Antena Meniu Search
x

Galerie foto Talibanii fac paradă după retragerea americanilor din Afganistan. Înarmaţi până-n dinţi, au defilat cu zeci de maşini blindate şi un elicopter al armatei SUA

După ocuparea Afganistanului şi retragerea trupelor Statelor Unite, talibanii sărbătoresc şi fac paradă. Luptătorii islamişti au scos la lumină echipamentul militar american, inclusiv elicoptere Black Hawk, zeci de vehicule blindate și arme abandonate de soldaţi în haosul creat recent la Kabul.

de Ioana Petcu

la 02.09.2021, 15:26

Miercuri, talibanii au sărbătorit victoria din Afganistan organizând parade în Kandahar, cel mai mare oraș al ţării după capitala Kabul. Luptătorii islamişti, înarmaţi până-n dinţi, nu s-au sfiit să se afişeze cu echipamentul militar confiscat de la americani, în imagini fiind vizibile numeroase vehicule Humvee, încolonate pe autostradă. În plus, ca o nouă ironie la adresa Statelor Unite, parada e însoţită şi de un elicopter Black Hawk. 

Mai mulţi talibani ţin în mâini puşti americane M16, precum și alte arme folosite de forțele militare SUA, NATO, dar și afgane în timpul războiului din ultimii 20 de ani. Potrivit New York Post, valoarea totală a echipamentelor americane abandonate în Afganistan nu poate fi calculată momentan, dar estimările se învârt în jurul unor sume de zeci de milioane de dolari. De altfel, numărul armelor care au ajuns în mâinile talibanilor reprezintă o altă necunoscută.

Generalul Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA, a publicat luni lista armamentului lăsat de SUA în aeroportul din Kabul, înainte de îmbarcarea spre casă. Raportul include un sistem defensiv pentru rachete C-RAM, aproximativ 70 de vehicule concepute pentru a proteja împotriva exploziilor și cel puțin 27 de autoturisme militare Humvee. Statele Unite insistă asupra faptului că echipamentul militar abandonat a fost dezactivat înainte de evacuarea soldaţilor din capitala afgană Kabul. În ciuda măsurilor de precauţie declarate oficial, talibanii au confiscat hardware-ul folosit de forțele de securitate afgane, un sistem finanțat de SUA în timpul războiului.

Preşedintele Joe Biden, care a fost ţinta unor critici dure în urma deciziei retragerii trupelor americane din Afganistan, susţine în continuare că „aceasta este decizia corectă. O decizie înțeleaptă. Și cea mai bună decizie pentru America”. Acesta a declarat că ”nicio națiune nu a făcut vreodată așa ceva în întreaga istorie. Doar Statele Unite au avut capacitatea, voința și abilitatea de a face acest lucru”.

Donald Trump a criticat actuala administrație SUA pentru abandonarea armelor și echipamentelor militare în mâinile talibanilor. Fostul preşedinte a spus că „fiecare șurub, fiecare cui” ar fi trebuit luat la plecarea din Afganistan. ”Să laşi în urmă acel echipament, miliarde și miliarde de arme este o nebunie”, a spus el pentru Fox Business. ”Ar trebui bombardat. Nu îi putem lăsa să deţină acel echipament.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Talibanii fac paradă după retragerea americanilor din Afganistan. Înarmaţi până-n dinţi, au defilat cu zeci de maşini blindate şi un elicopter al armatei SUA