Antena Meniu Search
x

La Repubblica: SUA vor cere Ucrainei să negocieze cu Putin doar după cucerirea Hersonului. Fisura văzută de NATO

Ucrainenii vor fi sfătuiți de americani să înceapă negocieri de pace doar după recucerirea orașului Herson din sudul țării, potrivit ziarului italian La Repubblica. Informaţiile vin în contextul în care şi presa americană a relatat că Washingtonul a cerut în privat Kievului să revină la masa negocierilor de pace şi că Jake Sullivan, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, a avut în ultimele luni convorbiri confidenţiale cu oficiali ruşi. Kremlinul a refuzat să comenteze dacă a purtat discuţii secrete cu înalţi oficiali americani.

de Redactia Observator

la 07.11.2022, 14:38

La Repubblica: SUA vor cere Ucrainei să negocieze cu Putin doar după căderea Hersonului. Fereastra văzută de NATO
Vladimir Putin - Profimedia

În discuțiile din spatele ușilor închise dintre Washington și Bruxelles se vorbește despre o fereastră de negociere pe termen scurt. Ucrainenii sunt sfătuiți să ajungă pe malurile Niprului și să depună eforturi pentru încetarea focului dintr-o poziție de forță, relatează publicația italiană La Repubblica. 

Ultimele informații care circulă în birourile NATO de la Bruxelles arată că luptele acea regiune capătă nu doar o valoare strategică din punct de vedere militar. Dar și din punct de vedere politic și diplomatic. Mai mult, America este cea care transmite aliaților săi posibilitatea unei schimbări. Învingerea armatei ruse într-una dintre cele mai importante porți către Marea Azov și Crimeea ar fi prima posibilitatea de a începe negocieri reale cu Moscova.

Mesajele care circulă între liderii Alianței Nord Atlantice și cei ai UE pleacă de la o presupunere, aceea că armata rusă este acum sub presiune. Este incapabilă să reacționeze cu succes la avansul ucrainean. Reacția ruşilor este una defensivă, se concentrează pe distrugerea infrastructurii cum ar fi electricitate, apă, poduri, drumuri, construirea unei linii triple de tranșee și utilizarea barierelor naturale precum râul Nipru. Scopul lor este de a încetini înaintarea trupelor Kievului. Hersonul nu este un oraș oricare: este decisiv pentru accesul la mare și esențial pentru controlul resurselor de apă și transportul fluvial. Recucerirea lui ar însemna schimbarea completă a direcției acestui război, notează sursa citată. 

Tocmai din acest motiv, din SUA - prin Bruxelles - vine un mesaj care este și o invitație făcută guvernului ucrainean: Negocierile pot fi începute dacă și când Hersonul va fi recâștigat. Dintr-o poziție de forță și nu de slăbiciune. Asta înseamnă că Washingtonul a început pentru prima dată să formuleze ipoteza unui drum concret de acest tip. Însă nu fără Herson. Nu acum. Începerea negocierilor în această etapă ar însemna doar să acorde armatei ruse timp să se reorganizeze. Adică, mai întâi trebuie consolidate pietre de temelie strategice. Acesta este un alt motiv pentru care Washingtonul și NATO i-au confirmat lui Zelenski că vor trimite rachete capabile să anihileze dronele iraniene. Așadar, noi arme vor ajunge la Kiev pentru a atinge obiectivul din Herson.

Pe acelaşi subiect

Înfrângerea totală a lui Putin ar avea o consecință mai gravă pentru americani

Mai mult, sunt două aspecte fundamentale pe care Casa Albă le subliniază în schimburile zilnice cu aliații NATO. Primul se referă la amenințarea utilizării bombelor nucleare tactice. Deși este considerată o formă de descurajare care în prezent nu este activă, rămâne totuși un risc de evitat....Celălalt se referă la relațiile cu China. Dacă piede Hersonul, armata rusă întră în criză. Soluțiile formulate în urmă cu câteva luni în legătură cu o posibilă schimbare de regim la Kremlin au fost acum înlocuite. În acest moment, pentru Statele Unite, înfrângerea totală a lui Putin ar avea o consecință mai gravă: China ar putea prelua controlul total asupra Rusiei. Ar fi ca și cum ar sări din lac în puț. Mai bine, un lider ostil și învins, dar independent de Beijing, scrie sursa citată. 

Desigur, scenariile de dialog american depind și de alți factori politici: primul se va contura săptămâna viitoare după alegerile de la jumătatea mandatului. Dacă democrații pierd majoritatea atât în ​​Senat, cât și în Cameră se poate ajunge la efecte diferite. Nu este încă clar nici dacă vor avea loc discuții Biden-Putin la G20 din Bali. Războiul intră însă într-o fază diferită cauzată de un fel de "convergență paralelă" a intereselor Kremlinului și Casei Albe. O negociere nu va duce cu siguranță imediat la pace, ci poate la o încetare a focului în Donbas. Și la extinderea acordului privind exportul de cereale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » La Repubblica: SUA vor cere Ucrainei să negocieze cu Putin doar după cucerirea Hersonului. Fisura văzută de NATO