Antena Meniu Search
x

Alegeri SUA, 8 noiembrie 2022. De ce sunt cruciale pentru europeni și întreaga lume. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile de la jumătatea mandatului

Deși alegerile de pe 8 noiembrie din Statele Unite tind să treacă neobservate în spațiul românesc sau european, adesea fiind considerate o afacere internă a americanilor, rezultatele acestora ar putea schimba politica internațională în mod profund. Organizate la doi ani după alegerile prezidenţiale, aceste alegeri de la jumătatea mandatului, "midterms", sunt de fapt transformate într-un test pentru liderul de la Casa Albe. În mai bine de 160 de ani, partidul preşedintelui a scăpat rar de votul de blam al electoratului american.

de Adrian Popovici

la 07.11.2022, 11:30

Joe Biden, președintele SUA (stânga) și Donald Trump, fostul președinte al SUA (dreapta)
Alegerile pentru Congres ar putea marca intrarea lui Trump în cursa pentru Casa Albă, dar și un vot de blam pentru Joe Biden - Profimedia

Înainte de a discuta implicațiile unei schimbări a balanței puterii la cele mai înalte nivele ale SUA, trebuie să aruncăm o privire asupra alegerilor de pe 8 noiembrie. La acest scrutin, alegătorii îi vor desemna pe congresmenii din legislativul de la Washington şi practic din toate legislativele locale, precum şi guvernatorii a 36 din cele 50 de state.

Preşedintele SUA nu se va afla pe buletinele de vot în această toamnă. Aşa cum este cazul la fiecare doi ani, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor a SUA sunt puse în joc. În Senat, care are 100 de membri aleşi, mandatele durează şase ani. Mai mult de o treime vor fi reînnoite pe 8 noiembrie: 35 de locuri.

Noii aleşi îşi vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023. De asemenea, americanii vor alege o parte din guvernatori şi o serie întreagă de aleşi locali, care decid politicile din statul lor privind avortul, reglementările de mediu şi aşa mai departe.

Care este miza pentru americani?

Pe acelaşi subiect

Impactul acestor alegeri ar putea fi decisiv pentru SUA, încearcă cele două mari partide să-și convingă suporterii. Joe Biden îi imploră pe americani să-i încredinţeze majorităţi suficiente pentru a ocoli regulile parlamentare care în prezent îl împiedică să legalizeze avortul la nivel naţional sau să interzică puştile de asalt.

"Americanii sunt cei care aleg", a spus preşedintele într-un discurs recent. Avortul, armele, sistemul de sănătate, sunt toate "pe buletinul de vot", a subliniat el.

La rândul lor, republicanii promit să ducă o luptă acerbă împotriva inflaţiei şi a crizei opiaceelor şi să-şi continue ofensiva împotriva sportivilor transgender. Candidaţii "Grand Old Party" (GOP) au promis, de asemenea, că vor lansa o serie de anchete parlamentare asupra lui Joe Biden, a consilierului său pentru pandemie Anthony Fauci şi a ministrului justiţiei, Merrick Garland, dacă vor obţine majoritatea în Camera reprezentanţilor. Totodată, ei plănuiesc să pună capăt activităţii comisiei care investighează atacul asupra Congresului SUA desfăşurat de susţinători ai lui Donald Trump.

Care este miza pentru europeni și restul lumii?

Dată fiind poziția SUA în sistemul politic și economic mondial, orice schimbare la vârful acestei țări are potențialul de a avea consecințe profunde asupra întregii lumi. Schimbarea conducerii de la Washington, mai ales într-un context atât de sensibil ca cel în care ne aflăm acum, poate avea consecințe pe termen lung.

O analiză Politico arată că statele europene au fost nepregătite pentru schimbările de la vârful SUA din 2016, dar și avertismentele succesorului acesta, Joe Biden. În acest moment, analiștii cred că Europa se află într-o situație similară, chiar dacă democratul se va mai afla la Casa Albă până în 2025 și cele două mari partide americani tind să fie de acord, în general, în ceea ce privește Ucraina.

Acestea fiind spuse, revenirea iminentă a lui Trump în cursa pentru Casa Albă ar putea să-l pună, în curând, pe Biden sub o presiune politică sporită, forțându-l să acorde mai multă atenție problemelor interne.

"Există îngrijorări", a declarat Ian Lesser, vicepreședinte și director executiv al German Marshall Fund. "Există o apreciere foarte mare a ceea ce au fost anii lui Trump și unele îngrijorări că am putea să ne întoarcem la așa ceva", a adăugat el.

O parte din aceste îngrijorări sunt legate de situația Ucraina, SUA fiind principala sursă de fonduri și echipament militar. Chiar dacă un Congres controlat de republicani nu va opri aceste transferuri, declarațiile acestora indică faptul că intenționează să pună Kievului tot mai multe condiții.

Un Congres controlat de republicani ar putea afecta, de asemenea, relațiile comerciale transatlantice. Politicienii europeni sunt furioși pe recenta legislație americană care oferă scutiri generoase de taxe americanilor care cumpără vehicule electrice asamblate în America de Nord. Pentru membrii comunității europene, recenta clauză este doar o formă de protecționism, o revenire la ideea de "America pe primul loc" promovată de Donald Trump.

Mai mulți oficiali și-au mărturisit, de asemenea, îngrijorarea că înclinația anti-China a Americii s-ar putea intensifica cu un Congres controlat de republicani și de aripa Trump. Problema a generat deja discordie într-un grup de lucru SUA-UE din perioada Biden, Consiliul pentru Comerț și Tehnologie, care a fost menit să ajute cele două părți să rezolve conflictele politice. În timp ce Washingtonul vede formatul ca pe o primă oportunitate de a se alia împotriva Beijingului, Bruxelles-ul a insistat că grupul nu ar trebui să aibă acest scop.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Alegeri SUA, 8 noiembrie 2022. De ce sunt cruciale pentru europeni și întreaga lume. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile de la jumătatea mandatului