Antena Meniu Search
x

Joe Biden i-ar fi spus lui Zelenski să nu mai pară nerecunoscător şi să nu mai declare că nu e ajutat destul

Războiul pornit de Rusia în Ucraina la sfârşitul lunii februarie nu s-a limitat la linia frontului şi la teritoriile bombardate din estul Europei. O lume întreagă a reacţionat în urma agresiunii Kremlinului, iar Occidentul s-a unit împotriva planurilor lui Vladimir Putin. Numeroase ţări au trimis ajutoare către Kiev, SUA şi Uniunea Europeană fiind printre cei mai mari contributori financiari. Însă, potrivit unui fost oficial de la Casa Albă, citat de Washington Post, preşedintele american Joe Biden i-ar fi atras atenţia lui Volodimir Zelenski că nu poate cere bani şi armament de la Congresul SUA dacă se arată mereu "nerecunoscător".

de Redactia Observator

la 12.10.2022, 16:10

Joe Biden şi Volodimir Zelenski
Joe Biden şi Volodimir Zelenski - Profimedia

Preşedintele american Joe Biden a vorbit de mai multe ori cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, chiar şi la intervale de două sau trei săptămâni, susţin oficialii de la Casa Albă. Un astfel de dialog a avut loc şi luni, când Biden şi-a exprimat din nou nemulţumirea cu privire la intervenţiile militare ale armatei ruse în Ucraina. Preşedintele SUA a condamnat atacurile cu rachete ordonate de Moscova, cu atât mai mult că unele dintre ele au vizat inclusiv zone rezidenţiale şi au ucis civili. A promis din nou să ajute Ucraina "cu tot ce are nevoie pentru a se apăra".

Tensiuni între Biden şi Zelenski, pe tema războiului Rusia - Ucraina

Dincolo de aceste puncte asupra cărora SUA şi Ucraina au căzut de acord, în discuţiile dintre Biden şi Zelenski s-au strecurat şi tensiuni, relatează Washington Post. Încă de la începutul războiului, Volodimir Zelenski a solicitat în mod public şi repetat, ca Statele Unite ale Americii şi ţările din vestul Europei să facă mai mult pentru Ucraina: să treimită armament şi să impună restricţii cât mai dure împotriva Rusiei. Asta cu toate că Joe Biden şi Conresul SUA au trimis ajutoare fără precedent administraţiei de la Kiev. 

Deşi atitudinea lui Zelenski "e de înţeles", ca om politic şi lider al unei ţări aflate în plin război, Biden i-ar fi atras atenţia în privat că lucrurile ar putea deveni dificile dacă Ucraina cere în continuare bani de la Congresul SUA, în timp ce Kievul nu se arată recunoscător şi insistă că ajutorul din partea SUA "nu este suficient". Dezvăluirile din culisele discuţiilor dintre cei doi preşedinţi au fost făcute de un fost oficial de la Casa Albă, citat de jurnaliştii americani.

Joe Biden şi oficiali de top din Statele Unite au declarat, cu fiecare ocazie, că Washingtonul va face "tot ce este necesar" în contextul în care Ucraina cere Occidentului bani şi armament. În privat, însă, mai mulţi politicieni americani au afirmat că nici Rusia, nici Ucraina nu sunt capabile să câştige pe cont propriu acest război şi mizează pe eforturile diplomatice de la masa negocierilor de pace. "Este o decizie pe care trebuie să o ia ucrainenii. Datoria noastră este să-i ajutăm să obţină toate avantajele posibile pe câmpul de luptă, pentru ziua în care vor merge la negocieri", susţine un oficial de top.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Joe Biden i-ar fi spus lui Zelenski să nu mai pară nerecunoscător şi să nu mai declare că nu e ajutat destul