, la 5 luni după a doua doză. Va fi obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătății, angajații din casele de bătrâni  sau îngrijitorii de bătrâni și pentru poliție.

Portul măștilor în exterior

Va fi abordată și tema impunerii purtării măștilor în aer liber, dar guvernul speră că măsura nu este necesară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Italia impune ”super certificatul verde”. Ce prevede noua lege pentru cei nevaccinați