Antena Meniu Search
x

Lou Ottens, inginerul olandez care a inventat caseta audio şi a ajutat la dezvoltarea tehnologiei pentru CD, a murit la 94 de ani

Lou Ottens, inginerul olandez care a inventat caseta audio şi a ajutat la dezvoltarea tehnologiei pentru CD (compact disc), a murit la vârsta de 94 de ani.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 11.03.2021, 08:10

Lou Ottens este inventatorul casetei audio
Mai multe casete audio şi o pereche de căști portocalii - Profimedia Images
  • A murit inginerul care a inventat caseta audio
  • Lou Ottens avea 94 de ani

Invenţia lui Lou Ottens a transformat felul în care oamenii au ascultat muzică de-a lungul istoriei. Este estimat că, în lume, au fost vândute în jur de 100 de miliarde de casete audio de când au fost introduse pe piaţă în anii 1960. Inginerul a murit în oraşul său natal, Duizel, weekendul trecut, a anunţat săptămâna aceasta familia lui, scrie BBC.

În 1960, el a devenit şeful departamentului de dezvoltare de produs pentru Philips, unde împreună cu echipa sa a dezvoltat caseta audio. În 1963, aceasta a fost prezentată la târgul pentru electronice Berlin Radio şi curând a devenit un succes mondial. Lou Ottens a reuşit să încheie un acord cu Philips şi cu Sony, astfel că invenţia sa a fost confirmată şi patentată, după ce mai multe companii japoneze au reprodus-o sub diverse forme.

La a 50-a aniversare a creaţiei lui, Ottens a declarat pentru revista ''Time'' că a reprezentat o ''senzaţie'' din prima zi.

Inginerul a contribuit şi la dezvoltarea CD-ului

Lou Ottens a fost implicat şi în dezvoltarea CD-ului, iar peste 200 de miliarde de astfel de discuri au fost vândute până astăzi în lume. În 1982, când Philips a prezentat un CD player, el a spus: ''De acum, casetofonul convenţional este depăşit''. El s-a retras patru ani mai târziu. Întrebat despre cariera sa, a spus că cel mai mare regret al său este că Sony, şi nu Philips, a creat walkman-ul.

Casetele au cunoscut o creștere a popularității în ultimii ani. O serie de artiști, inclusiv Lady Gaga și The Killers, și-au lansat muzica pe aceste suporturi. Potrivit Companiei oficiale de topuri din Marea Britanie, vânzarea casetelor în prima jumătate a anului 2020 a crescut cu 103% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Și în SUA, vânzările de casete au crescut cu 23% în 2018, comparativ cu anul anterior.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Lou Ottens, inginerul olandez care a inventat caseta audio şi a ajutat la dezvoltarea tehnologiei pentru CD, a murit la 94 de ani