Antena Meniu Search
x

Video Soldaţi americani, filmaţi în timp ce distrug cu o bară de metal echipamentul abandonat în Afganistan. "Nu va mai putea fi folosit niciodată"

În timpul retragerii trupelor SUA din Afganistan, soldaţii americani din Kabul au „demilitarizat” - sau, cu alte cuvinte, au distrus spre a nu mai putea fi folosite de talibani - aproape 170 de echipamente militare, potrivit șefului Comandamentului Central al SUA. Americanii au fost filmaţi în timp ce loveau cu unelte grele, de metal, exteriorul şi interiorul vehiculelor prea grele pentru a fi transportate în Statele Unite.

de Ioana Petcu

la 03.09.2021, 12:06

Soldaţii americani distrug maşinile armatei, înainte de retragerea din Afganistan
Soldaţii americani distrug maşinile armatei, înainte de retragerea din Afganistan - Profimedia

Generalul Kenneth "Frank" McKenzie a anunțat luni finalizarea retragerii forţelor americane din Afganistan, precizând că SUA a distrus aproximativ 70 de vehicule militare MRAP și 23 de maşini Humvee, precum și 73 de aeronave, în apropierea Aeroportului Internațional Hamid Karzai. "Acele aeronave nu vor mai zbura niciodată", a spus McKenzie. "Nu vor mai putea fi operate niciodată de nimeni. Majoritatea avioanelor nu puteau fi folosite, oricum, în misiuni, dar cu siguranță nu se vor mai ridica de la sol niciodată.”

Săptămâna trecută, un oficial american a confirmat pentru CBS News că armata SUA a desfăşurat explozii controlate de muniție pe aeroport, pentru a ușura transporturile aeriene înainte de decolare. Echipamentele militare abandonate în Afganistan erau fie "demilitarizate”, fie "prea mari” pentru a fi transportate. De exemplu, vehiculele militare MRAP cântăresc până la 14 tone, a precizat sursa citată. Un videoclip postat pe reţeaua de socializare Twitter arată şi cum s-au desfăşurat operaţiunile de distrugere a acestor maşini de către soldaţii SUA. Militarii au fost filmaţi în timp ce lovesc geamurile, capota, dar şi panoul de comandă din interiorul vehiculelor. 

Totuşi, o parte din echipamentele lăsate în urmă de americani au ajuns în mâinile talibanilor. Miercuri, luptătorii islamişti au organizat o paradă în oraşul afgan Kandahar, unde au defilat, înarmaţi până-n dinţi, cu zeci de vehicule blindate, dar şi cu un elicopter Black Hawk din dotarea armatei SUA.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Soldaţi americani, filmaţi în timp ce distrug cu o bară de metal echipamentul abandonat în Afganistan. "Nu va mai putea fi folosit niciodată"