Antena Meniu Search
x

Momentul decisiv în care Occidentul a decis să livreze arme Ucrainei. Kuleba: Partenerii Kievului au fost reticenţi şi i-au permis lui Putin să câştige ce nu îi aparţine

”Momentul decisiv” în care Occidentul a decis să furnizeze armament modern Ucrainei a venit pe 26 aprilie, în contextul întâlnirii ministrului ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov cu omologul său american Lloyd Austin şi preşedintele Şefilor de Stat Major al SUA, Mark Milley, la baza Ramstein din Germania, când SUA i-au convins pe aliaţii europeni să ofere ”arme ale NATO” Kievului, a declarat ministrul ucrainean de Externe Dmitri Kuleba într-un interviu pentru Politico. 

de Redactia Observator

la 11.05.2022, 17:10

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

La două luni după izbucnirea războiului, pe 26 aprilie, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi preşedintele Şefilor de Stat Major din SUA, Mark Milley, s-au întâlnit cu ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, la baza Ramstein din Germania. La Ramstein, SUA i-au convins pe aliaţii europeni să ”treacă de la armele sovietice la cele ale NATO”, a declarat Kuleba.

”Oamenilor le plac poveştile de succes, iar noi avem o poveste de succes, deoarece am rezistat mult mai mult decât se putea aştepta oricine”, a spus el. Dar acest succes timpuriu a venit şi odată cu realizarea că, dacă Occidentul doreşte ca Kievul să câştige războiul, trebuie să furnizeze ucrainenilor armament modern.

Ministrul ucrainean de Externe Kuleba a subliniat că el consideră că dacă Statele Unite şi alţi aliaţi occidentali ar fi avut mai multă încredere în Kiev şi ar fi livrat armele cerute de Ucraina în lunile dinaintea invaziei Rusiei de la sfârşitul lunii februarie, mii de vieţi ar fi putut fi salvate.

Kuleba: ”Partenerii noştri au fost reticenţi”

Pe acelaşi subiect

I s-a transmis în mod repetat de către omologii săi occidentali, înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să ordone invazia în Ucraina, că va dura săptămâni, poate chiar luni, să instruiască soldaţii ucraineni să folosească armele mai avansate pe care le-au cerut, precum sistemele de apărare aeriană.

Un oficial american de rang înalt a respins afirmaţiile ministrului ucrainean şi a precizat că cu mult înainte de invazia rusă, Statele Unite au oferit ”cât de multă asistenţă au putut trimite imediat”.

Oficialul american a menţionat că oficialii ucraineni înşişi au solicitat guvernului SUA arme în stil sovietic, deoarece pe acelea ”ştiau să le folosească”.

Statele Unite au furnizat Ucrainei rachetele antiaeriene Stinger şi rachetele antitanc Javelin de care avea nevoie pentru a câştiga bătălia de la Kiev, a mai subliniat oficialul american.

Dmitro Kuleba percepe diferit situaţia. În opinia sa, aliaţii nu erau convinşi că forţele ucrainene vor rezista mai mult de câteva săptămâni împotriva Armatei Rusiei. El a redat o conversaţie pe care a avut-o în primele zile ale războiului cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

”I-am spus că poate în sfârşit este timpul să ofere Ucrainei sisteme de rachete sol-aer de tip Patriot”, fiind o solicitare făcută cu luni de zile în urmă, a spus el. În schimb, Blinken a răspuns că ”va dura cel puţin două, trei luni pentru a instrui soldaţii ucraineni să le folosească”.

După cum a recunoscut Kuleba însuşi, niciunul dintre cei doi oficiali nu şi-a închipuit că războiul se va prelungi atât de mult.

Kuleba: I-am permis lui Putin să câştige ceea ce nu ar trebui să aibă

”Dar dacă am fi fost ascultaţi de la bun început că avem nevoie să primim toate acele arme, dacă nu ar fi trebuit să petrecem ore şi zile explicând partenerilor din Europa şi din Statele Unite de ce avem nevoie în mod specific de o anumită armă şi nu de alta, am fi primit toate aceste arme până acum. Am fi instruit toţi oamenii, iar situaţia de pe teren ar fi fost mult diferită, ar fi fost mult mai bună”, a subliniat el.

”În această privinţă am pierdut cu toţii timpul şi i-am permis lui Putin să câştige ceea ce nu ar trebui să aibă”, a adăugat el.

Obiectivul Ucrainei şi sarcina lui Kuleba, ”ca ministru de Externe în vreme de război”, este să se asigure că Ucraina se află în cea mai puternică poziţie posibilă atunci când vine timpul să negocieze încheierea războiului, ”căutând soluţii pentru a obţine cât mai multe arme de avem nevoie, să ne asigurăm că statele occidentale impun cât mai multe sancţiuni Rusiei, şi cât mai drastice”, a conchis el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Momentul decisiv în care Occidentul a decis să livreze arme Ucrainei. Kuleba: Partenerii Kievului au fost reticenţi şi i-au permis lui Putin să câştige ce nu îi aparţine