Update Război Rusia - Ucraina, ziua 37 LIVE TEXT. AIEA: Atacul asupra unui reactor nuclear "nu este un scenariu probabil" în conflictul Rusia - Ucraina
"Retragerea rușilor de lângă Kiev este o consecință a rezistenței ucrainenilor", spune Volodimir Zelenski, într-un mesaj transmis în noaptea de miercuri spre joi. El susține că armata ucraineană este pregătită să apere la fel de bine și regiunea Donbas, asupra căreia a anunțat Rusia că se va concentra. Rusia redesfăşoară soldaţi staţionaţi în Georgia pentru a consolida invazia din Ucraina, anunţă ministerul britanic al Apărării. Rusia a anunţat că vineri va fi activat la Mariupol un coridor umanitar pentru evacuarea civililor şi a cetăţenilor străini. Măsura a fost luată ca urmare a "unei solicitări personale a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a cancelarului german Olaf Scholz către preşedintele rus Vladimir Putin", a adăugat ministerul.
- Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2, ZIUA 3, ZIUA 4, ZIUA 5, ZIUA 6, ZIUA 7, ZIUA 8, ZIUA 9, ZIUA 10, ZIUA 11, ZIUA 12 , ZIUA 13, ZIUA 14 ZIUA 15 ZIUA 16, ZIUA 17, ZIUA 18, ZIUA 19, ZIUA 20, ZIUA 21, ZIUA 22, ZIUA 23, ZIUA 24, ZIUA 25, ZIUA 26 ZIUA 27, ZIUA 28, ZIUA 29, ZIUA 30, ZIUA 31, ZIUA 32 , ZIUA 33, ZIUA 34, ZIUA 35 şi ZIUA 36.
UPDATE 22:20 Depozitul de petrol din Belgorod, unde a izbucnit un incendiu, era civil nu militar
Depozitul de petrol din Belgorod unde a izbucnit un incendiu era civil, nu militar, transmite Rusia, potrivit BBC, citat de news.ro. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat că depozitul a furnizat doar combustibil pentru transportul civil, nu militar. ”Depozitul de petrol nu are nimic de-a face cu forţele armate ruse”, a afirmat el. Konaşenkov a declarat că două elicoptere ucrainene Mi-24 au intrat în Rusia ”la altitudini extrem de joase” la aproximativ 05:00, ora locală, înainte de a efectua o lovitură cu rachete. Ucraina a negat că a fost în spatele atacului.
UPDATE 21:35. AIEA: Atacul asupra unui reactor nuclear „nu este un scenariu probabil” în conflictul Rusia - Ucraina
- Război Rusia - Ucraina, ziua 36 LIVE TEXT. Biden: "Există indicii că Putin i-a pus în arest la domiciliu pe unii...
- Abramovici, intoxicat de la o grenadă care a explodat lângă el. Noi detalii despre presupusa otrăvire a...
- Kievul se pregăteşte de un bombardament masiv: alarmele sună fără încetare, iar Ucraina se aşteaptă la o...
Atacul asupra unui reactor nuclear „nu este un scenariu probabil” în conflictul dintre Rusia și Ucraina, a declarat, vineri, la CNN, Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Începând de săptămâna viitoare, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) va începe să asiste Ucraina în menținerea securității instalațiilor nucleare, inclusiv la Cernobîl, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, pentru CNN, citat de Mediafax. Întors dintr-o călătorie în Ucraina și Rusia, unde a vizitat cele mai apropiate reactoare nucleare de zona de război, Grossi a declarat că operațiunile continuă într-un „mod satisfăcător”. Un atac asupra unui reactor nuclear „nu este un scenariu probabil”, iar „instalațiile nucleare nu au fost vizate”, a declarat el.
UPDATE 18:57. A murit unul dintre militarii ruşi prezenţi la centrala nucleară de la Cernobîl
Un militar rus care a participat la acţiunile armatei din zona centralei atomice de la Cernobîl a decedat. Informaţia a fost publicată de Serviciul Medical Militar al Federaţiei Ruse şi citată de Mediafax. Potrivit sursei citate, decesul militarilui a fost provocat de radaţiile de la Cernobîl. Şi compania ucraineană Energoatom, care se ocupă de gestionarea centralelor nucleare din Ucraina, a informat despre acest caz. Alţi 26 de militari ruşi au fost internaţi.
UPDATE 18:25 Mariupol estimează că reparația infrastructurii orașului va costa 10 miliarde de dolari
Consiliul municipal din Mariupol a estimat că vor fi costuri de cel puțin 10 miliarde de dolari pentru a reconstrui infrastructura deteriorată a orașului, după săptămâni de bombardamente intense, potrivit Sky News, citat de Mediafax. Aceasta este o estimare preliminară făcută vineri, în timp ce războiul cu Rusia continuă. Mariupol este un oraș devastat, cu blocuri, școli și spitale distruse în întregime de bombardamente. Între timp, mii de oameni au rămas fără electricitate și apă curentă timp de săptămâni întregi. Sunt coridoare umanitaree formate. „Fiecare crimă, fiecare crimă și act de distrugere comis de agresor trebuie să fie înregistrat și transmis Curții Internaționale (de Justiție)", a declarat primarul Vadym Boichenko.
UPDATE 18:18. Ucraina va primi zeci de tancuri fabricate în timpul Războiului Rece
Germania a aprobat livrarea de tancuri de luptă către Ucraina, anunță Ministerul Apărării. Este vorba despre tancuri fabricate în timpul Războiului Rece. Germania a aprobat livrarea a 56 de tancuri de luptă către Ucraina, a declarat vineri pentru CNN un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării, notează Mediafax. Tancurile, care sunt de tip Pbv 501, provin din armata est-germană din perioada Războiului Rece și au fost vândute Suediei, apoi revândute Republicii Cehe, care acum urmează să le livreze Ucrainei, potrivit ministerului german. Potrivit legii germane privind controlul armelor de război, Consiliul Federal de Securitate trebuie să aprobe în orice moment exportul de arme care provin din Germania.
UPDATE 16.00 Kuleba nu poate confirma sau infirma implicarea Ucrainei în atacul de la Belgorod, deoarece nu deţine toate ”informaţiile militare”
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat, vineri, că nu poate confirma sau infirma presupusa implicare a Ucrainei în atacul de vineri dimineaţa asupra unui depozit de petrol din oraşul rus Belgorod, deoarece nu este la curent cu toate informaţiile militare, relatează Reuters.
Răspunzând la o întrebare cu privire la atacul de la Belgorod, în cadrul unei conferinţe de presă în Polonia, Kuleba a spus: ”Nu pot nici să confirm, nici să dezmint afirmaţia că Ucraina a fost implicată în acest atac, pur şi simplu pentru că nu deţin toate informaţiile militare”. El a mai spus că Ucraina aşteaptă răspunsul oficial al Rusiei la propunerile Kievului expuse în cadrul negocierilor de pace din Turcia, desfăşurate marţi, şi a precizat că puterile străine nu împing Ucraina să facă un compromis în cadrul negocierilor.
Guvernatorul regional al oraşului rus Belgorod a declarat, vineri dimineaţă, pe canalul său de Telegram, că incendiul care a izbucnit vineri dimineaţa la Belgorod a fost provocat de elicoptere militare ucrainene.
UPDATE 15:45. Bilanț ucrainean: Rusia a pierdut aproape 18.000 de soldați
Rusia a pierdut 17.700 de soldați în timpul invaziei, susțin oficialii din Ucraina, potrivit Sky News, notează Mediafax. Ucraina a furnizat cea mai recentă actualizare privind numărul de pierderi suferite de Rusia de la începutul războiului. Partea ucraineană susține că 17.700 de soldați ruși au fost uciși și 1.751 de vehicule blindate au fost distruse. Pe lista cu echipamente militare distruse mai sunt 131 de elicoptere, 625 de tancuri și 143 de avioane. Săptămâna trecută, Rusia a afirmat că 1.351 de militari au murit luptând în Ucraina. NATO, însă, estimează că numărul victimelor ruse este în jur de 15.000. Jurnaliștii nu au putut verifica informațiile din surse independente.
UPDATE 14:10. Kremlinul anunţă că "atacul ucrainean" de la Belgorod va afecta tratativele de pace
Kremlinul a apreciat vineri că ceea ce consideră a fi un atac al elicopterelor ucrainene contra unui depozit de carburanţi de pe teritoriul rus nu creează condiţii propice pentru continuarea tratativelor de pace cu Ucraina, transmite Agerpres.
''Este clar că nu putem considera acest lucru ca ceva care va crea condiţii adecvate pentru continuarea negocierilor'', a afirmat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse.
Rusia a acuzat vineri Kievul de atacarea unui depozit de carburanţi din oraşul rus Belgorod, situat la 35 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Autorităţile ucrainene nu au răspuns deocamdată la acuzaţiile Moscovei.
Guvernatorul din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că două elicoptere militare ucrainene au atacat un depozit de combustibil din oraş după ce trecuseră frontiera la altitudine joasă.
Imagini video ale presupusului atac postate online au arătat ceea ce par a fi câteva rachete trase de la mică altitudine, urmate de o explozie. Reuters nu a putut verifica imaginile respective.
Belgorod se află la circa 80 de kilometri nord de Harkov, al doilea oraş ucrainean, ce rezistă ofensivei forţelor ruse încă de la începutul invaziei lansate de Moscova, în 24 februarie.
UPDATE 13:50. Rubla a revenit la valoarea de dinainte de război. Cu ce preţ a evitat Rusia colapsul financiar. SUA: ”Moneda este susținută artificial”
Rusia a stablizat rubla prin controale dure de capital și restricții ale investițiilor. Moscova a reușit să evite colapsul financiar, blocând ieșirea fondurilor din țară, scrie Financial Times.
Rubla rusească a reveni la valoarea de dinainte de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie. Rubla a recuperat aproape toate pierderile suferite după ce Rusia a invadat Ucraina deoarece Moscova a aplicat controale de capital draconice și împiedicat majoritatea traderilor străini să scape de investiții. Revenirea monedei rusești arată cum a reușit Moscova să evite colapsul sistemului financiar al țării. A făcut-o însă izolând și mai mult economia de finanțele globale.
UPDATE 13:35. Ucrainenii au pus pe fugă armata rusă în 11 localităţi din Herson
La 37 de zile de la război, contra-ofensiva ucraineană organizează tot mai multe operaţiuni de succes. Forţele ucrainene au pus pe fugă armata rusă în 11 localităţi din Herson, dar şi în nordul Kievului şi în regiunea Cernihiv, unde 2 sate au fost eliberate. Preşedintele Zelenski avertizează însă că armata rusă se regrupează pentru o ofensivă majoră în Harkov şi Donbas. În Mariupol, forţele ruse sunt acuzate că au blocat evacuarea şi confiscat ajutorul umanitar. Negocierile de pace continuă azi prin video-conferinţă.
UPDATE 13:00. Putin ar avea cancer de tiroidă susține o investigație Proekt. Un specialist l-ar fi vizitat de 35 de ori la Soci
Site-ul independent de investigații Proekt susține că președintele rus, Vladimir Putin, ar avea cancer de tiroidă. Jurnaliștii au publicat o listă cu specialiștii care l-ar fi vizitat pe liderul de la Kremlin, la Soci. Potrivit acestora, un medic specializat în cancer tiroidian l-ar fi vizitat de 35 de ori.
UPDATE 12:50. Anchetă în cazul soldaților ruși expuși radiațiilor la Cernobîl, demarată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică
Agenția Internațională pentru Energie Atomică investighează afirmaţiile oficialilor ucraineni, care susţin că soldaţii ruşi care au ocupat fosta Centrală Nucleară Cernobîl s-au retras, afectaţi de radiaţii.
Energoatom a anunţat că rușii au săpat tranșee în pădure, în interiorul Zonei de Excludere, la locul celui mai mare dezastru nuclear din lume. De asemeena, compania susţine că militarii "s-au panicat la primul semn de boală", care "a apărut foarte repede" și au început să îşi pregătească plecarea.
UPDATE 12:20. Sancţiunile împotriva Rusiei au fost pregătite în avans, acuză Putin. Liderul rus susține că Occidentul caută noi pretexte pentru a-l pedepsi
Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi Occidentul că este în căutarea unor noi pretexte pentru a impune sancţiuni împotriva ţării sale, relatează DPA.
Politica occidentală de a pune presiune economică pe Rusia nu va fi abandonată, a spus liderul de la Kremlin, precizând că Rusia trebuie să ţină cont de acest lucru în dezvoltarea economiei sale, potrivit Agerpres.
UPDATE 11.20. Convoiul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii care rămăsese blocat în Zaporojie a plecat spre Mariupol, deoarece garanţiile de securitate au fost acordate
Un convoi al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), format din trei vehicule, a părăsit Zaporijie, îndreptându-se spre Mariupol cu scopul de a încerca să faciliteze evacuarea civililor din oraşul asediat, după ce a primit garanţii de securitate (încetarea focului) de la toate părţile, relatează BBC.
Scopul principal al acestuia va fi să faciliteze şi să însoţească evacuarea civililor din Mariupol în autobuzele puse la dispoziţie de guvernul ucrainean. Convoiul şi-a propus să deruleze operaţiunea într-o zi, aducând o oarecare uşurare oraşului asediat, unde zeci de mii de oameni rămân captivi.
UPDATE 10:45. Rusia nu va solicita UE să ridice sancţiunile, deoarece are o ”marjă de siguranţă, iar Uniunea Europeană nu este centrul Universului” - oficial rus
Moscova nu va solicita Uniunii Europene (UE) ridicarea sancţiunilor, deoarece are o ”marjă de siguranţă, iar Uniunea Europeană nu este centrul Universului”, în pofida faptului că Rusia a descris anterior acţiunile Occidentului drept ”război economic”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe pentru presa naţională, conform BBC.
”Nu vom acţiona ca petiţionari în ceea ce priveşte ridicarea sancţiunilor. Avem o marjă de siguranţă. Iar Uniunea Europeană nu este centrul Universului”, a afirmat purtătorul de cuvânt Nikolai Kobrinets, pentru agenţia de ştiri rusă Ria Novosti.
Presa de stat a informat că guvernul rus are 100 de iniţiative planificate pentru a contracara sancţiunile.
UPDATE 10:10. Marele Stat Major ucrainean apreciază că Rusia intenţionează să rămână activă în estul şi sudul Ucrainei
Forţele militare ruse intenţionează să îşi menţină prezenţa în estul şi sudul Ucrainei, apreciază Statul Major ucrainean într-un material informativ preluat vineri de dpa.
Generalii ucraineni se referă la încercările Rusiei de a crea o administraţie în regiunile ocupate Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, unde se aşteaptă ca luptele să continue.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizase deja că Rusia are în vedere organizarea unui pseudo-referendum în regiunea Herson din sud, pentru formarea unei "republici populare" similare celor din Donbas, în est.
Conducerea armatei ucrainene a precizat că unităţile ruse nu au mai reuşit să câştige teren. Ruşii continuă bombardamentele la Harkov, în est, însă nu au reuşit o încercare de străpungere în apropiere de Izium. Nu a avut succes nici încercarea forţelor ruse de a avansa în regiunea Nikolaev din sud, iar în nord, unele unităţi invadatoare chiar s-au retras.
Moscova anunţase că se vor reduce atacurile asupra Kievului şi "operaţiunea militară" se va concentra pe ofensiva din Donbas.
Zelenski a reacţionat cu un optimism rezervat: "Sunt sigur că este foarte plăcut pentru fiecare dintre voi să citească ştirile şi să afle că oraşele noastre ucrainene sunt eliberate treptat de sub forţele de ocupaţie". În acelaşi mesaj video, el a avertizat însă că nu este momentul pentru relaxare. "Cu toţii ne dorim victoria. Dar vor mai fi lupte. Ne aşteaptă un drum greu în continuare pentru a obţine tot ce încercăm", a adăugat el.
Comandamentul militar ucrainean a afirmat că situaţia la Kiev este "oarecum mai uşoară". Generalul Mikola Jirnov a adăugat într-un comunicat difuzat joi seara că luptele continuă la periferia capitalei. El a insistat că infrastructura civilă este în curs de refacere şi că ziua a fost calmă. Soldaţii ucraineni şi serviciile de intervenţie "curăţă şi deminează zonele eliberate".
În ciuda progreselor, Jirnov a făcut apel la kieveni să fie atenţi la alarmele de atacuri aeriene şi precauţi.
UPDATE 09:40. Momentul în care un depozit de combustibil a luat foc în Belgorod, lângă graniţa Rusiei cu Ucraina
Un incendiu a izbucnit la un depozit de combustibilul din oraşul rus Belgorod, situat în apropiere de graniţa cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, la două zile după ce provincia a fost zguduită de explozii la un depozit de arme. Gladkov a acuzat elicopterele militare ucrainene că au atacat depozitul, informează BBC.
UPDATE 08:30. Rusia continuă să retragă trupe către graniţa cu Belarus
Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, noi detalii despre situaţii din Ucraina: Rusia continuă să retragă parţial grupuri de trupe de ocupaţie ruse din nordul regiunii Kiev către graniţa de stat cu Republica Belarus.
Tot în nordul regiunii Kiev, ruşii iau camioane, autobuze, microbuze, maşini care au fost furate de la populaţia ucrainiană.
Forţele Unite au respins 7 atacuri inamice în direcţiile Doneţk şi Lugansk în timpul zilei. Soldaţii ucrainieni au distrus 3 tancuri, două vehicule blindate de transport de trupe, două unităţi de autovehicule şi două sisteme de artilerie. Un UAV Orlan-10 a fost şi el doborât.
Moscova anunţă pentru vineri deschiderea unui coridor umanitar la Mariupol
Rusia a declarat joi că un coridor umanitar care să permită evacuarea civililor va fi deschis vineri la Mariupol, oraşul-port din sud-estul Ucrainei pe care forţele ruse încearcă să îl cucerească de săptămâni întregi, transmite AFP.
"Forţele armate ruse vor redeschide un coridor umanitar de la Mariupol la Zaporojie (220 km spre nord-vest) pe 1 aprilie, de la ora 10.00 dimineaţa, ora Moscovei", a anunţat ministerul rus al apărării într-un comunicat.
"Această măsură a fost luată ca urmare a unei solicitări personale a preşedintelui francez (Emmanuel Macron) şi a cancelarului german (Olaf Scholz) adresate preşedintele rus Vladimir Putin", a adăugat ministerul apărării de la Moscova.
"Pentru a asigura succesul acestei operaţiuni umanitare, se propune realizarea acesteia cu participarea directă a reprezentanţilor Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi şi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR)".
Mai devreme în cursul zilei de joi, CICR s-a declarat pregătit să "conducă" evacuarea civililor din Mariupol începând de vineri, cu condiţia să aibă garanţiile necesare privind situaţia de securitate.
Situaţia umanitară este catastrofală în Mariupol, unde sunt captivi zeci de mii de civili care suferă din cauza frigului şi a lipsei alimentelor.
Guvernul ucrainean a anunţat că a trimis joi 45 de autobuze pentru a evacua civilii din Mariupol în Zaporojie, acuzând forţele ruse că au împiedicat intrarea lor în oraş.
Trupele ruse au părăsit cu ostatici centrala de la Cernobîl
Trupele ruse care au părăsit joi centrala de la Cernobîl, ocupată la începutul invaziei Ucrainei pe 24 februarie, au luat cu ele ostatici, au declarat joi seară la Kiev oficiali ucraineni, transmite AFP.
"Părăsind centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanţii ruşi au luat cu ei membri ai Gărzii Naţionale pe care îi ţineau ostatici din 24 februarie", a anunţat pe Telegram agenţia ucraineană de stat Energoatom, citând angajaţi.
Nu este clar câţi soldaţi ucraineni au fost ţinuţi ostatici de forţele ruse.
Preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola merge la Kiev
Preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola a anunţat joi seară, pe Twitter, că este "în drum spre Kiev", transmite vineri AFP.
"Sunt în drum spre Kiev", a scris Metsola în engleză şi ucraineană, cu un steag ucrainean şi un hashtag în sprijinul Ucrainei, alături de o fotografie în care apare în faţa a ceea ce pare a fi un vagon de tren.
Roberta Metsola, aleasă preşedintă a Parlamentului European pe 18 ianuarie, nu a furnizat detalii despre deplasarea sa la Kiev.
Preşedinta Parlamentului European va fi primul lider al unei instituţii europene care va vizita capitala Ucrainei de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.
Înaintea sa, prim-miniştrii polonez, ceh şi sloven s-au deplasat la Kiev pe 15 martie în semn de solidaritate. Premierii Mateusz Morawiecki, Petr Fiala şi Janez Jansa, însoţiţi de vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, s-au întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu premierul Denis Şmigal.
Joi, Rusia a anunţat că va interzice liderilor europeni şi majorităţii europarlamentarilor să intre pe teritoriul său ca răspuns la măsurile punitive care vizează Moscova. Diplomaţia rusă nu a publicat lista persoanelor vizate, dar a declarat că a informat reprezentanţa europeană la Moscova despre această măsură.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰