Antena Meniu Search
x

Jair Bolsonaro, investigat de Curtea Supremă a Braziliei pentru "instigare" în timpul protestelor violente declanşate de susţinătorii săi

Fostul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, va fi investigat de Curtea Supremă a Braziliei, într-o anchetă care vizează rolul său în protestele antidemocratice de pe 8 ianuarie, când susţinătorii săi au luat cu asalt mai multe clădiri guvernamentale, potrivit Reuters. 

de Redactia Observator

la 14.01.2023, 08:40

Instanța supremă din Brazilia va investiga rolul lui Bolsonaro în revoltele din Brasilia
Instanța supremă din Brazilia va investiga rolul lui Bolsonaro în revoltele din Brasilia - Getty Images

"Personalitățile publice care continuă să conspire în mod laș împotriva democrației încercând să instituie o stare de excepție vor fi trase la răspundere", a declarat judecătorul Alexandre de Moraes, care a fost de acord cu cererea procurorilor federali de a lansa ancheta, transmite Mediafax.

Bolsonaro, care se află în prezent în Statele Unite, va fi anchetat de procurori pentru posibila "instigare și paternitate intelectuală a actelor antidemocratice care au dus la vandalism și violențe la Brasilia duminica trecută", a precizat parchetul superior într-un comunicat.

Curtea Supremă a ordonat deja arestarea fostului ministru al justiției al lui Bolsonaro, Anderson Torres, pentru că a permis desfășurarea protestelor din capitala braziliană după ce a preluat responsabilitatea pentru securitatea publică a Brasiliei.

Mii de susținători ai lui Bolsonaro au vandalizat Curtea Supremă, Congresul și palatul prezidențial la sfârșitul săptămânii trecute, încercând să provoace haos și o lovitură de stat militară care l-ar înlătura pe președintele Luiz Inacio Lula da Silva și l-ar readuce la putere pe liderul de extremă dreapta.

Pe acelaşi subiect

După ce a pierdut alegerile din octombrie în fața lui Lula, Bolsonaro a părăsit Brazilia pentru Statele Unite în ajunul încheierii mandatului său, evitând să-i transmită eșarfa prezidențială rivalului său de stânga la învestirea sa.

Bolsonaro a declarat pe rețelele de socializare că va anunța întoarcerea sa în Brazilia

Torres, care, ca și Bolsonaro, se află în Florida, a declarat că intenționează să se întoarcă în Brazilia pentru a se preda. Bolsonaro a declarat pe rețelele de socializare că va anunța întoarcerea sa în Brazilia.

Ministrul justiției, Flavio Dino, a declarat într-o conferință de presă că va aștepta până săptămâna viitoare pentru a reevalua cazul lui Torres, indicând că un efort de a cere extrădarea sa ar putea avea loc dacă fostul ministru nu se predă. Mandatul de arestare împotriva lui Torres a fost emis de de Moraes, care l-a demis din funcție pe șeful securității din Brasilia la doar câteva ore după ravagii.

Joi, poliția a găsit în casa lui Torres un proiect de decret care părea a fi o propunere de a interveni în rezultatul alegerilor. Torres a susținut că documentul se afla printre altele într-un teanc care urma să fie aruncat. El a spus că acestea au fost "scurse" către ziarul Folha de S.Paulo în absența sa pentru a crea o "narațiune falsă".

Dino a declarat că nu a făcut nicio solicitare către Statele Unite cu privire la Bolsonaro.

Formațiunea politică din care face parte Bolsonaro, Partidul Liberal, a decis să își întărească echipa de avocați în vederea pregătirii apărării fostului președinte, a declarat pentru Reuters un oficial al partidului.

Bolsonaro se confruntă cu mai multe investigații pentru declarațiile antidemocratice pe care le-a făcut în calitate de președinte, inclusiv afirmațiile repetate potrivit cărora sistemul electoral a fost deschis la fraudă. Liderii partidului se tem acum că acesta va fi considerat responsabil pentru luarea cu asalt a clădirilor guvernamentale de duminică. Deși nu cred că va fi arestat, se tem că ar putea fi declarat neeligibil să candideze la alegerile din 2026.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Jair Bolsonaro, investigat de Curtea Supremă a Braziliei pentru "instigare" în timpul protestelor violente declanşate de susţinătorii săi