Antena Meniu Search
x

Lockdown pentru nevaccinați în Grecia. Doar vaccinații și vindecații au acces în spații publice închise

Grecia înăspreşte măsurile antiepidemice. Autoritățile de la Atena fac regulile și mai dure în încercarea de a ține sub controlul valul al patrulea al pandemiei. Rata mortalității în Grecia este dublă față de media europeană iar paturile de la terapie intensivă sunt ocupate în proporție de 90%. 

de Redactia Observator

la 23.11.2021, 17:40

Lockdown pentru nevaccinați în Grecia. Doar vaccinații au acces în spații publice închise
Lockdown pentru nevaccinați în Grecia. Doar vaccinații au acces în spații publice închise - Profimedia

Timp de mai multe săptămâni pentru a avea acces în spații publice închise precum baruri, restaurante, saloane, săli de sport sau avioane în Grecia era necesar certificatul verde. Însă de luni, certificatul verde se acordă doar cetățenilor imunizați sau recuperați recent din boala Covid (de cel mult șase luni) -  testul negativ nu mai este luat în calcul ca certificat verde, potrivit Corriere

Singura excepție: copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 17 ani care au nevoie în continuare de un test COVID efectuat în ultimele 24 de ore. Noile măsuri, în vigoare până la 6 decembrie, impun și portul măștilor la toate locurile de muncă și reduc programul în sectorul public și privat. Măsurile au fost adoptate după ce gradul de ocupare la terapie intensivă a depășit pragul de alarmă de 90%: autoritățile se tem de prăbușirea fragilului sistem de sănătate grecesc.

Măsurile guvernului de la Atena reprezintă un fel de lockdown pentru nevaccinați, menit să reducă numărul infecților care a dus rata mortalității la aproape dublu față de media Uniunii Europene, scrie sursa citată. 

Doar o treime din populația Greciei este vaccinată anti-Covid

Numărul ridicat de cazuri este cauzat și de rata scăzută de imunizare. Aproximativ o treime din populația țării și un sfert dintre adulți rămân nevaccinați. Guvernul a exclus revenirea la o carantină generală, dar ministrul Sănătății, Thanos Plevris, a declarat că restricțiile actuale, „măsurile de protecție” și nu pedepsele, vor fi reevaluate în două săptămâni. „Concetătenii noștri nevaccinați sunt cei care se îmbolnăvesc grav, sunt internați în secții de terapie intensivă și mor”, a explicat el la Antenna Tv. „Cei vaccinați nu necesită același nivel de protecție”.

Guvernul face presiuni pentru îmbunătățirea ratei de vaccinare printre cei mai în vârstă care sunt și cei mai reticenți. Cei peste 60 de ani nu au niciun interes pentru certificatul verde, a precizat ministrul, cererea crescută vine mai ales de la cei mai tineri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Lockdown pentru nevaccinați în Grecia. Doar vaccinații și vindecații au acces în spații publice închise