Meniu
Search
x

Lavrov: "Rusia apreciază răspunsul Indiei la criza din Ucraina". "Preferăm dialogul şi diplomaţia pentru soluţionarea conflictelor", spun indienii

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a întâlnit, vineri, cu omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar, la New Delhi, în încercarea de a menţine puterile asiatice de partea sa în contextul sancţiunilor occidentale. Lavrov a spus că Rusia apreciază că India "priveşte această situaţie în ansamblul faptelor şi nu doar într-un mod unilateral". Omologul său indian a menţionat că India a fost mereu "în favoarea soluţionării diferenţelor şi disputelor prin dialog şi diplomaţie", relatează News.ro, care citează Reuters.

la 01.04.2022, 12:50

"Apreciem că India priveşte această situaţie în ansamblul faptelor şi nu doar într-un mod unilateral", a spus Lavrov în cadrul întâlnirii cu omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar. "Continuăm să implementăm proiecte în domeniile energiei, ştiinţei şi tehnologiei, spaţiului cosmic, industriei farmaceutice", a continuat el.

Jaishankar a afirmat că relaţiile bilaterale au fost extinse, dar că vor avea discuţii detaliate despre "mediul internaţional dificil" în curs. "India, după cum ştiţi, a fost întotdeauna în favoarea soluţionării diferenţelor şi disputelor prin dialog şi diplomaţie", a argumentat oficialul indian de rang înalt.

Vizita ruşilor la India, la o zi după o vizită similară a americanilor

Misiunea lui Lavrov de a susţine sprijinul unei ţări pe care Moscova o consideră de multă vreme prietenă vine la o zi după ce înalţi oficiali americani şi britanici au purtat discuţii la New Delhi pentru a convinge guvernul indian să evite subminarea sancţiunilor impuse Rusiei.

Pe acelaşi subiect

India şi China sunt singurele ţări puternice care nu au condamnat acţiunile Rusiei. După ce Lavrov a vizitat China săptămâna aceasta, Beijingul a spus că este "mai hotărât" să dezvolte legături bilaterale cu Rusia.

India este a treia economie a Asiei, precum şi un membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, poziţie care îi conferă o importanţă diplomatică suplimentară.

Consilierul adjunct pentru securitate naţională pentru al SUA, Daleep Singh a spus, joi, în cadrul unei vizite în India, că Washingtonul nu va stabili nicio "limită" pentru India cu privire la importurile de energie din Rusia, dar nu vrea să vadă o ”accelerare rapidă” a achiziţiilor.

Ministrul britanic de Externe Liz Truss a mai spus că Marea Britanie a respectat decizia Indiei de a cumpăra petrol rusesc la preţ redus, susţinând în acelaşi timp sancţiuni drastice împotriva Rusiei în ceea ce priveşte porturile, aurul şi sectoarele energetice.

India a cumpărat milioane de barili de ţiţei din Rusia la preţ redus de când a izbucnit războiul (24 februarie), cu menţiunea că achiziţiile sunt avantajoase pentru cetăţenii săi şi procedează precum ţările europene.

De asemenea, India a contractat Rusia să cumpere ulei de floarea-soarelui la un preţ record după ce livrările din Ucraina s-au oprit din cauza războiului. Rusia este şi cel mai mare furnizor al Indiei de armament.

Lavrov urmează să se întâlnească cu premierul indian, Narendra Modi, înainte de a părăsi India, vineri seară.

Oficialii indieni şi ruşi sunt aşteptaţi să discute despre un mecanism de plăţi în ruble şi rupii pentru a menţine comerţul, deoarece tranzacţiile bazate pe dolari devin dificile din cauza sancţiunilor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Lavrov: "Rusia apreciază răspunsul Indiei la criza din Ucraina". "Preferăm dialogul şi diplomaţia pentru soluţionarea conflictelor", spun indienii

Breaking News

BNR a majorat dobânda cheie la 6,25% pe an, de la 5,50%

BNR a majorat dobânda cheie la 6,25% pe an, de la 5,50%