Antena Meniu Search
x

Un nou scandal de corupţie la Kiev. Miliardarul Igor Kolomoiski, fost susţinător al lui Volodimir Zelenski, arestat pentru fraudă şi spălare de bani

Un tribunal din Kiev a dispus ca miliardarul ucrainean Igor Kolomoiski, un fost apropiat al preşedintelui Volodimir Zelenski, să fie reţinut pentru două luni, fiind suspectat de fraudă şi spălare de bani, a anunţat duminică presa locală, conform News.ro.

de Adrian Popovici

la 03.09.2023, 14:44

Miliardarul Igor Kolomoiski, fost susţinător al lui Volodimir Zelenski
Un nou scandal de corupţie la Kiev. Miliardarul Igor Kolomoiski, fost susţinător al lui Volodimir Zelenski, arestat pentru fraudă şi spălare de bani - Profimedia

Magnatul în vârstă de 60 de ani, unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară, a apărut în instanţă sâmbătă seara târziu, purtând un tricou galben şi o jachetă albastră, culorile drapelului ucrainean. La finalul audierii, potrivit Radio Svoboda, instanţa a decis să ia o „măsură preventivă”, ordonând încarcerarea lui Kolomoiski pentru două luni şi stabilind o cauţiune de peste 509 milioane de grivne ucrainene (aproximativ 12,7 milioane de euro).

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene (SBU), miliardarul este suspectat de fraudă şi de achiziţie ilegală de proprietăţi. Kolomoiski a sprijinit candidatura lui Volodimir Zelenski în 2019 şi deţinea postul de televiziune la care preşedintele ucrainean şi-a câştigat faima ca actor de comedie.

În ultimele luni, preşedintele Zelenski a promis să intensifice lupta împotriva corupţiei, care era endemică în Ucraina înainte de invazia rusă, în special ca răspuns la condiţiile impuse de Uniunea Europeană pentru a menţine statutul Kievului de candidat la aderare.

Mai multe scandaluri de corupţie au ieşit recent la iveală în ţară. Unul dintre ele îl implică pe ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, şi se referă la un contract de aprovizionare a armatei semnat cu o companie turcă. La sfârşitul lunii august, peste 200 de centre de recrutare militară au fost percheziţionate în Ucraina pentru a pune capăt unui sistem de corupţie care permitea recruţilor să scape de armată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Un nou scandal de corupţie la Kiev. Miliardarul Igor Kolomoiski, fost susţinător al lui Volodimir Zelenski, arestat pentru fraudă şi spălare de bani