Antena Meniu Search
x

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a demisionat. “Ministra gafelor” a fost criticată după un mesaj "de prost gust" legat de război

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, şi-a înaintat luni demisia cancelarului federal german Olaf Scholz, potrivit Agerpres. 

de Redactia Observator

la 16.01.2023, 12:31

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a demisionat. “Ministra gafelor” a fost criticată după un mesaj "de prost gust" legat de război
Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a demisionat. “Ministra gafelor” a fost criticată după un mesaj "de prost gust" legat de război - Profimedia Images

"Atenția mass-media asupra persoanei mele vreme de luni de zile nu permite deloc stabilirea de raporturi şi de discuţii obiective cu privire la soldaţi, Bundeswehr (armata germană) şi orientările politicii de securitate în interesul cetăţenilor germani", a deplâns Christine Lambrecht în declaraţia sa. În acest context, "am cerut azi cancelarului să mă elibereze de îndatoririle mele de ministru al apărării", a adăugat ea.

Potrivit Christinei Lambrecht, "munca preţioasă a soldaţilor şi numeroaselor persoane motivate trebuie să fie pe primul plan", în timp ce Germania prevede investiţii de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei sale, în contextul războiului din Ucraina.

Această demisie intervine într-un moment în care Germania este din nou presată să livreze tancuri Ucrainei. Numele succesorului sau al succesoarei sale nu este deocamdată cunoscut.

Șir de gafe ale titularei Apărării

Pe acelaşi subiect

În cele 13 luni de când se află la conducerea ministerului, fostul ministru al justiţiei, în vârstă de 57 de ani, a făcut o serie de greşeli, culminând cu un mesaj de Anul Nou neinspirat care i-a supărat chiar şi unii politicieni din propriul partid. Videoclipul a fost considerat de prost gust, deoarece a fost înregistrat pe un trotuar din Berlin, în zgomotul asurzitor al petardelor, în timp ce ministra vorbea despre războiul care face ravagii în Ucraina. Conţinutul a fost, de asemenea, problematic, ministrul afirmând că este recunoscătoare "oamenilor interesanţi şi minunaţi" pe care i-a "întâlnit" în timpul războiului din Ucraina.

În primăvară, ea fusese criticată că şi-a dus fiul adult în vacanţă cu un elicopter al Bundeswehr, pe insula germană Sylt. De asemenea, a fost ironizată pentru că a anunţat, cu puţin timp înainte de agresiunea rusă din 24 februarie 2022, că mii de căşti vor fi trimise ucrainenilor, care aşteptau în schimb livrări de arme.

Experţii consideră însă că problema fundamentală a ministrului a fost aceea de "a-şi găsi locul în lumea Bundeswehr", potrivit cotidianului Süddeutsche Zeitung, citat de AFP.

După invazia din 24 februarie, Olaf Scholz a anunţat o "schimbare de eră" pentru apărarea germană, care suferea de o lipsă cronică de investiţii. A fost creat un fond special de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea Bundeswehr. Christine Lambrecht "şi-a dat probabil seama că nu este în măsură să conducă schimbarea de eră în Bundeswehr", afirmă cotidianul german.

Un sondaj de opinie realizat pentru televiziunea publică ZDF şi prezentat vineri de dpa arăta că 60% dintre germani doreau ca ministrul apărării, social-democrata Christine Lambrecht, 57 de ani, să demisioneze şi doar 25% susţineau rămânerea ei în funcţie.

Jumătate dintre votanţii intervievaţi ai social-democraţilor au spus şi ei că ministrul apărării ar trebui să demisioneze. Blocul conservator de opoziţie CDU/CSU ceruse mai demult plecarea din funcţie a Christinei Lambrecht.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a demisionat. “Ministra gafelor” a fost criticată după un mesaj "de prost gust" legat de război