Video

Miniștri, filmați cu camera ascunsă la cine de lux, clandestine, în Franța: ”Aici nu mai există Covid”

De Georgiana Dulgheru.
Publicat: 05.04.2021, 12:59.
Actualizat: 05.04.2021, 13:32

Procurorul Parisului a deschis duminică o anchetă după ce postul M6 a difuzat un reportaj despre dejunuri şi cine clandestine la care ar fi participat membri ai guvernului francez. În reportaj apar zeci de invitați care nu respectă măsurile de distanțare. Imagini realizate cu o cameră ascunsă într-o altă locație, un „restaurant situat în cartierele chic ale Parisului”, surprind participanții și chelnerii fără măști.

Miniștri și vedete, filmați cu camera ascunsă la cine de lux, clandestine, în Franța: ”Aici nu mai există Covid”

Secvențe din reportajul difuzat de canalul M6, cu cinele clandestine din Franța

Twitter / M6

În reportaj apar mai multe mese mondene, private, ilegale, la care participă lumea bună a Parisului. Printre participanţi ar fi fost şi miniştri. Poliţia a deschis o anchetă, însă, unul dintre organizatori și-a retras declarațiile inițiale, relatează Le Figaro.

Reportajul canalului M6, filmat cu o cameră ascunsă, surprinde imagini cu cinele ilegale pariziene, în timpul cărora participanții și ospătarii nu purtau măști și nu respectau măsurile de distanțare, ba chiar unii se sărutau.

Citește și:

Meniurile aici costă între 160 și 490 de euro și oferă caviar, foie gras, șampanie și cel mai important nu trebuie să respecți regulile de distanțare. "Oamenii care vin aici își scot masca. Odată ce treci de ușă, nu mai există Covid. Vrem ca oamenii să se simtă confortabil", spune unul dintre chelneri pe înregistrări. Scandalul a stârnit indignare pe rețelele de socializare unde s-a propagat hashtagul: „Vrem numele”.

Procurorul Parisului a declanșat o investigație pentru a face lumină în scandalul cinelor ilegale care ar fi organizate la Paris în plină pandemie. Procurorul "verifică dacă evenimentele au fost organizate cu respectarea regulilor sanitare și pentru a determina cine au fost posibilii organizatori și participanți".

Investigația vine în urma reportajului M6 distribuit de mii de ori pe rețelele de socializare de la difuzarea sa vineri. În reportaj un organizator anonim al cinelor clandestine de lux din Paris declară că „a luat masa săptămâna aceasta” cu „un anumit număr de miniștri” în „două sau trei” restaurante, sfidând restricțiile în vigoare.

Pierre-Jean Chalençon, proprietarul „Palais Vivienne”, situat în centrul Parisului și unde este chef Christophe Leroy, un prieten al starurilor franceze, a recunoscut implicit că este această sursă, duminică seara, când și-a retras cuvintele într-un comunicat de presă. El a mărturisit că a făcut o glumă când a spus că miniștrii participă la astfel de mese. Atât Pierre-Jean Chalençon, cât și Christophe Leroy au publicat mesaje recent pe social media în care fac invitații pentru aceste cine.

Gérald Darmanin, ministrul francez de Interne, a cerut duminică prefectului Parisului să verifice exactitatea faptelor raportate și urmărirea penală împotriva „organizatorilor” și „participanților” la aceste cine de lux. Aceste dezvăluiri vin în timp ce patronii de restaurante din Franța și-au ținut unitățile închise începând cu 30 octombrie.

Ministrul delegat pentru interne, Marlène Schiappa a dorit să trimită un avertisment similar. „Dacă miniștrii sau deputații” au participat la cinele clandestine, „aceștia trebuie penalizați ca orice cetățean”, primind „amenzi”. Amenda minimă prevăzută pentru participarea la o „reuniune interzisă” pe timp de urgență sanitară este de 135 de euro. Ea a solicitat pe Twitter inclusiv demisia miniștrilor care au participat la aceste cine clandestine.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.