Antena Meniu Search
x

Mandat de arestare pentru Carles Puigdemont, liderul separatist catalan

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont este tras la răspundere pentru haosul creat în Spania în ultima lună.

Vezi și

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont este tras la răspundere pentru haosul creat în Spania în ultima lună. Justiţia spaniolă a emis mandatul internaţional de arestare pe numele său. Refugiat în Belgia, Puigdemont susţine că nu se sustrage justiţiei, dar nu are încredere în guvernul spaniol.

Carles Puigdemont şi alţi patru foşti miniştri catalani refugiaţi la Bruxelles sunt acuzaţi de rebeliune, răzvrătire, deturnare de fonduri publice şi alte încălcări ale Codului Penal spaniol. La televiziunea belgiană francofonă, Puigdemont s-a declarat dispus să colaboreze cu justiţia dar a adăugat că nu mai are încredere în magistraţii spanioli. El a susţinut că ar putea candida la alegerile regionale de la 21 decembrie, chiar dacă va rămâne în Belgia.

Dacă mandatul este executat de autorităţile belgiene, Puigdemont poate fi reţinut chiar astăzi. Dar, dacă el va contesta extrădarea, procedura poate dura două luni, până după alegeri. Catalanii din Bruxelles au organizat un miting în sprijinul liderilor separatişti arestaţi.

Manifestaţiile continuă şi la Barcelona, unde se cere eliberarea celor opt foşti miniştri şi doi militanţi secesionişti catalani, aflaţi deja în arest. Protestatarii nu sunt foarte mulţi dar par tot mai hotărâţi.

Pe acelaşi subiect

Al nouălea fost ministru arestat a fost eliberat a doua zi, în schimbul unei cauţiuni de 50.000 de euro. Reprezentant al aripii moderate, el se pronunţă pentru dialog între Madrid şi Barcelona dar se declară solidar cu colegii săi rămaşi după gratii. 

Alţi câţiva demnitari separatişti, convocaţi şi ei de justiţie, au primit un răgaz pentru a-şi pregăti apărarea. Ei au fost primiţi cu aplauze la revenirea în parlamentul regional catalan.

Partidul lui Puigdemont propune ca toate formaţiunile separatiste să susţină candidaţi unici la alegerile regionale. Se speră că, astfel, victoria va fi concludentă iar guvernul naţional va fi obligat să accepte dialogul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Mandat de arestare pentru Carles Puigdemont, liderul separatist catalan