Antena Meniu Search
x

Moscova anunță că a plătit prima tranșă de 117 milioane de dolari din datoria către Occident, dar nu scapă de amenințarea intrării în incapacitate de plată

Rusia a anunțat că a rambursat 117 milioane de dolari din datoria către Occident și că evită pentru moment intrarea în incapacitate de plată, însă analiștii CNN notează că regimul de la Kremlin a folosit fonduri din activele înghețate după impunerea sancțiunilor, așa că rămâne neclar dacă investitorii își vor primi banii.

de Redactia Observator

la 17.03.2022, 16:37

Moscova anunță că a plătit prima tranșă de 117 milioane de dolari din datoria către Occident, dar nu scapă de amenințarea intrării în incapacitate de plată - Profimedia Images

Anton Siluanov, ministrul de finanțe al Rusiei, a declarat presei de stat Russia Today că țara și-a îndeplinit obligațiile față de creditori. Dar „posibilitatea sau imposibilitatea de a ne îndeplini obligațiile în valută nu depinde de noi”, a spus Siluanov, potrivit RT, avertizând că plata s-ar putea să nu fie efectuată dacă Statele Unite o vor interzice.

”Ordinul de plată privind rambursarea unor dobânzi ale unor obligaţiuni (...) în valoare totală de 117,2 milioane de dolari (...) a fost efectuat”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Finanţelor.

Avem banii, am făcut plata, acum mingea este în terenul Americii”, a spus ministrul Anton Siluanov.

Rusia va încerca să plătească datoria în ruble, dacă plata va fi refuzată de SUA

Pe acelaşi subiect

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a spus că Statele Unite vor permite efectuarea plăților.

Dacă SUA blochează plata, Rusia a anunțat că va încerca să plătească datoria în ruble, nu în dolari. 

”Rusia are bani pentru a-și plăti datoriile, însă pur și simplu nu poate accesa aproximativ jumătate din aceste fonduri după ce Occidentul a aplicat sancțiuni fără precedent asupra rezervelor sale valutare, în valoare totală de aproximativ 315 miliarde de dolari”, a mai spus Siluanov.

Ce se întâmplă dacă Rusia nu-și poate plăti datoria către Occident

Rusia este în riscul de a nu-și permite să plătească datoriile către Occident, pe fondul sancțiunilor impuse după invadarea Ucrainei la ordinul lui Vladimir Putin, notează The Guardian, într-o analiză publicată de Richard Partington. Economistul-șef al Băncii Mondiale, Carmen Reinhart, a avertizat joi că Rusia și aliatul său Belarus sunt „foarte aproape” de default. 

Rusia a mai trecut printr-un astfel de episod, inclusiv în timpul revoluției din 1917 și în 1998, când economia țării era slăbită după prăbușirea uniunii sovietice. De asemenea costurile războiului din Cecenia au făcut ca țara să nu poată țină pasul cu plata datoriilor. Cu toate acestea, chiar și atunci, Rusia a ținut pasul cu plățile în dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Moscova anunță că a plătit prima tranșă de 117 milioane de dolari din datoria către Occident, dar nu scapă de amenințarea intrării în incapacitate de plată