Antena Meniu Search
x

Video Furie în Europa: noile restricții, certificatul verde sau vaccinarea obligatorie declanșează revolte de stradă

Tot mai multe țări de pe continent introduc noi restricții pentru a încerca să limiteze creșterea îmbolnăvirilor din valul al patrulea. Mai multe țări au raportat recent un număr record de cazuri noi de COVID.

de Redactia Observator

la 22.11.2021, 19:56

Vezi și

Protestele la adresa noilor restricții menite să țină în frâu cazurile de Covid-19 și decesele s-au răspândit în Europa. ”Proteste uriașe în toată Europa față de noile restricții”, titrează BBC în timp ce Telegraph scrie azi pe prima pagină: ”Furie în toată Europa, carantina și restricțiile anti-Covid declanșează revolte”.

Zeci de mii de oameni au mărșăluit în capitala Belgiei, Bruxelles, pentru a treia seară la rând, pentru a protesta la adresa noilor măsuri anti-Covid. Unii protestatari au aruncat cu artificii asupra polițiștilor, care au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Demonstranții se opun în principal impunerii certificatului verde, care îi împiedică pe cei nevaccinați să intre în locuri precum restaurante sau baruri. Mai multe mașini au fost incendiate. 

În ce țări din Europa sunt proteste la adresa noilor restricții anti-COVID

Proteste violente la adresa noilor măsuri de carantinare au fost și în Țările de Jos (Olanda). Sâmbătă, oamenii au aruncat cu artificii asupra cordoanelor de poliție și au incendiat biciclete la Haga. Și protestele din Rotterdam au devenit violente, iar poliția a tras focuri de armă de avertisment. 

Pe acelaşi subiect

De asemenea, mii de manifestanți au ieșit în stradă în Austria, Croația și Italia, pe măsură ce furia a crescut din cauza noilor restricții. În Belgia, regulile privind portul măștii de protecție au fost înăsprite, sunt impuse inclusiv în locuri unde certificatul verde era deja necesar. Majoritatea belgienilor vor trebui, de asemenea, să lucreze de acasă patru zile pe săptămână până la jumătatea lunii decembrie. Există, de asemenea, planuri de a impune vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat săptămâna trecută că este „foarte îngrijorată” de creșterea cazurilor de coronavirus pe continent. Directorul regional al OMS, doctorul Hans Kluge, a declarat pentru BBC că, dacă nu sunt înăsprite măsurile în toată Europa, până în primăvara viitoare ar putea fi înregistrate încă o jumătate de milion de decese.

În Viena, oamenii au ieșit în stradă după ce guvernul a anunțat o nouă carantină națională și intenționează să impună vaccinarea obligatore  în februarie 2022. Este prima țară europeană care impune acest lucru. Protestatarii au strigat „Rezistență!” și au huiduit poliția. Țara a intrat de luni în carantină 20 de zile, a închis toate magazinele, cu excepția celor esențiale și le-a impus oamenilor să lucreze de acasă.

Vaccinarea obligatorie, ”sabie cu două tăișuri”

Vaccinările obligatorii au fost descrise drept o „sabie cu două tăișuri” de Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Ea susține că regulile stricte i-ar putea face pe oamenii care încă se îndoiau de vaccin – dar nu îl respingeau pe deplin – să fie și mai radicali. 

În Croația, mii de protestatari au mărșăluit în capitala Zagreb, pentru a-și arăta furia față de vaccinările obligatorii pentru lucrătorii din sectorul public, în timp ce în Italia, câteva mii de protestatari s-au adunat la Circus Maximus din Roma pentru a-și arăta nemulțumirea la adresa certificatelor verzi necesare la locurile de muncă, restaurante și în transportul public.

Ministrul ceh al Sănătății, Adam Vojtech, a anunțat că va propune o nouă stare de urgență din cauza unei creșteri puternice a cazurilor de Covid, guvernul urmând să decidă ulterior dacă o adoptă sau nu. Politicienii din Germania dezbat măsuri similare cu cele ale vecinilor din Austria - unde a fost impusă carantină națională - pe măsură ce unitățile de terapie intensivă se umplu și cazurile noi ating noi recorduri. Și în Rusia, lovită masiv de valul al patrulea, se încearcă timid o impulsionare a campaniei de vaccinare. Președintele Vladimir Putin a primit o nouă doză de vaccin rusesc, varianta Sputnik Light.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Furie în Europa: noile restricții, certificatul verde sau vaccinarea obligatorie declanșează revolte de stradă