Antena Meniu Search
x

Video Mărturii dramatice după înjunghierea lui Salman Rushdie: "Era ireal. Ca şi cum totul ar fi încetinit"

Celebrul scriitor Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scena unui centru cultural în America. Are răni grave la gât, nervii unui braţ secţionaţi şi este posibil să îşi piardă un ochi. Agresorul său, un american de 24 de ani, a fost arestat. Individul este un admirator al Iranului, unde a fost emis, încă din 1989, un decret pentru uciderea scriitorului, acuzat că l-a insultat pe profetul Mahomed cu volumul "Versetele satanice". 

Alexandra Paraschiv
de Alexandra Paraschiv

la 14.08.2022, 04:15

Vezi și

Momente de groază la târgul literar din New York, unde Salman Rushdie avea un dialog public pe tema exilului. Sub privirile înmărmurite a celor 2.500 de spectatori, un tânăr îmbrăcat în negru şi cu faţa acoperită se năpusteşte și îl înjunghie pe scriitor de 15 ori. Câţiva oameni îi sar în ajutor, urcă pe scenă şi îl doboară pe agresor.  

Martor: Era ireal, nu puteam crede că se întâmplă aşa ceva. Era ca şi cum totul ar fi încetinit şi mă gândeam: "Ce pot să fac? Ce altceva, decât să urlu?"

Martor: Am înmărmurit, pur şi simplu şi doar după câteva minute mi-am venit în fire şi m-am aşezat, pentru că... nimeni nu ştia ce să facă, nimeni nu ştia cum să reacţioneze. 

Salman Rushdie a fost transportat la spital cu elicopterul, unde a fost operat ore în şir

Pe acelaşi subiect

Însă veştile nu sunt tocmai bune. Autorul respiră acum cu ajutorul unui ventilator, ficatul său este atins, nervii unui braţ sunt secţionaţi şi îşi va pierde, probabil, un ochi. 

Agresorul este Hadi Matar şi a arestat imediat după atac. Bărbatul ajunsese la eveniment cu maşina, avea bilet cumpărat şi a intrat în sală fără să de nimic de bănuit. Avea permis de conducere fals, sub un nume legitimat de organizaţia teroristă libaneză Hezbollah. Poliţiştii i-au scotocit casa din New Jersey, sub privirile vecinilor îngroziţi. 

Vestea că scriitorul a fost înjunghiat a ajuns şi în Teheran

Romanul lui Rushdie, "Versetele Satanice" a fost calificat, în 1989, drept o blasfemie la adresa profetului Mahomed. Iar liderul religios de atunci al Iranului, Ayatollahul Khomeini, a emis un decret care ordona, pur şi simplu, asasinarea scriitorului.

După ani întregi în care a fost vânat şi protejat de serviciile secrete britanice, scriitorul a încetat să se ascundă, în speranţa că spiritele s-au mai calmat. Însă actualul ghid religios iranian a anunţat, acum câţiva ani, că decretul pentru asasinarea lui Rushdie este "irevocabil". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Mărturii dramatice după înjunghierea lui Salman Rushdie: "Era ireal. Ca şi cum totul ar fi încetinit"